HAR GÅTT I DEKNING: Caster Semenya har avlyst alle avtaler og gjemt seg for offentligheten etter oppslagene om at hun er tvekjønnet. Foto: EPA/KIM LUDBROOK
HAR GÅTT I DEKNING: Caster Semenya har avlyst alle avtaler og gjemt seg for offentligheten etter oppslagene om at hun er tvekjønnet. Foto: EPA/KIM LUDBROOKVis mer

- De er syke, de er gale. Er de gud?

Pappa Semenya på krigsstien.

|||(Dagbladet.no): Mens en hel verden diskuterer om hun er mann, kvinne eller begge deler, har Caster Semenya selv gått i dekning etter de siste dagers hardkjør.

18-åringen fra Sør-Afrika trakk seg i går fra et fire kilometers terrengløp i Pretoria, og har avlyst alle avtaler og intervjuer.

En talskvinne for det nasjonale friidrettsforbundet sier de er bekymret for Semenyas mentale helsetilstand.

- Hun snakker med psykologer hver dag, som forsøker å hjelpe henne gjennom det hun nå opplever. Vi er bekymret for henne, sier Phiwe Mlangeni-Tsholetsane ifølge The Guardian.

Hun avviser imidlertid rykter om at Semenya er suicidal.

- Hun har ikke nevnt selvmord. Hun er en ekstremt sterk og målbevisst ung kvinne. Men de siste dagene har vært fryktelig vanskelige.

Pappa er rasende

Sør-Afrika har raslet med sablene etter at Sydney Morning Herald skrev at Semenya har både mannlige og kvinnelige kjønnsorganger, og Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) fulgte opp med å slå fast at «det er klart at hun er en kvinne, men kanskje ikke 100 prosent.»

Sportsminister Makhenkesi Stofile har snakket om en tredje verdenskrig dersom IAAF skulle finne på å utestenge Semenya, men den avgjørelsen faller trolig ikke før om to måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

HJEMBYEN VERNER OM CASTER: Semenya blir tatt i forsvar av folk fra hjemplassen. Her står noen ungjenter fra Nthema Secondary School, der Semenya også var elev. Foto: AP Photo/Karel Prinsloo)
HJEMBYEN VERNER OM CASTER: Semenya blir tatt i forsvar av folk fra hjemplassen. Her står noen ungjenter fra Nthema Secondary School, der Semenya også var elev. Foto: AP Photo/Karel Prinsloo) Vis mer

Raseriet er likevel aller størst i byen der Semenya vokste opp, Ga-Masehlong. Pappaen kom med følgende tirade mot dem som måtte mene datteren hans ikke er en kvinne da AP kontaktet ham:

- De er syke, de er gale. Er de Gud?

Forsvarer Semenya

18 år gamle Mapula Phano, som gikk på skole med Semenya, har vondt av venninnen.

- Caster er kvinne. Jeg liker ikke at folk utenfra sier noe annet. Tingene de har sagt om henne kan ødelegge selvtilliten hennes, sier han.

Naboen Erina Langa er imponert over hvordan Semenya har stått oppreist i stormen.

- Hun er veldig, veldig modig. Hun er som bestemoren sin, hun er også tøff. Hun kan klare alt hun vil.

VANT GULL: Caster Semenya knuste resten av verdenseliten på 800 meter i Berlin-VM. Men hun har ikke akkurat fått hvile på laurbærene i etterkant. Foto: AFP PHOTO / PABALLO THEKISO
VANT GULL: Caster Semenya knuste resten av verdenseliten på 800 meter i Berlin-VM. Men hun har ikke akkurat fått hvile på laurbærene i etterkant. Foto: AFP PHOTO / PABALLO THEKISO Vis mer