ALLE ÆRLIGE UTØVERE BLIR LURT: Klarer ikke WADA å få åpnet det stengte dopinglabratoriet i Moska, har den russiske svindelen lyktes. Da blir fortsatt ærlige utøvere som de norske skijentene lurt. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix
ALLE ÆRLIGE UTØVERE BLIR LURT: Klarer ikke WADA å få åpnet det stengte dopinglabratoriet i Moska, har den russiske svindelen lyktes. Da blir fortsatt ærlige utøvere som de norske skijentene lurt. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Russland tilbake i internasjonal idrett

De blir bløffet igjen. Russerne har allerede byttet ut prøvene

WADAs forslag til løsning er et svik mot de varslerne som avslørte Russland.

I GÅR kveld gikk Linda Hofstad Helleland; visepresident i Verdens Antidopingbyrå (WADA) ut mot sine egne:

- Dette er en av de mest kritiske avgjørelsene i antidoping-bevegelsens historie. Jeg vil stemme for at vi følger det opprinnelige veikartet for å oppheve utestengelsen av Russland. Du skal aldri gjøre et kompromiss som undergraver din egen integritet, skrev Helleland i en uttalelse som ble offentliggjort på BBC.

I morgen stemmer WADAs styre nettopp over det kompromisset som er ment å få Russland tilbake i internasjonal idrett. Nå vekker det internasjonal oppsikt at den norske ministeren tydeligere enn noen gang utfordrer verdiene til den sittende WADA-presidenten Craig Reedie som er mannen bak planen om å lirke russerne inn i varmen:

- Dette øyeblikket vil for alltid definere hvilken troverdighet WADA har som en uavhengig og sterk forkjemper for ren idrett, skriver Helleland videre.

Det er store ord rett inn i den presidentkampen som Linda Hofstad Helleland har startet for å bli Craig Reedies etterfølger, men i morgen når de dessverre ikke fram. Det politiske renkespillet har sannsynligvis vunnet det første store slaget om hvem som skal ha kontrollen over den internasjonale dopingjakten.

Og da får vi aldri vite hvor omfattende det russiske statsjukset rundt Sotsji-OL 2014 egentlig har vært.

De norske skijentene og alle andre ærlige idrettsutøvere blir bløffet igjen.

DE siste dagene har både vestlige idrettsstjerner og nasjonale antidopingbyråer mobilisert for å stoppe dette renkespillet:

- Ethvert kompromiss vil være et ødeleggende slag mot de rene utøverne og den rene sporten, heter det i et opprop fra sju av medlemmene i WADAs egen utøverkomite.

- Dette er som å sende en melding til verden om at vi tolererer doping, lyder det i en krass felles uttalelse fra 13 nasjonale antidopingbyråer.

Tonen er altså ekstremt skarp, men den er ikke samstemt. Ved å få WADAs egen kontrollkomite til å skifte mening, har de sentrale internasjonale idrettslederne rundt IOC-president Thomas Bach slått inn en kile i den opposisjonen som de siste årene har forsøkt å jobbe fram en renere sport.

WADAs styremøte i morgen vil Linda Hofstad Helleland sannsynligvis ikke engang få støtte av de andre politiske oppnevnte styremedlemmene. WADA-styret er sammensatt av fem representanter fra den olympiske idretten og fem representanter fra medlemslandene; foruten president Reedie og visepresident Helleland.

Til vanlig blir styret delt i to når det er snakk om å stemme i saker som gjelder hvem som skal ha kontroll over dopingjakten. Denne gangen føler flere av de politisk oppnevnte styremedlemmene seg forpliktet til å følge et tidligere avtalt opplegg om å la den uavhengige kontrollkomiteens råd være bestemmende i spørsmålet om Russlands utestengelse.

Seinest tirsdag i forrige uka holdt representene fra myndighetene et forberedende møte, og vedtok en slik strategi. To dager seinere kom russernes plutselige snuoperasjon, og fikk WADAs kontrollkomite til å gå inn for et overraskende slapt kompromiss.

I etterkant framstår rekkefølgen som avtalt spill, men spillet har altså fungert.

ET vedtak i WADA-styret som slipper russerne inn igjen, betyr mer enn en seier for det storpolitiske venneparet Vladimir Putin og Thomas Bach. Det ødelegger også for muligheten til å finne ut hva som egentlig skjedde da Russland bløffet resten av idrettsverdenen i årene fram mot Sotsji-OL 2014. For WADAs kompromiss gir russerne mulighet til fortsatt å skjule store deler av prøvelageret i dopinglaboratoriet i Moskva.

Foreløpig har den russiske sportsministeren Pavel Kolobkov bare forpliktet russerne til å bidra med de orginale prøvene i de tilfellene der det allerede forekommer tydelige spor etter brudd. WADA-ledelsen har heller ikke bedt om mer. Kravet om fullt innsyn i prøvematerialet i Moskva er frafalt. Den uavhengige inspeksjonen i russernes lager er begrenset til åpenbare dopingsaker:

  • Det betyr at de fleste av de orginale prøvene som WADAs eksperter nå i beste fall får tilgang til, er glass med ombyttet urin.

Ifølge McLaren-rapportene ble jo det gjort automatisk i de største dopingsakene.

DET å gi fra seg rettigheten til å kontrollere hele Moskva-labben, er den største feilen i kompromisset til de olympiske idrettslederne. Selv om innsynet blir strengt regulert med en dato som russerne må innfri for ikke å bli utestengt på nytt, er selve utvalget meningsløst i forhold til den ekstreme størrelsen på Russlands svindel som er dokumentert i rapportene til Richard McLaren.

Nå svikter WADA på alle måter sin uavhengige ekspert og alle de modige varslerne som har gjort det mulig å avsløre Russlands svindel. De russiske myndighetene har sluppet å innrømme at det som står i McLaren-rapportene er korrekt, og de har sluppet å vise fram hele det prøvelageret som ville bekreftet historien.

TIL SLUTT ble det viktigere for verdens mektigste idrettsledere å få med Russland i leken enn å sikre historiske bevis på hvordan nettopp denne leken er blitt ødelagt av russerne selv.

Det er denne holdningen norske utøvere og idrettsledere må ta avstand fra. Der er deadline fortsatt torsdag.

De som ikke har klart å si fra før WADA-styret gjør sitt historiske feilvalg, fraskriver seg egentlig retten til å mene noe som helst om doping framover. Så mye alvor ligger det i å la WADAs norske visepresident Linda Hofstad Helleland tape denne maktkampen alene.

Det har allerede Anti-Doping Norge vist ved tydelig å utfordre idrettsledernes feighet:

- Enhver fornuftig person vil se at Russland ikke har oppfylt sine forpliktelser mot resten av sportsverden, står det i den internasjonale protesten mot WADAs vakling som Antidoping Norge har sluttet seg til.

Så hva sier egentlig idrettspresident Tom Tvedt, skipresident Erik Røste og alle skiheltene våre som skal ut å konkurrere i en idrett som definitivt blir mer utrygg i morgen.