- De er voldspøbler, ikke fotballsupportere

NFF har ansatt sikkerhetsrådgiver.

SIKKERHETSSJEF: Geir Ellefsen er ansatt som senior sikkerhetsrådgiver av Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund. Den tidligere politimannen skal ha kontor på Ullevaal stadion.  Alle foto: Bjørn Langsem
SIKKERHETSSJEF: Geir Ellefsen er ansatt som senior sikkerhetsrådgiver av Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund. Den tidligere politimannen skal ha kontor på Ullevaal stadion. Alle foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Geir Ellefsen hadde sin siste arbeidsdag som politioverbetjent ved etterretnings- og vinningsavsnittet ved Majorstua politistasjon i Oslo på mandag. Onsdag startet han i en ny stilling som senior sikkerhetsrådgiver for Norges fotballforbund og Norsk Toppfotball.

Stillingsinstruksen er tredelt: Han skal reise landet rundt og hjelpe toppklubbene med sikkerheten i forbindelse med arrangement av fotballkamper. Han skal fortsette som sikkerhetsansvarlig for landslaget slik han allerede har vært i 15 år, og han skal jobbe med såkalte risikosupportere.

Den nye sikkerhetsstillingen i norsk fotball ble opprettet for flere måneder siden. En tragisk tilfeldighet ville det likevel slik at temaet ble aktualisert da en 43-årig Djurgården-supporter døde etter et sammenstøt med Helsingborg-supportere under den svenske sesongåpningen i helga.

I etterkant spør mange om dette også kunne skjedd i Norge.

- Det kunne skjedd hvor som helst. Det er viktig å huske at enhver voldsutøvesle mot et annet menneske kan få så tragisk utfall. Det kan skje på Karl Johan en natt, eller det kan skje på en bygdefest hvis du slår ned en person og han lander på en fortauskant eller en stein, sier Ellefsen til Dagbladet.

Har tatt avstand Samtidig er det stor forskjell på situasjonen i Sverige og Norge når det gjelder voldsepisoder knyttet til fotballklubber og -kamper.

- Ja, det er det definitivt, og det har det vært i mange år, sier Ellefsen som mener det er mange grunner til at situasjonen er bedre i Norge.

- Klubbene, og ikke minst supporterklubbene, har tatt et veldig ansvar og tatt klar avstand fra disse miljøene.  Politiet har tatt et klart standpunkt og jobbet bevisst mot det. Det er ikke tvil om at dialogen klubbene og politiet har hatt med risikosupporterne har vært særdeles positiv, og det er viktig at den fortsetter.

Han mener også miljøene i klubbene i Sverige er mye større og uoversiktlige enn i Norge, hvor man har klart å holde problemet mer i sjakk.

- De fire-fem klubbene som har hatt dette problemet i Norge har tatt det veldig alvorlig og jobbet veldig bevisst med det. Supporterklubbene og de aktuelle klubbene skal ha ros for å ha jobbet veldig hardt og bevisst mot disse miljøene.

Ikke grobunn Ellefsen sier det er en kjent sak at det er kontakter mellom norske og svenske supportergrupperinger, og at de har deltatt i slåsskamper på tvers av grensen. Han er imidlertid skeptisk til teorien fra LSKs trenerduo Magnus Haglund og Magnus Powell, som frykter at svenske pøbler kan flytte seg til Norge om de blir utestengt i Sverige.

- Det ville være noe spesielt hvis risikosupportere fra Sverige skulle valfarte til Norge for å slåss, noe jeg har liten tro på.

- Ser du fare for at disse miljøene kan utvikle seg i Norge som i Sverige?

- Per nå er det ikke grobunn for det i Norge, da miljøene er såpass oversiktlige og de ansvarlige i klubbene og supporterne er så klare i holdningene sine overfor disse voldspøblene som misbruker fotball for å lage bråk, sier Ellefsen.

Unge, rusede menn Samtidig ser han en utvikling som bekymrer ham. Det er flere unge mennesker med, volden er råere og det er oftere rus inne i bildet når de alternative supportergruppene møtes for å slåss.

- Jeg begynte å jobbe mot disse miljøene på slutten av 1990-tallet, spesielt i Vålerenga, Lillestrøm og Brann. Da var det mer oppgjør utenfor allfarvei og med nevene. Den «gamle stilen» disse risikosupporterne hadde før, har forandret seg. Det har trukket inn mot arenaene der det er flere mennesker, slik at utenforstående kan bli skadelidende. Utviklingen med bruk av slagvåpen og slike ting er annerledes enn da de startet den gangen. Det er flere yngre som er med nå, og man vet definitivt at flere av dem er påvirket av rusmidler, sier Ellefsen.

- Trygt på kamp Han vil likevel minne om at det fortsatt er trygt å gå på fotballkamper i Norge. Det er høyst sjelden at det skjer noe inne på arenaene.

