- De får dårlig samvittighet om de unner seg en bolle.

Som en av Norges mest lovende langrennsløpere har Liv-Miriam Nordtømme (19) sjøl kontaktet norske langrennsjenter og bedt dem slutte å slanke seg.

I Dagbladet i går sto landslagsveteran Hilde Gjermundshaug Pedersen (39) hjemme på kjøkkenet og bakte boller og advarte mot en ny slanketrend blant unge norske skijenter som er på vei til å ta steget opp til internasjonalt nivå. Liv-Miriam Nordtømme kjenner igjen det GP advarer mot. Steinkjer-jenta er på Skiforbundets juniorlandslag og går jevnlig renn i Norges-cupen, som samler de fleste av de nestbeste norske langrennsjentene.

Sjøl har hun ikke problemer med vekta.

- Jeg har alltid vært lita og lett, sier hun.

Men hun vet om flere langrennsjenter som i det siste har slanket seg så mye at hun har fryktet at noe er galt. Derfor har hun valgt å ta kontakt.

- Ja, det har jeg gjort. Og det var ikke så veldig vanskelig. Man bør gjør det man kan for å hjelpe folk tilbake på rett kjøl, sier Nordtømme til Dagbladet.

Mange historier

Nordtømme forteller at slanking er et hett tema blant de yngre jentene i skimiljøet.

- Det er tilfeller der jenter er blitt mye tynnere. Historiene florerer. Det er langrennsjenter som teller kalorier, ikke unner seg godteri og får dårlig samvittighet om de unner seg en bolle, sier hun.

Nordtømme går idrettslinja siste året på videregående skole og har spiseforstyrrelser som eget pensum i treningslære. Derfor har hun vært bevisst problemet lenge. Hun mener at hun og andre løpere har et ansvar når de ser jenter de mistenker har problemer.

- Slanking hører ikke hjemme i langrenn, sier Nordtømme, som frykter en smitteeffekt.

- Det er skremmende. De som blir tynnere, når fram på resultatlista. De blir ikke nødvendigvis best, men de blir bedre. Det varer bare ikke så lenge, sier hun.

Derfor er hun også i tvil om det er riktig å snakke mye om dette.

- Ta kontakt

- Jeg vet ikke om det er bra å ha fokus på dette. Det kan føre til at andre prøver, sier hun.

Hun oppfordrer også andre jenter å ta kontakt med løpere de mistenker å være i faresonen.

- Ta en prat med dem. Og om man ikke har lyst til å gjøre det sjøl, kan man be trenere eller ledere om å gjøre det, sier Nordtømme, som også er en av landets mest lovende løpere i friidrett.

Det som overrasker henne mest, er at jenter med bakgrunn fra idrettsfag på videregående skole havner i slankefella.

- Jeg skjønner ikke at det er mulig, sier Nordtømme, som denne helga går Norges-Cup i Hovden.

<B>HØRER MYE OM SLANKING:</B> Liv-Miriam Nordtømme forteller at slanking er et hett tema blant unge langrennsløpere. Her er hun da hun ble norsk mester i sprint for juniorer i 2002.<P>