Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- De dagene jeg får cellegift, tar jeg treningsøkta på morgenen

En hilsen fra Lance Armstrong fikk Grete Waitz opp av sofaen etter kreftdiagnosen i 2005.

FORTSATTE Å LØPE: Grete Waitz løp fremdeles da Dagbladet traff henne i New York i 2008, tre år etter kreftdiagnosen. Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet
FORTSATTE Å LØPE: Grete Waitz løp fremdeles da Dagbladet traff henne i New York i 2008, tre år etter kreftdiagnosen. Foto: Daniel Sannum Lauten/Dagbladet Vis mer

Grete Waitz døde natt til i dag på Ullevål sykehus etter seks års kamp mot kreften.

- Beskjeden var tøff å få. Men jeg har akseptert den. Det verste du kan gjøre er å si at du er utrolig syk. Jeg kan ikke være noe annet enn optimist, sa Grete Waitz til Dagbladet i 2005.

Etter å ha blitt rammet av kreft, tok løperdronningen selv initiativ til stiftelsen Aktiv mot kreft i samarbeid med Kreftsenteret på Ullevål sykehus. Målsettingen er å gi kreftpasienter en bedre hverdag gjennom trening.

Mail fra Lance I 2008 fortalte hun Dagbladet om hvordan hun etter kreftdiagnosen i 2005 ble passiv for første gang i sitt liv.

- Jeg lå på sofaen ganske lenge, til å være meg. Så fikk jeg en mail fra Lance Armstrong som oppfordret meg til å «stay strong». Jeg leste boka hans og bestemte meg en dag i juni for å begynne å trene igjen.

«Like me you're a fighter. And you will beat this shit», het det i e-posten fra Lance Armstrong, som selv har vært rammet av kreft.

Opp klokka fem Den første økta beskrev Waitz som spesielt tung:

- Båndet på tredemølla gikk så vidt rundt, jeg slet meg gjennom fem kilometer i sakte gange. De neste gangene gikk det bedre og jeg merket at jeg ble gladere, og følte meg mindre syk, fortalte Waitz til Dagbladet.

Treninsregimet hun fulgte innebar å stå opp klokka fem hver morgen.

Hun fortsatte treningen selv om hun fikk cellegiftbehandling regelmessig.

- De dagene jeg får cellegift, tar jeg treningsøkten min på morgenen. Etter cellegiftbehandlingen hviler jeg. Neste morgen trener jeg som vanlig.

- Blir du ikke helt slått ut av cellegiften?

- Jeg trodde også det da jeg lå på sofaen. Men det meste sitter mellom ørene, vet du.

- Lett for meg å si, som har drevet idrett på elitenivå. Og er vant til å trene hardt. Jeg skjønner de sperrer kreftpasienter har. Du har ikke lyst til å gå inn på et treningsstudio med speil på alle vegger når du har mistet håret og orker mindre enn andre, sa Grete Waitz til Dagbladet.

Send din siste hilsen til Grete Waitz her.

MOT KREFT: I 2008 tok Grete Waitz initiativ til stiftelsen «Aktiv mot kreft». Med på laget hadde hun blant annet Bjørn Dæhlie. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
MOT KREFT: I 2008 tok Grete Waitz initiativ til stiftelsen «Aktiv mot kreft». Med på laget hadde hun blant annet Bjørn Dæhlie. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media