DUMMET SEG UT: Rafael pådro seg et tåpelig rødt kort mot Bayern München da Manchester United ledet 3-1, og kvelden endte til slutt med tysk jubel. Uniteds exit innebar at alle de engelske klubbene ble slått ut Champions League før semifinalen. Foto: AP Photo/Matthias Schrader
DUMMET SEG UT: Rafael pådro seg et tåpelig rødt kort mot Bayern München da Manchester United ledet 3-1, og kvelden endte til slutt med tysk jubel. Uniteds exit innebar at alle de engelske klubbene ble slått ut Champions League før semifinalen. Foto: AP Photo/Matthias SchraderVis mer

- De er åpenbart svakere

Og Capello tror han har svaret på den engelske kollapsen.

||| (Dagbladet): Fra å ha tre av fire semifinalister i Champions League i 2009, er de engelske klubbene parkert på sidelinja når turneringen beveger seg inn i siste fase i år.

Et tysk, et fransk, et spansk og et italiensk lag har sørget for å sette en foreløpig stopper for Premier League-hegemoniet - som nå er «avspist» med to klubber i semifinalen i Europa League.

Teoriene om den engelske fiaskoen i mesterligaen har vært mange i den hjemlige pressen. Landslagssjef Fabio Capello mener det er så enkelt som at topp fire-klubbene er vesentlig svekket fra tidligere.

- Det er åpenbart at finanskrisa har påvirket de engelske klubbenes innsats i Europa, etter at de i årevis har hatt den høyeste pengebruken. Sammenlignet med tidligere sesonger har alle klubbene solgt viktige spillere. Noen dro til andre ligaer og andre til Manchester City. De (topp fire) er åpenbart svakere, sier Capello ifølge The Times.

STERKE MENINGER: Fabio Capello mener de engelske klubbene har fått svi for anstrengt økonomi. Foto: EPA/GERRY PENNY
STERKE MENINGER: Fabio Capello mener de engelske klubbene har fått svi for anstrengt økonomi. Foto: EPA/GERRY PENNY Vis mer

Må hente toppspillere hvert år
Bortsett fra Chelsea - som ikke kvittet seg med noen spillere av betydning - har italieneren rett i at nøkkelspillere er borte. Hos Manchester United forsvant Cristiano Ronaldo og Carlos Tevez, hos Liverpool forsvant Xabi Alonso og hos Arsenal forsvant Emmanuel Adebayor og Kolo Touré.

I tillegg hadde de fleste skader på sentrale folk i avgjørende faser.

FORSVANT: Emmanuel Adebayor og Kolo Toure forlot Arsenal før sesongen. Foto: REUTERS/Kieran Doherty
FORSVANT: Emmanuel Adebayor og Kolo Toure forlot Arsenal før sesongen. Foto: REUTERS/Kieran Doherty Vis mer

Men der sir Alex Ferguson og Carlo Ancelotti har avdramatisert situasjonen og betegnet det som en tilfeldighet snarere enn en trend, tror Capello det er mer alvorlig enn som så.

Han mener dårlige skattebetingelser sammenlignet med andre nasjoner, svekkelsen av pundet sammenlignet med euroen og den generelt krevende økonomiske ståa i flere av de engelske klubbene har gitt de andre et konkurransefortrinn

FORSVANT: Xabi Alonso forlot Liverpool før sesongen. Foto: EPA/Nick Wilkinson
FORSVANT: Xabi Alonso forlot Liverpool før sesongen. Foto: EPA/Nick Wilkinson Vis mer

- Slik jeg ser på det, må en klubb hente én eller to toppspillere hvert år for å holde i toppen, forutsatt at motstanderne styrker seg. Klubbene som brukte mest penger sist sommer er nå i semifinalen - Barcelona, Inter og Bayern München. Bare Real Madrid og Manchester City har handlet for mer enn de klubbene. Florentino Pérez (Real-presidenten) var nødt til å ta klubben tilbake til toppen. Inter kjøpte seks nye spillere, sier Capello.

Høyere tempo
Det er første gang siden 2003 at de engelske klubbene står uten representanter i en semifinale i Champions League. Og kanskje er bildet mer sammensatt enn det Capello skisserer.

Canal+-ekspert Lars Tjærnås har registrert en intensitetsøkning blant de ikke-engelske lagene i Europa denne sesongen.

- Det mest merkbare er at Bayern brukte såpass kort tid på å tilpasse seg tempoet og den britiske intensiteten underveis. Nå fikk de riktignok 3-0 i baken på Old Trafford, så om det tok kort eller lang tid kan man diskutere, men de ikke-engelske lagene har hevet tempoet og intensiteten i spillet sitt. Vi så det i oppgjøret mellom Chelsea - Inter også. For ikke å snakke om Barcelona - Arsenal, for per definisjon blir ikke Arsenal spilt ut. De gangene de blir slått er de vanligvis blitt kjempet ut av stilen eller kontret i senk, men mot Barcelona ble de grundig spilt ut, også på intensitet og rein ferdighet. De første 20 minuttene på Emirates var uvirkelige å se på, sa Tjærnås til Dagbladet.

FORSVANT: Cristiano Ronaldo og Carlos Tevez forlot Manchester United. Foto: REUTERS/Darren Staples
FORSVANT: Cristiano Ronaldo og Carlos Tevez forlot Manchester United. Foto: REUTERS/Darren Staples Vis mer