TREKKPLASTRE:  Martine Ek-Hagen og Kathrine Harsem mistet begge plassen på elitelandslaget. Vil de få suksess igjen i en nyopprettet 1.divisjon i langrenn? FOTO: Tormod Brenna / Dagbladet
TREKKPLASTRE: Martine Ek-Hagen og Kathrine Harsem mistet begge plassen på elitelandslaget. Vil de få suksess igjen i en nyopprettet 1.divisjon i langrenn? FOTO: Tormod Brenna / DagbladetVis mer

De ble vraket fra eliten. Nå kan de gå 1.divisjon i langrenn

Et eget seriesystem for norsk langrenn gir sporten en helt ny dimensjon.

CANCUN (Dagbladet): For et par uker siden forsvant de nære venninnene Kathrine Harsem og Martine Ek Hagen ut av A-landslaget i langrenn. De ble vraket, og Kathrine lurte en stund på om hun skulle gi seg. Så kjedelig var det å forsvinne fra eliten.

Neste vinter kan de begge like gjerne rykke opp. I hvert fall om ideen om et nytt seriesystem for norsk langrenn blir vedtatt, og skiledelsen eventuelt kobler det til sammensetning av elitelagene sesongen etter.

Tanken er at den store norske bredden av mer eller mindre proffe langrennsløpere under A-landslagene organiseres på en helt annen måte:

•• Langrenn kan kopiere det divisjonssystemet som fungerer så fint i all lagidrett.

Denne radikale endringen av det å måle resultater i norsk langrenn, ble sist uke uke diskutert av topplederne i sporten under FIS-kongressen i Cancun. Om kretsene, klubbene og løperne blir begeistret for ideen, kan dette helt nye divisjonssystemet bli gjennomført allerede til vinteren med seriestart under åpningsrennene på Beitostølen.

ALT nå blir den enkelte løperen rangert med FIS-poeng. Det er et komplisert system, men gir sporten i hvert fall et grunnlag for å sette opp divisjonene sine for første gang. Et annet alternativ kan være å rangere de rundt 60 fullt satsende jenteløperne og de omtrent 150 beste herreløperne ut fra NM-resultatene sist vinter, og slik få etablert seriesystemet.

Hvor mange divisjoner det blir, er et taktisk spørsmål. Med tanke på det høye nivået i denne gruppa av idrettsutøvere, virker det feil å gå så lavt som for eksempel fotballen. Kanskje 1. og 2.divisjon for jentene og 1., 2. og 3.divisjon for guttene er et bra utgangspunkt. Så gjelder det finne hvordan juniorløperne skal komme inn i divisjonene og bestemme antall opp -og nedrykk for hver sesong.

Det siste bør nok være ganske høyt for å skape spenning og interesse gjennom en slik nyvinning, og kanskje kan systemet kobles direkte til oppsettet av A-landslagene for sesongen etter.

FOR det er spenning og forsterket interesse et divisjonssystem i langrenn dreier seg om. Den nødvendige reduksjonen av norske kvoter til verdenscupen , gjør det uvanlig tøft for de nestbeste løperne våre. Tilbudet til dem har helst vært Skandinavisk Cup, men det er en konkurranse uten særlig medieoppmerksomhet. Her har et nasjonalt divisjonssystem mye større muligheter.

Med et konkurranseprogram på ti, tolv løp og samme poengsystem som verdenscupen, kan langrenn for første gang lage tabeller der topp -og bunnplasseringene for løperne utenfor A-landslagene får en konsekvens. I sportens verden er slikt lett å forstå, og gir et perfekt grunnlag for å skape oppmerksomhet Norge rundt.

Ingen utenom de beste fotballspillerne har så solid grep på de lokale -og regionale mediene som skiløperne. De nye tabellene for norsk langrenn vil sikre de nestbeste sjansen til å synes på en helt ny måte.

FORSLAGET kommer mens denne sporten opplever tidenes høykonjuktur. Aldri har det vært satset så mye trening og penger på å bli best i langrenn. Det er den satsingen som vil forrente seg om divisjonssystemet begeistrer både miljøet og den rekordstore tilhengerskaren.

For halvannen uke siden var det omtrent 100 000 flere TV-seere som fulgte sommerens første rulleskirenn enn de som dagen etter valgte en god norsk landskamp i fotball mot daværende EM-favoritt Belgia.

Hva kan da skje om langrenn også rapper fotballens seriesystem?

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.