- De er fotballens hvithaier

Feyenoord har fått nok av Chelsea og Premier League.

VERSTINGER?: Premier League-klubber gir blaffen i god oppførsel og er verstinger i Europa, mener Feyenoord-direktør Leo Beenhakker, etter å ha mistet stortalent nummer tre til England i løpet av få år. Foto:  AFP PHOTO/GLYN KIRK
VERSTINGER?: Premier League-klubber gir blaffen i god oppførsel og er verstinger i Europa, mener Feyenoord-direktør Leo Beenhakker, etter å ha mistet stortalent nummer tre til England i løpet av få år. Foto: AFP PHOTO/GLYN KIRKVis mer

(Dagbladet): Feyenoord måtte motvillig slippe stoppertalentet Nathan Ake (15) til Chelsea denne måneden, for drøye to millioner kroner.

Han er på ingen måte førstemann til å forlate Æresdivisjonen-klubben til fordel for en klubb i Premier League: I løpet av de siste par årene har ytterligere to unggutter fra Feyenoord - Jeffrey Bruma og Kyle Ebecilio - blitt plukket opp av henholdsvis Chelsea og Arsenal.

Nå er nederlenderne mektig lei det de opplever som rovdyrvirksomhet fra engelske klubber.

- Vi er maktesløse hvis en utenlandsk klubb vil hente en av ungguttene våre. Det driver meg fra vettet at stortalenter forlater oss på denne måten. Premier League-klubbene ødelegger markedet med oppførselen sin. De er de store hvithaiene i fotballverden. Andre europeiske klubber driver ikke på den måten, men de engelske klubbene bryr seg bare ikke, sier teknisk direktør og tidligere topptrener Leo Beenhakker ifølge The Guardian.

Før denne sesongen introduserte Premier League regelen om at minst åtte av 25 spillere i A-stallen må være såkalt lokalt utviklede. For å kunne regnes som lokalt utviklet må en spiller ha tilbrakt minst tre år i klubben før fylte 21 år.

Denne regelen har gjort det enda viktigere for de engelse klubbene å være tidlig ute med å sikre seg stortalentene.

Det er ikke noe nytt at engelske fotballgiganter kritiseres for hensynsløs oppførsel i jakten på de beste utenlandske talentene, blant annet har både Chelsea og Manchester United blitt klaget inn til FIFA. Førstnevnte ble opprinnelig utestengt fra to overgangsvinduer, før de ble frikjent i Idrettens voldsgiftdomstol.

Feyenoord har innsett at slaget om Nathan Ake er tapt og vil ikke lage trøbbel. En klage ville neppe ført fram uansett, ettersom Chelsea etter alle solemerker har handlet innenfor regelverket.

- Vi gjorde vår interesse tydelig overfor Feyenoord, og kommet til enighet med dem, sier en talsmann fra Stamford Bridge.

Skjønt «enighet» er kanskje et feil ord å bruke - når nederlenderne ikke hadde særlig mye valg.

- Hva kan vi gjøre? Jeg har diskutert dette med Nathan og foreldrene hans. Han fortalte meg at han virkelig ønsker å reise til England, og foreldrene hans synes det var OK. Jeg lot meg imponere av Nathans besluttsomhet til å være en så ung gutt, men det er selvfølgelig dårlige nyheter for Feyenoord, sier han.

MAKTESLØS: Leo Beenhakker forsøkte å overtale Nathan Ake (15) til å bli i Feyernoord, men kom ingen vei.  Foto: 
REUTERS/Srdjan Zivulovic
MAKTESLØS: Leo Beenhakker forsøkte å overtale Nathan Ake (15) til å bli i Feyernoord, men kom ingen vei. Foto: REUTERS/Srdjan Zivulovic Vis mer