Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ingrid Kristiansen med knusende oppgjør mot Idrettsforbundet

- De er råfrekke. At ingen har stoppet dem før, skjønner jeg ikke

Ingrid Kristiansen har sett seg lei på ledelsen i Norges Idrettsforbund. - Det er forferdelig, sier hun.

IRRITERT: Ingrid Kristiansen er irritert på ledelsen i Norges Idrettsforbund, og vil nå ha store forandringer. vFoto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IRRITERT: Ingrid Kristiansen er irritert på ledelsen i Norges Idrettsforbund, og vil nå ha store forandringer. vFoto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norges idrettsforbund (NIF) har lenge seilet i motvind. Det har vært søkelys på NIF-toppenes pengebruk både når det kommer til OL-søknad, alkoholregninger og bruk av penger i forbindelse med reiser.

Nå kaster også Ingrid Kristiansen seg på ballen. Den tidligere verdensrekordholderen på 10 000 meter tar et knusende oppgjør med Idrettsforbundet og krever nå at det blir tatt grep.

- Jeg blir rasende

I et intervju med Dag og Tid, som omtalte saken først, sier Kristiansen at da hun selv ble spurt om å gjøre oppdrag for NIF, fikk hun beskjed om at «det knapt finnes penger i systemet», og at «vi ser helst at du jobber gratis».

Da reagerer hun kraftig på at andre har fått store summer, og viser blant annet til at Sebastian Coe fikk utbetalt 710 000 for å komme med OL-råd og at Jan Åge Fjørtoft har fått over 2 millioner for å komme med noe Kristiansen beskriver som «blablabla og tøv».

– Da blir jeg rasende. Man kan ikke lure personer på den måten. De koser ryggen til hverandre så til de grader. De er råfrekke. At ingen har stoppet dem før, skjønner jeg ikke, sier Kristiansen til Dag og Tid.

Vil ha store forandringer

Dagbladet tok søndag kontakt med Kristiansen. Den tidligere langdistanseløperen, som selv har vært ansatt i NIF, sier hun aldri passet inn:

- Jeg var litt for ærlig og litt for opptatt av idretten. Jeg gjorde ikke alt for å få meg selv i posisjon. Jeg snakket med utøverne, og delte ikke den høye sigarføringen som de høyt oppe i systemet har.

- Hva håper du skjer framover?

- Jeg håper at ting og tang blir røsket opp i og at de får de rette folkene på rett plass. Det bør gjøres noe dramatisk på toppen. Jeg syns også at det bør være en jevnere fordeling mellom kvinner og menn. Vi trenger flere tøffe kvinner som tør å ta et oppgjør og si ifra, som kulturministeren har gjort (Linda Hofstad Helleland journ.anm.). Hun har gått ut mot gutta på en bra måte. Jeg støttet henne hundre prosent.

Kristiansen fortsetter:

- De på toppen rotter seg sammen og er på lag. Vi har ikke de rette lederne på toppen her. Det er ikke nok å skifte ut noen få. Det sitter litt i veggene de holdningene.

NIF vil ikke kommentere

NIF strittet lenge imot offentliggjøringen av reiseregningene, men i løpet av 2017 fikk pressen innsyn i reiseregningene for tjue av de mest sentrale personene i norsk idrett de siste fem åra.

Kristiansen kan ikke forstå at det tok så lang tid:

– Det er forferdelig, spør du meg. Jeg har ikke ord. Å holde tilbake når du vet hvordan enkelte idretten spinker og sparer og mangler midler til å drive sånn som de skal drive. Så er det ledere som farer rundt og bruker penger som om de vokser på trær.

Dagbladet har vært i kontakt med kommunikasjonssjef i NIF, Niels Røine. Han sier:

– Vi ønsker ikke å kommentere Ingrid Kristiansens påstander.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!