Sverige maner til dopingro:

- De er ikke dopet alle sammen

Men Sveriges landslagssjef mener det er slitsomt for idrettens troverdighet. 

BEHOLDER TROEN PÅ EN REN IDRETT: Sveriges landslagssjef Rikard Grip.
Foto: Anders WIklund / TT / NTB Scanpix
BEHOLDER TROEN PÅ EN REN IDRETT: Sveriges landslagssjef Rikard Grip. Foto: Anders WIklund / TT / NTB ScanpixVis mer

VAL MÜSTAIR (Dagbladet): Det kom ikke akkurat som en bombe at Alexander Legkov og de fem andre suspenderte russiske langrennsløperne ikke fikk gå i Tour de Ski.

Bomben kom da McLaren-rapporten slo fast at det statlige dopingprogrammet i Russland omfattet mer enn 1000 idrettsutøvere.

Likevel kom bekreftelsen på at Legkov, Belov, Vylegsjanin, Pethukov, Ivanova og Sjapalova ikke får starte i årets tour i påvente av videre undersøkelser av dopingprøver fra Sotsji-OL, som en slags lettelse i langrennsmiljøet.

- Er det sant det som sies er det bra at de ikke får gå nå. Det ville vært rart, sier Marcus Hellner til Dagbladet, men understreker at ingen foreløpig er dømt for noe.

Mer enn langrenn

- Det er kjedelig det som skjer. Men det som er viktigst er at FIS reagerer og jobber for en ren idrett. At de virkelig gjør det ytterste de kan. Det er absolutt det viktigste i sluttfasen, og det er gjort. Det er slitsomt for troverdigheten til idretten, det er ingen hemmelighet. Derfor må vi alle hjelpe hverandre og jobbe hardt for å få den tilbake, sier den svenske landslagssjefen Rikard Grip.

- Og så er det viktig å påpeke at det som har skjedd, med McLaren-rapporten og alt, ikke bare er knyttet til langrenn og det russiske skiforbundet. Det er mye mer ugripelig og større. Russiske idrett er stort, det handler ikke bare om langrenn. Det er et mye større spørsmål enn bare langrenn, sier Grip.

Grip og Sverige hadde et utrolig vellykket OL i Sotsji med 11 medaljer totalt, og gull på begge stafettene.

Må være ydmyke

Det er minnene om det de opplevde der og da som har festet seg. Og det er det som er så irriterende med juksinga.

- Det er veldig kjedelig. Selv om rettferdigheten seirer til slutt, så blir det ikke det samme når konkurransene og medaljeseremoniene har blitt gjennomført. Det er hele den prosedyren, det vet jeg selv også, hvor vi gleder oss over stafetten f.eks. og de medaljene vi fikk der borte. Den gleden er jo her og nå. Det er også det man kjemper for å oppleve. Både utøvere og oss ledere, sier Grip.

- Har du tro på at vi noensinne får en ren idrett, verden over?

- Det er veldig vanskelig å si. Det er så mye annet som påvirker, som penger, kommersielle ting og sterke krefter. Jeg tror og håper det, ellers ville jeg ikke holdt på med dette her. Vi lever jo på en måte i en godtroende verden og jeg mener vi skal være veldig ydmyke overfor russiske langrennsløpere. De er ikke dopet alle sammen. Vi må være nyansert og si at en russiske skiløper også kan gå fort på ski, i likhet med en nordmenn eller en svenske. Vi må være litt forsiktige. Vi blir mistenksomme på grunn av historien og på grunn av slike saker som dukker opp. Vi må samtidig være litt ydmyke, sier Grip til Dagbladet