- For to-tre år siden hadde vi en gjennomgang av hva som skjedde på Ullevaal stadion i løpet av en sesong. Det var så få hendelser inne på stadion, at det er flere hendelser på Karl Johan i løpet av ti minutter på en lørdagskveld enn på én sesong på Ullevaal. Og da er det flere hundre tusen mennesker innom på Vålerengas og landslagets kamper.

- 99 prosent av fotballsupporterne i Norge er skikkelige fotballsupportere og skikkelige folk. Så har du de få unntakene som dessverre ødelegger for mange, sier Ellefsen.

- Hvor mye koster de samfunnet?

- Det er ingen tvil om at det kreves mer og mer politiressurser på fotball, og det er tidsspørsmål hvor lenge det skal fortsette.

Også fotballklubbene som har problematiske supportere som identifiserer seg med laget, bruker penger og krefter på dette.

KJENT GRUNN: Ellefsen har allerede i 15 år jobbet som sikkerhetsansvarlig for herrelandslaget i fotball. Den rollen tar han med seg inn i den nye fulltidsstillingen.
KJENT GRUNN: Ellefsen har allerede i 15 år jobbet som sikkerhetsansvarlig for herrelandslaget i fotball. Den rollen tar han med seg inn i den nye fulltidsstillingen. Vis mer

- Klubbene gjør en kjempejobb og bruker mye ressurser. Ressurser og penger som kunne vært brukt på helt andre ting enn å ha kontroll på disse individene.

- Får neppe voldsoffererstatning Ellefsen tror ikke unge gutter og menn som avtaler å møte andre grupper for å slåss, tenker på hva som skjer dersom de blir alvorlig skadd.

- Hvis de får alvorlige skader, er jeg rimelig sikker på at de aldri får noen voldsoffererstatning. Og jeg tviler også på om de har tenkt gjennom, at de skal slite med å få noen erstatning fra forsikringsselskapene. Når man stiller opp i en avtalt slåsskamp og går inn i det med åpent sinn, så må man påregne at man kan få skader, sier han.

- Forstår de hvilke skader de påfører klubbene sine?

- Det er et relevant spørsmål. Det er jeg ikke sikker på om de skjønner, at den PR-en de gir sine respektive klubber ikke er bra for fotballen. Det er ikke så mange som vil bli assosiert med en voldskultur. De er ikke noen gode ambassadører for fotballen. Sånne episoder som det som skjedde i fjor, med Vålerenga og Brann, er ikke noe man profilerer for å få publikum. Dessverre tror jeg ikke disse individene tenker på det, sier Ellefsen.

Liker ikke «casuals» Ellefsen liker forresten ikke å omtale de som utøver vold i fotballens navn som «supportere».

- Jeg kaller disse som driver og slåss for voldspøbler, det er jo ikke fotballsupportere. Man kan kanskje si fotballvoldspøbler, men i alle fall ikke supportere.

Han liker heller ikke å bruke «casuals»-begrepet, som stammer fra engelsk fotballvoldskultur, og som først og fremst beskrev klesstilen bråkmakerne brukte.

- «Casuals» er et ord jeg ikke synes er så relevant å bruke, fordi det er så mange som bruker det uten å vite helt hva det betyr. Og noen bruker «ultras»-betegnelsen som er helt annerledes i Europa enn det er i Norge. Så det er litt uvitenhet rundt disse begrepene, som både journalister og andre kaster ut.

Opphavet til «Iskoboys» Og når vi er inne på det med navn, må vi jo bare spørre: Stemmer det at «Iskoboys», en av de alternative supportergruppene som identifiserer seg med Vålerenga, er oppkalt etter bikkja til Geir Ellefsen?

- Ja, det var min siste politihund som het Isko Boy. Det var vel et pek til meg. Det var jeg som startet å jobbe med disse kulturene på slutten av 1990-tallet, og da fant de ut via research at min siste hund het Isko Boy. De syntes kanskje det var litt festlig å kalle seg for Iskoboys, sier Ellefsen.

- Jeg tar det ikke som en fornærmelse, men heller ikke som noen stor ære. Det er ikke noe jeg skryter av.

I tida framover skal han reise rundt til klubbene i Tippeligaen og 1. divisjon og bidra til sikker og god gjennomføring av fotballkamper.

- Jeg er veldig motivert for å gjøre en god jobb. Og ikke minst veldig motivert for å jobbe mot supportergrupperingene og klubbene. Og da selvfølgelig mot de som er skikkelige supportere, sier Geir Ellefsen.

HAR JOBBET MED FOTBALLPØBLER: I flere år var Ellefsen den norske politimannen som jobbet tettest opp mot de voldelige supportermiljøene som gjerne kalles «casuals», et navn han ikke liker å bruke selv.
HAR JOBBET MED FOTBALLPØBLER: I flere år var Ellefsen den norske politimannen som jobbet tettest opp mot de voldelige supportermiljøene som gjerne kalles «casuals», et navn han ikke liker å bruke selv. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer