TAP: De danske spillerne fortviler etter å ha sluppet inn et mål. Slovakia vant til slutt 3-0. Foto: AP / Ronald Zak
TAP: De danske spillerne fortviler etter å ha sluppet inn et mål. Slovakia vant til slutt 3-0. Foto: AP / Ronald ZakVis mer

Krise i dansk fotball

De danske amatørene hylles: - Han skaper mirakler

Ryan Giggs er forundret over situasjonen i Danmark.

  • Slovakia - Danmark 3-0 (2-0)

Ingen Christian Eriksen, ingen Kasper Schmeichel og ingen Simon Kjær. I stedet for de danske stjernespillerne var det futsalspillere og amatører fra nivå tre og fire som utgjorde det danske landslaget onsdag kveld.

Åge Hareide har havnet midt i konflikten og sendt bort på ferie. I hans fravær har John «Faxe» Jensen tatt kontrollen over laget.

Årsaken er den pågående krisen i dansk fotball, hvor spillerne og forbundet ikke har klart å komme til enighet. Konflikten bunner i en strid om kommersielle rettigheter, og spillernes ønske om å ha mer kontroll over egne sponsorer.

Spillerne har ikke blitt hørt, og har svart med å gå ut i streik. Dermed var det blant annet en snekker, en forsikringsrådgiver, en lagerarbeider og en student som representerte fedrelandet. En gjeng med amatører, med andre ord.

- Hva heter du?

- Hva heter du og hvor på banen spiller du?

Det var spørsmålet «Faxe» Jensen stilte de nye spillerne på flyturen til Slovakia. Det gikk som det måtte gå, og Danmark fikk det tøft fra start av. Kun ti minutter ut i første omgang tok Slovakia ledelsen ved Adam Nemec.

Til pause sto det 2-0 etter en avslutning av Albert Rusnak. Den ledelsen ble økt til 3-0 mot slutten av andre omgang. Flere hadde spådd at danskene kunne tape tosifra, men amatørene forsvarte Danmarks ære på best mulig måte.

Stor dansk sjanse

Ti minutter og 40 sekunder hadde passert da Nemec sendte hjemmelaget opp i 1-0. Et innlegg fra høyrekanten fant veien til spissen på bakerste stolpe, og fra kloss hold nikket han den tilbake mot hjørnet den kom fra.

Det var Slovakia som styrte det meste, men danskene, som knapt har rukket å trent sammen før kampen, maktet å komme til noen farligheter. Nærmest var Oskar Høybye som kom til avslutning innenfor 16-meteren. Dessverre for han føyk skuddet himmelhøyt over.

Sju minutter før pause doblet Rusnak Slovakias ledelse. Midtbanespilleren ble spilt fri i boksen, dro av en danske, og fyrte løs. Christoffer Haagh fikk ei hånd på ballen, men den forsvant likevel inn i nettet.

Hylles

Mange hadde spådd kalassifre i kveldens kamp, men danskene holdt overraskende bra unna. Sentral i den jobben var futsalkeeper Haagh, som stoppet flere gode forsøk fra vertene.

Gang på gang viste han sine reaksjonsevner og hindret Danmark i å gå på et stortap.

- Danmarks nye keeperhelt skaper mirakler, skrev danske Ekstra Bladet.

- Haagh er flere klasser bedre enn en Champions League-finalist fra Liverpool, skrev en Twitter-bruker.

- Haagh har vært banens beste. Han er vill!, mente en annen.

- Heltemodig

Slovakia virket mindre motivert mot dårligere motstand, og det ble langt fra et fyrverkeri av en fotballkamp.

Ti minutter før slutt fikk de derimot pyntet litt på resultatet. Et innlegg kom litt raskt på Adam Fogt, som i forsøket på å klarere endte opp med å sleive den inn i eget mål.

Til tross for at det til slutt endte med 3-0-tap, har de danske spillerne ingen grunn til å skamme seg.

- Det disse spillerne gjør er heltemodig. De har på ingen måte dummet seg ut. En seier her var umulig på forhånd, mente TV2s kommentator, Marius Skjelbæk om det nye landslagets innsats.

Forundret Giggs

Kveldens kamp var kun en vennskapskamp, og sånn sett ubetydelig for Danmarks sjanser til å nå fotball-EM. På søndag starter imidlertid Nations League, og Wales er motstander.

Deres landslagstrener, Ryan Giggs, har fått med seg ståa i dansk fotball, og er ikke sikker på hva han kan forvente seg. Om ikke konflikten skulle løse seg før den tid, er det «Faxe» Jensen og hans nystøpte lag som står på motsatt banehalvdel.

- Jeg vet ikke hvilket lag vi kommer til å møte. Jeg tror egentlig at det kommer til å løse seg, men for hver dag som går virker det mer og mer usannsynlig. Vi har en stor kamp mot Irland først, og jeg må konsentrere meg om den, sa den tidligere Manchester United-stjerna på en pressekonferanse.