De er gode venner, men bare én av dem kan vinne kongepokalen

Petter Thoresen (53) mot Aleksander Smirnov (50).

KOMPISDUELL: Storhamar-trener Petter Thoresen møter Storhamar og trener Aleksander Smirnov til dyst i NM-finalene i ishockey. Begge hater intenst å tape, og begge tror det blir gode, spennende NM-finaler. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
KOMPISDUELL: Storhamar-trener Petter Thoresen møter Storhamar og trener Aleksander Smirnov til dyst i NM-finalene i ishockey. Begge hater intenst å tape, og begge tror det blir gode, spennende NM-finaler. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mandag starter NM-finalene i ishockey mellom Stavanger Oilers og Storhamar Hockey.

Det blir også en prestisjeduell mellom de gode kompisene Petter Thoresen (53) og Aleksander Smirnov (50) - som er trener for henholdsvis Stavanger Oilers og Storhamar.

- Jeg anser «Sasja» som en god venn, og vi prater ofte sammen, sier Petter Thoresen, som er på jakt etter sin fjerde strake, og femte totalt, som Oilers-sjef

Mestere sammen Thoresen og «Sasja» - som Storhamars russiske suksesstrener kalles - har kjent hverandre i mange år:

Smirnov - som er dobbelt verdensmester i ishockey (for Sovjet i 1990 og Russland i 1993) - ble norgesmeter som Storhamar-spiller under nettopp Petter Thoresens ledelse i 1996, 1997 og i 2000.

Smirnov vant også kongepokalen som Storhamar-spiller i 2004, da med Petter Salsten som trener.

Og i 2008 ledet Aleksander Smirnov Storhamar til NM-gull som trener, klubbens foreløpig siste kongepokal.

Russeren har altså - som spiller eller trener - vært med på fem av Storhamars seks kongepokaler.

Familiene på Hamar - Sasja er den desidert beste backen som har spilt i Norge, og det er både artig og imponerende det han har fått til som trener. Det er utrolig kult at det er vi som skal kjempe mot hverandre om kongepokalen i år, sier Petter Thoresen til Dagbladet.

Smirnov returnerte til norsk hockey før årets sesong - etter fem år som trener i den russiske KHL-ligaen, mens Thoresen har jobbet i Stavanger siden 2009.

Begge har derimot hatt familien sin på Hamar stort sett hele tiden, og begge føler både stor tilknytning og kjærlighet for byen.

- Oilers, som jeg gir 100 prosent for, og Storhamar er de to lagene som står meg nærmest. Jeg hadde mange fine år der oppe, og har
fortsatt mange venner i klubben og i byen. Men heldigvis er jeg god på å legge vekk følelser når det handler om å vinne noe. Storhamar skal få det tøft mot oss, sier Oilers-bossen til Dagbladet.

- Hater å tape Aleksander Smirnov ledet Storhamar til sølv i serien, åtte poeng bak Oilers, og den russiske treneren går inn i finalespillet med bare ett mål for øyet: Å vinne kongepokalen.

- Begge lagene har spilt stabilt god hockey hele sesongen, så jeg tror det blir spennende. Petter Thoresen er som meg, han hater å tape. Gull blir man husket for resten av livet, mens sølv er glemt etter tre dager.

- Jeg har sagt til gutta at de må benytte sjansen, nå som de kan få gull. Kanskje får de muligheten bare en gang i livet, sier Aleksander Smirnov til Dagbladet.

Enorme forskjeller Utgangspunktet før årets sesong var himmelvide mellom de to lagene. Godt hjulpet av mangemillionæren Tore Christiansen er Oilers i en særklasse når det gjelder økonomi og fasiliteter (DNB Arena) i Norge, mens Storhamar var to-tre dager unna konkurs så seint som i fjor sommer.

Gjelda var på over seks millioner kroner og en økonomisk løsning var ikke i sikte, før «Fattige Fettere» - en gruppering på 20 personer - gikk inn med 150.000 hver.

Det ga tre millioner kroner til nedbetaling av gjeld og videre drift.

- Vi har ingen rike onkler på Hamar, men derimot har vi mange fattige fettere, sier daglig leder Njål Berge til Dagbladet.

«Mætt fjøs» Han er selv en av de såkalte fattige fetterne og styrer i dag klubben på dugnad.

Sportslig suksess har igjen ført til fulle tribuner, eller «mætt fjøs», som det heter på Hamar, og framtidsutsiktene ser med ett meget lysere ut.

I beste fall kan klubben være gjeldfrie i løpet av sommeren.

Men hvem av Petter Thoresen og Aleksander Smirnov som kan rusle i gågata på Hamar som fersk norgesmester i sommer, skal først avgjøres i løpet av opptil sju knalltøffe finalekamper.

Førstemann til fire seirer vinner.

Det er bare å droppe pucken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer