Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

G17 til historisk kvartfinale i EM

De beste spillerne må ut før norsk fotball gjør dem middelmådige

I et aldersbestemt gullår går G17-laget til en historisk kvartfinale i EM. Det er ikke mangel på talent som er norsk fotballs problem.

VÅRE NESTE BESTE MENN: Disse gutta er blitt historiske gjennom å ta G17-landslaget til Norges første kvartfinale for denne årgangen. Hvor mange av dem som blir A-landslagsspillere med tid og stunder handler mye om valg og prioriteringer.
VÅRE NESTE BESTE MENN: Disse gutta er blitt historiske gjennom å ta G17-landslaget til Norges første kvartfinale for denne årgangen. Hvor mange av dem som blir A-landslagsspillere med tid og stunder handler mye om valg og prioriteringer. Vis mer

I LØPET AV den siste uka i mars, paradoksalt nok den mest trøblete måneden for norsk fotball i internasjonale sammenhenger, kvalifiserte to norske landslag seg for EM-sluttspill. Gunnar Halles G17 er i kvartfinalen og per 2018 allerede et av Europas åtte beste lag etter 0–0 mot Portugal, 2–1 over Sverige og 2–0 over Slovenia.

Det er ikke bare imponerende.

Det er et stimuli norsk fotball trenger.

G19, SOM SPILLER sitt EM-sluttspill i juli, er også et av Europas åtte beste lag. Eller sju om du vil, siden vertsnasjonen Finland er automatisk kvalifisert. Den turneringa, i motsetning til G17 som er utvidet til 16 lag, handler nemlig bare om åtte lag. Et trangere nåløye enn det – der hele Europa spiller om sju sluttspillplasser – får du ikke i fotball.

Det er også imponerende.

Og stimulerende.

ER DET ikke helt ut av en annen verden at aldersbestemte norske landslag går til internasjonale sluttspill, selv om G17-lagets kvartfinale er en liten milepæl i den norske fotballhistorien. Det skjer fra tid til annen. Fjorårets G17-årgang var også i sluttspill. Men aldri har to årganger kvalifisert seg det samme året.

Det betyr at talentene er der.

I Norge som i alle andre land.

DET ER MANGE grunner til at norsk fotball på seniornivå stadig akterutseiles i internasjonale farvann. Klima, sesong, ligastruktur (for mange lag/spillere på de to øverste nivåene), økonomi, kunstgress – lista er lang. Men en manko på talent kan ikke krysses av på mangellappen, det er ikke der fotballskoen trykker.

Underskogen vokser som bare det, den.

Det er foredlinga som er det store problemet.

VEIEN FRA GUTT til mann er uransakelig i fotballens verden. Det finnes ingen garantier. Det er ikke mulig å si hvor langt en god 17-åring kan ta karrieren sin. Det kan faktisk bli hva som helst. Men det gjelder for alle unge fotballspillere, ikke bare de norske.

Det er derfor veien videre er så ekstremt avgjørende.

EN AV DISKUSJONENE i norsk fotball går på når våre neste beste bør ta steget ut og vekk fra Norge. G17-årgangen 2018 har fem spillere i utenlandske klubber. To av dem er skadet og spiller ikke EM – Edvard Tagseth (Liverpool) og Einar Iversen (Everton). De tre andre er Noah Holm (RB Leipzig), Kornelius Normann Hansen (Southampton) og Mathias Ullereng Kjølø (PSV).

Alle fem er blant de absolutt beste.

ER SPILLEREN KLAR for det, og får forholdene lagt til rette, er jeg blant dem som mener det er riktig og viktig å reise ut tidlig. Ikke fordi vi ikke kan spillerutvikling i Norge. Mest fordi omgivelsene og hverdagen ikke er god nok. Og kunstgresset er et element i dette, det som riktignok har tatt spillerne dit de er, men som i overgangen fra gutt til mann fort kan bli et problem om naturgresset ikke blir en del av hverdagen.

Blir man for lenge i Norge, blir man fort formet som spiller i et spill som ikke spilles der de store slagene står.

DET ER DERFOR ikke utviklingen av gode unge fotballspillere som er vårt problem. Det er foredlingen av dem. Det er når talentene skal bli A-lagsspillere som skal utgjøre en forskjell for klubblag og Norge herrer A, vi mister grepet på det i den norske hverdagen. Fordi den er som den er. Og tar du eksempelvis Norges og Spanias G17-tropper som akkurat nå spiller EM i England, legger dem i skuffen og tar dem opp igjen om seks år, er jeg stygt redd for at det jeg argumenterer for vil være belyst gjennom klubbene bak den enkelte spillerens navn.

Det er i så fall ikke den første årgangen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media