UTTRYKKER SYMPATI:: Selv om det er juridisk riktig, synes NFFs nye generalsekretær Kjetil Siem at Gunnarsson-saken rammer grusomt hardt for fotballederne som ble pågrepet i går. Foto: Nina Hansen

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UTTRYKKER SYMPATI:: Selv om det er juridisk riktig, synes NFFs nye generalsekretær Kjetil Siem at Gunnarsson-saken rammer grusomt hardt for fotballederne som ble pågrepet i går. Foto: Nina Hansen Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- De er ofre for mekanismene i fotballen

Kjetil Siem synes synd på lederne i Stabæk og VIF.

(Dagbladet): Kjetil Siem (51) sier han kjenner problemstillingene en klubbleder står ovenfor, og derfor har medfølelse med lederne i Stabæk og Vålerenga.

Klokka 11 i går innkalte Norges Fotballforbund til pressekonferanse hvor Kjetil Siem skulle bli presentert som ny generalsekretær i NFF.

Klokka 13 hadde pressen møtt opp på Ullevaal for å overvære pressekonferansen. I mellomtiden hadde politiet pågrepet sportslig leder i Stabæk, Inge André Olsen og permittert sportsdirektør i Vålerenga Truls Haakonsen, begge siktet for grov økonomisk utroskap i forbindelse med Gunnarsson-overgangen. De to fotballederne ble tatt med til Sandvika politistasjon i Asker.

- De er hardt rammet
«Det er en gledens dag for Fotballforbundet», innledet Yngve Hallén seansen på Ullevaal med, men pressekonferansen fikk raskt et helt annet fokus og spørsmålene om pågripelsene kom kjapt. Kjetil Siem synes det er vanskelig å vite hvor alvorlig Gunnarsson-saken er for omdømmet til norsk fotball.

- Det er vanskelig å vite. Men du kan godt si at det er et sunnhetstegn for norsk fotball, for nå blir det opprydning eller klargjøring av ting som kanskje har skjedd, sier Siem til Dagbladet.

- Du sier to ganger under pressekonferansen at de to er hardt rammet, hva legger du i det?

- Dette er fotballglade folk som har vært med lenge som spillere eller ledere, og er et offer for de mekanismene som er i fotballen. At det lugger litt økonomisk av forskjellige årsaker, du har lange kontrakter og du er villig til å gå langt for å finne løsninger. Kreative løsninger, men så kommer du til en gråsone, og så kommer du kanskje over og så glemmer du kanskje litt at det nå er et nytt utvalg som er nedsatt for å se på dette her. Så når du da blir hanka inn, kanskje for noe som har vært gjort før, så rammer det så grusomt hardt for dem, sier den påtroppende generalsekretæren og fortsetter:

- Selv om det på en måte er bra og juridisk riktig, så føler jeg med de som sitter der og som har kanskje har gjort noe pluss minus det som har vært gjort før. Men det rammer de invididene hardt i og rundt de to-tre klubbene som er involvert. Det er det jeg prøver å si.

- Naturlig tankesett
Kjetil Siem var tidligere direktør i Vålerenga og sier han derfor kjenner til kravene som stilles som leder i en fotballklubb.

- Jeg har sittet som klubbleder selv og vet hvor vanskelig det er å få endene til å møtes. Og hvor viktig det er å få tak i den spissen det her var snakk om. Det er kjente problemstillinger. Jeg vet hvor vanskelig det kan være å håndtere de spørsmålene der, for kravene fra sponsor, oppunionen, fansen og media er konstante. Og da er det lov å være kreativ, mener Siem og legger til:

- Nå vet ikke jeg om de var for kreative eller ikke. Men jeg prøver bare å illustrere at tankesettet er naturlig, som det er i alle andre industrier. Om du selger støvsugere eller jetfly eller fotballspillere, så er mekanismene det samme. Du vil ha en best mulig avtale.

President i NFF, Yngve Hallén, sier han nå vil vurdere å iverksette strengere tiltak for å unngå slike saker i fremtiden.

- Vi må vurdere om vi skal regulere noe strengere og det kan være for eksempel rundt dokumentasjon og lignende, si hvem som er involvert i prosessene, hva blir tenkt underveis og hvordan styret og ulike parter er involvert.