Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- De brukte mer krefter på å bekjempe hverandre enn å ta opp kampen mot de andre nasjonene.

Bjørn Ferry skriver om mobbekultur blant de svenske skiskytterjentene.

OPPGJØR MED MOBBEKULTUR: Björn Ferry forteller om en mobbekultur blant de svenske jentene på skiskytterlandslaget, i boka «Ferry Tales», som slippes om to uker.
OPPGJØR MED MOBBEKULTUR: Björn Ferry forteller om en mobbekultur blant de svenske jentene på skiskytterlandslaget, i boka «Ferry Tales», som slippes om to uker. Vis mer

(Dagbladet): Den svenske OL-gullvinneren Bjørn Ferry (36) la opp som skiskytter etter sist vinter, etter mer enn ti år i verdenscupsirkuset - og i boka «Ferry Tales» oppsummerer han karrieren.

Ferry var ofte bedre til å snakke for seg, enn å levere stabile toppresultater, og han sparer ikke på kruttet i boka heller.

De norske skiskyttergutta Emil Hegle Svendsen og Tarjeo Bø blir framstilt som glade partygutter, men henvisning til flere solide fester, men noe av det som får mest oppmerksomhet i Sverige er Ferrys oppgjør med det han kaller en real mobbekultur blant de svenske skiskytterdamene.

«De fires gjeng » «Stemingen i damelaget har nok aldri vært dårligere. Et realt lavtrykk som kjennes på lang vei. Mobbing er hva det er. De fires gjeng bestående av Anna Maria Nilsson, Jenny Jonsson, Helena Ekholm og Elisabeth Högberg mot lagkameratene Ingela Andersson og Anna Karin Strömstedt. Iskaldt. Ingela Andersson ble tatt ut til stafetten, men ville ikke gå, hun var så redd for hva de fires gjeng ville si dersom det ikke gikk bra, og Anna Karin Strömstedt fikk plutselig en diffus føling i halsen om morgenen. Da fikk Jenny Jonsson og Elisabeth Högberg gå, og det gikk som forventet. Sakte. 10. plass til slutt, til tross for at de skjøt best av alle», skriver Björn Ferry i «Ferry Tales.»

Han mener at de «bruker mer krefter på å bekjempe hverandre enn å ta opp kampen mot de andre nasjonene.»

- Burde satt ned foten Laget ener, den triple verdensmesteren Helena Ekholm, burde tatt tak i problemene og ryddet opp, mener Ferry.

«Etter at Anna Carin Zidek ga seg, så ble Helena stjerna på laget og den uformelle lederen blant damene. Jeg vet ikke om hun forsto det. Hun hadde makten til å sette ned foten og si: Skjerp dere, jenter. Oppfør dere som folk. Men hun gjorde ikke det, jeg tror ikke hun vil være den personen. Eller så er hun redd for å selv bli den det snakkes dritt om», skriver Björn Ferry.
 
- Blir såret Expressen har snakket med Helena Ekholm om mobbeanklagene fra Ferry, og hun legger ikke skjul på de er sårende.

- Jeg blir såret. Han sa aldri noe til meg da vi var midt oppi det. Hvorfor gjorde han ikke det, om han mente at så mye var feil? Men selv om jeg er såret nå, så kommer det en dag i morgen også. Det kommer til å bli snakket om denne boka i noen dager, og etter det ikke noe mer.

Hun kjenner seg ikke igjen i påstanden om at de var en firerbande som plaget Ingela Andersson og Anna Karin Strömstedt.

- Stort ego - Det var absolutt ikke slik Bjørn beskriver det. Det er klart at jeg, Jenny, «Bettan» og Anna Maria holder sammen. Vi har alltid gjort det. Vi bor i Östersund og har trent sammen i veldig mange år. Men at vi skal ha mobbet noen andre vil jeg dementere, sier hun.

Ekholm beskriver miljøet i laget som generelt veldig bra, men at det selvsagt gikk opp og ned, som i alle andre grupper med mennesker.

På spørsmål fra Expressen om hva hun synes om Bjørn Ferry svarer hun slik:

- Han er kjemptrivelig å omgås med, men han har et av Sveriges største egoer. Han er bare opptatt av seg selv.

DEN NAKNE SANNHET: Bjørn Ferry forteller om intriger, sex og politikk i boka «Ferry Tales», som slippes om snaue to uker.
DEN NAKNE SANNHET: Bjørn Ferry forteller om intriger, sex og politikk i boka «Ferry Tales», som slippes om snaue to uker. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media