Christian Eriksen:

De danske tårene: – Ekstrem hendelse

Etter at Christian Eriksen (29) fikk hjertestans og kollapset under Danmarks kamp mot Finland i EM lørdag, har de danske landslagsspillerne fått hjelp fra psykologer. Hotellet de bor på ble etterhvert forvandlet til et krisesenter.

LAGÅND: Det danske langslaget dannet en ring rundt Christian Eriksen da han fikk livreddende førstehjelp og kjempet om livet etter å ha kollapset på fotballbanen. Foto: Reuters/NTB
LAGÅND: Det danske langslaget dannet en ring rundt Christian Eriksen da han fikk livreddende førstehjelp og kjempet om livet etter å ha kollapset på fotballbanen. Foto: Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det er en ekstrem hendelse på mange måter, men voldsomme synsinntrykk. Det å være vitne til at en god lagkamerat og medspiller nærmest kjemper for livet og ut ifra det jeg forsto på legene var klinisk død, er ikke et hyggelig syn å være vitne til, sier tidligere fotballdommer og psykologspesialist Tom Henning Øvrebø.

KREVENDE RAMMER: Tom Henning Øvrebø er tidligere fotballdommer og psykologspesialist. Foto: Heiko Junge / NTB
KREVENDE RAMMER: Tom Henning Øvrebø er tidligere fotballdommer og psykologspesialist. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Christian Eriksen fikk hjertestans og kollapset under Danmarks kamp mot Finland i EM lørdag.

Deretter fikk han hjerte- og lungeredning mens spillerne, etter beskjed fra den danske landslagskapteinen Simon Kjær, dannet en ring rundt Eriksen slik at TV-kameraene ikke skulle fange opp Eriksens kamp for livet.

Noen med blikket vendt inn mot Eriksen. Andre med blikket vendt ut mot publikum.

– Rammene rundt her er også krevende. Det at det skjer midt i en kamp som sendes over hele verden, selv om det er et Europamesterskap. Det har mye medieoppmerksomhet og det har tilskuere på tribunen. Det å være vitne til det kan være veldig traumatisk, sier Øvrebø, som påpeker at det er svært individuelt hvordan man takler en slik hendelse:

– Noen kan komme seg fint gjennom en sånn hendelse uten at man opplever traumatiske reaksjoner i ettertid, selv om det er krevende der og da. Det er litt avhengig av hvor sterke sanseinntrykkene er, hvor nært på man er. Man noen valgte å snu ryggen til, da kan dette sanseinntrykket bli noe dempa.

Da Eriksen ble båret ut av stadion noen minutter seinere var han våken.

Noe de færreste enda visste.

- Uefa burde utsatt kampen

De danske landslagspillerne mener at det europeiske fotballforbundet (Uefa) satt de i en vanskelig situasjon da de fikk valget om å spille ferdig kampen lørdag kveld, eller fortsette kampen søndag klokka tolv.

Danskene valgte til slutt førstnevnte.

Til tross for det var det noen av dem som ikke klarte å fortsette, blant annet den danske landslagskapteinen, som ble bedt om å byttes ut drøye 20 minutter ut i andre omgang.

- Jeg mener at kampen burde vært utsatt til en annen dag, og at Uefa burde tatt denne beslutningen, sier Øvrebø.

Fikk hjelp av krisepsykologer

Natt til søndag ble spillernes spillerhotel, Hotel Marienlyst, omdannet til et krisesenter for 25 landslagsspillere, skriver BT.

En debrif Øvrebø understreker er svært viktig.

– Det er viktig å understreke at det er fint at fagpersoner kan komme på banen å hjelpe til med debriefing. Men den beste og viktigste støtten er den man får gitt av hverandre. Det er ikke sånn, da tenker jeg mer prinsipielt, at psykologer må inn for enhver anledning og støtte lag som har vært i kriser.

– Jeg tror ofte at den viktigste hjelpe og den viktigste bistand er den man får gitt til hverandre.

Mandag møtte Kasper Schmeichel, Pierre-Emile Højbjerg og Martin Braithwaite pressen for å snakke om den dramatiske kvelden i Parken lørdag kveld.

– Det var en meget ubehagelig situasjon. Jeg tenkte på hans familie. Hans kone og barn. Jeg har alltid vært stolt av å spille på dette landslaget, og jeg har ikke blitt mindre stolt, sier Schmeichel, som selv trøstet Eriksens kone som kom gråtende til fra tribunen.

PREGET: Danmarks keeper Kasper Schmeichel snakket mandag ut om de dramatiske minuttene som utspilte jeg på fotballbanen lørdag kveld. Foto: Ritzau/AFP/NTB
PREGET: Danmarks keeper Kasper Schmeichel snakket mandag ut om de dramatiske minuttene som utspilte jeg på fotballbanen lørdag kveld. Foto: Ritzau/AFP/NTB Vis mer

– Dere har alle hørt oss snakke om fellesskapet vi har på landslaget. Jeg har ikke ord som kan beskrive hvor glad jeg er for å ha disse gutta på laget. Jeg kunne ikke forestille meg å stå her med noen andre, fortsatte Schmeichel.

Øvrebøs inntrykk er at laget er veldig sammensveisa. Der både trenerne og støtteapparatet er flinke til å se de menneskelige sidene av det å spille fotball.

– Da er kanskje psykologen mer som en støttefunksjon. Da kan man gjerne ha et møte eller så. Så kan det hende at spillerne klarer seg utmerket selv etter det.

– Gir ikke opp

Den danske stjernen har vært innlagt på Rikshospitalet i København siden lørdag. Han har kommet med sin første uttalelse og tilstanden han er fortsatt god og stabil, opplyste det danske landslaget på en pressekonferanse tidligere mandag.

Søndagens trening ble avlyst. Men mandag skal det danske laget trene igjen.

Noe Martin Braithwaite tror blir bra.

– Jeg ser fram til å begynne å trene. Når man sitter og er alene, er det mange tanker som ikke skal være der. Og bilder man får i hodet man gjerne vil unngå, sa han.

Danmark spiller sin neste kamp på torsdag mot Belgia.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer