Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- De dolker meg i ryggen

Et rått maktspill om kontrollen over Marius Bakken endte i går kveld med at en sterkt presset toppidrettssjef måtte sparke Bakkens trener Frank Evertsen.

Hjemme i Oslo fikk Marius Bakken vite om Stensbøls beslutning en time før toppidrettssjefen på Sportsrevyen gikk ut og offentliggjorde bruddet med Bakkens trener. Sjeldent ubesluttsom sier Marius Bakken dette om helgas dramatiske utvikling for hans videre karriere.

- Nå må jeg kjøpe meg tid. Sette meg ned i ro og fred, skaffe meg pusterom og ikke ta følelsesmessige avgjørelser. Det gjelder å handle rasjonelt. Jeg skal snakke med folk som står meg nær.

Bakken vil overhodet ikke gå inn på hva han tenker om Olympiatoppens brudd med Evertsen.

- Nei, jeg vil ikke gå inn på hvordan jeg reagerer.

- Trenger syndebukk

Frank Evertsen har trent Bakken siden høsten 1999, og løftet han de to første sesongene fra 13.22 via 13.16 til 13.09 på 5000-meter i fjor. Han og Bakken har stått hverandre veldig nær. I år har treningsopplegget med utstrakt bruk av høydetrening gått for langt. Bakken har gått på en smell, og tilbake står nå Evertsen og føler seg urettferdig behandlet fordi han har satt jerninjeksjoner han trodde han hadde lov til å sette.

- Vi fikk utlevert jernampuller for sjøladministrasjon av Lars Kolsrud, og har konferert med leger både i Kenya og Bolivia når vi har vært der. Stensbøl snakker om at spilleregler er brutt. Jeg skulle gjerne like å vite hvilke spilleregler han snakker om. Jeg har ikke sett disse, sier Evertsen.

- De dolker meg i ryggen. De trenger en syndebukk. Jeg vet hvordan de tenker der oppe. Nå ofrer de meg, sier Frank Evertsen som jobbet på Toppidrettsenteret inntil uenigheten med resten av fagmiljøet ble for stor.

Presset

Dagbladet er kjent med at Stensbøl har forsøkt å beskytte Evertsen, men press fra høyeste hold i Idrettsforbundet har gitt toppidrettssjefen minimalt å gå på.

- Han er utsatt for sterkt press, sier Evertsen, som slett ikke tror han har trent Marius for siste gang.

- Jeg føler at vi fortsetter, jeg. Det har jeg fått signaler om.

- Når fikk du vite at du kunne bli sparket?

- På møtet fredag innledet Olympiatoppen med å si at de ønsket å bryte samarbeidet med meg. Og det før jeg hadde fått kommet med min versjon av saken.

Evertsen vurderer sterkt å forfølge saken juridisk for å finne ut om Stensbøl har tatt en forhastet beslutning som bare er egnet til å sverte Evertsens gode navn og rykte.

- De framstiller meg som en kjeltring, og begynner å trekke paralleller mellom dette og positive dopingprøver i Sydney, sier Evertsen, som presiserer at det eneste han har gjort som danner grunnlag for beslutningen er å sette injeksjonene sjøl - uten hjelp av lege.

- Dette er ikkke noe hokus-pokus. Det er som det diabetikerne gjorde i flere tiår før de fikk disse pennene som stikker.

Som et eksempel på at jerninjeksjonene er allment akseptert i Toppidrettsmiljøet, forteller Evertsen at Lars Kolsrud som lege på Toppidrettssenteret har satt over ti jerninjeksjoner på Marius.

- Han har jo satt mange flere injeksjoner enn jeg.

Krystallklar Stensbøl

Men toppidrettssjef Bjørge Stensbøl er krystallklar når han forteller hvorfor Frank Evertsen måtte gå.

- Etter Sydney-OL utarbeidet vi i samarbeid med Veritas en policy for bruk av kosttilskudd.

Evertsen har brutt våre etiske retninglinjer og vår policy for bruk av kosttilskudd på flere punkter. I ettertid er jeg også blitt kjent med at Team Bakken har kjøpt jernpreparater i Kenya, preparater som var produsert i India. Det er galematias. Evertsens metoder er ikke forenlige med vår måte å arbeide på. Det må få konsekvenser, forklarer toppidrettssjefen.

SPLITTES: Marius Bakken (t.h.) er svært knyttet til treneren Frank Evertsen. Derfor er det et hardt slag for ham at Evertsen nå har fått sparken av Olympiatoppen. Bildet er tatt på Gardermoen før avreise til friidretts-EM for 14 dager siden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media