- De er som Hitler

Svensk raseri etter to års utestengelse.

Først ble Ara Abrahamian og forbundstrener Leo Mylläri straffet med harde bøter. Nå er de også utestengt i to år av Det internasjonale bryteforbundet (FILA).

I tillegg får ikke det svenske bryteforbundet lov til å arrangere internasjonale konkurranser de kommende to årene.

- Det er galskap, jeg finner ikke ord. De er som Hitler nesten, jeg vet ikke hva jeg skal kalle dem. Vi fikk medhold hos CAS (Den internasjonale voldsgiftdomstolen), og under kampen gjorde feil på 13 punkter. Og nå kommer FILA på at de skal utestenge hele det svenske forbundet, raser Abrahamian til Expressen.  

Dette er reaksjonene på den protesten Abrahamian fremførte under medaljeseremonien i Beijing. Han forlot seierspallen midt under seremonien og kastet fra seg bronsemedaljen sin i protest mot dommerne.

- Jeg har ikke sett det siste vedtaket fra FILA, så det er litt vanskelig å kommentere det, men det er klart vi må anke denne saken, sa Abrahamian til svensk TV4 etter at beslutningen fra FILA var gjort kjent.

- Først og fremst må jeg prate med folk i forbundet for å finne ut hvordan vi skal gripe an denne saken, sa bryteren.

Skandale

FILA skriver i sin beslutning om bot og utestengelse at bryteren og treneren straffes for «skandaløs oppførsel». Dette rammer også hele det svenske forbundet.

- Svenskene blir straffet fordi de viste en enorm mangel på olympisk sportsånd, sier FILA-president Raphael Martinetti i en kommentar.

Dagen etter episoden under medaljeseremonien i Beijing ble Abrahamian fratatt OL-bronsen sin av Den internasjonale olympiske komiteen (IOK). Han mistet også akkrediteringen og måtte forlate deltakerlandsbyen i OL med umiddelbar virkning.

STRAFFES KNALLHARDT: Det internasjonale bryteforbundet mener både Ara Abrahamian og treneren gjorde seg skyldig i «skandaløs oppførsel». I tillegg til en gigantbot, blir både Ara og det svenske forbundet utestengt i to år. Foto: REUTERS
STRAFFES KNALLHARDT: Det internasjonale bryteforbundet mener både Ara Abrahamian og treneren gjorde seg skyldig i «skandaløs oppførsel». I tillegg til en gigantbot, blir både Ara og det svenske forbundet utestengt i to år. Foto: REUTERS Vis mer

Men dette var ikke nok for Det internasjonale bryteforbundet som startet sin egen etterforskning og sine egne undersøkelser. Torsdag falt den endelige dommen som ble knusende for svensk brytesport.


Tre uker

- Dommerne gjorde ingen feil i den kampen Abrahamian protesterer mot. De handlet i henhold til reglene. Det gjorde derimot ikke bryterens trener. Han burde ha grepet inn og roet ned bryteren sin. I og med at han ikke gjorde det, dømmes han som medskyldig i denne saken, forklarte Martinetti til nyhetsbyrået AP.

Straffen gjelder fra 3. november, og nå har Abrahamian, trener Mylläri og det svenske forbundet tre uker på seg til å forme en anke.

I første rekke skal klagen gå til FILA, men alt tyder på at denne saken kommer til å ende i Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne.

Den svenske bryteren vant første høringsrunde i CAS, men venter nå på å få avgjørelsen på annen runde. Han anket avgjørelsen om utestengelse fra OL, og håper at det skal ende med en advarsel.

Og så må nok svensk brytesport belage seg på nye og harde høringsrunder i CAS, men da blir FILA motstander og ikke IOK.

(NTB)

- De er som Hitler