De får dratt av trusa og konkurrerer uten lønn. Nå raser spillerne

Krever endringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Spillerne i den amerikanske ligaen The Legends Football League (LFL) - tidligere kalt Lingerie Football League (undertøysligaen) - ønsker radikale endringer.

Til tross for tv-avtale og rundt 5 000 tilskuere på kampene, er det ingen i ligasystemet som tjener penger på idretten. Sånt blir det bråk av, skriver nettstedet News.com.

Ligaens styreformann og grunnlegger, Mitchell Mortaza, forteller:

- Hvis vi betalte hver spiller ett øre, så hadde vi ikke holdt ut en hel sesong, sier Mortaza.

En ny rapport viser nemlig at spillerne deltar uten å tjene én krone og de får heller ikke dekket helseforsikring til tross for harde taklinger.

«Undertøysligaen» er i hardt vær og har de siste åra kuttet fra tolv til seks lag i seriesystemet. Økonomisk er ligaen milevis fra herrene og amerikanske NFL (National Football League) og de andre ligaene nedover i systemet.

- Ansatt Nå varsler flere tidligere LFL-spillere at de vil ha kompensasjon.

- Disse kvinnene må møte til treninger, ellers får de ikke spille. De må møte på ulike arrangementer, ellers får de ikke spille. Spillerne er i realiteten ansatt, uttaler en advokat.

Nå vil spillerne ha minimum minstelønn.

Men ønsket blir ikke godt mottatt i LFL-ledelsen. Etter en forspørsel om lønn, svarte ligaeier Mortaza følgende:

- Hun er en kreftbyll, skrev Mortaza om en av spillerne.

- Hold kjeft At ligaen roter med lønn og helseforsikring er heller ikke et nytt fenomen. I 2009 var debatten oppe:

Ni spillere klaget på manglende helseforsikringer. Da svarte eier Mitchell Mortaza nådeløst.

- La meg gi deg et lite råd, som også gjelder for andre spillere som skaper unødvendig drama: Hold kjeft og spill fotball.

I forbindelse med bråket kom det fram at spillerne er kontraktsfestet til ikke å ha noe under de minimale fotballdraktene, og at de må akseptere å bli vist fram nakne dersom undertøyet skulle bli revet av i kampens hete.

Ifølge Chicago-avisa Daily Herald er spillerne særlig utsatt for skader fordi draktene deres ikke gir så mye beskyttelse som tradisjonelt utstyr blant herrene i NFL-serien.

«Undertøysligaen» startet som et humoristisk pauseinnslag i Super Bowl i 2004, og ble etterhvert så populært at flere lag ville delta. Den første offisielle ligaen var på plass i 2009.

Styrtet øl Til tross for at idretten er relativt liten og at ligaen sliter økonomisk - har den ved flere anledninger vakt oppsikt utenfor arenaene.

Før sommeren vant Chicago Bliss årets første hjemmekamp mot Omaha Heart 49-0.

Da Alli Alberts ble utnevnt til kampens mest verdifulle spiller løp hun ut på gressmatta og styrtet likegreit en øl som hun hadde med seg.

- Disse Chicago-spillerne vet å drikke. Hun er midt på banen nå, og styrter en øl - og så kaster hun den tilbake til publikum!, beskrev kommentatoren for seerne - mens bildene av den øl-drikkende fotballspilleren ble vist.

Disse lagene er med i LFL:

Chicago Bliss
Atlanta Steam
Omaha Heart
Seattle Mist
Los Angeles Temptation
Las Vegas Sin

Ligaen ble startet opp i 2009 som Lingerie Football League, men byttet navn til Legends Football League i 2013.

Kampene spilles på arenaer som også brukes i NFL (amerikansk fotball) og MLS (fotball).

Kampene spilles sju mot sju spillere.

Kampene spilles i fire perioder på ti minutter.

I LFL praktiseres full kontakt og spillerne har beskyttelse på blant annet hodet og skuldre.

Det finnes LFL-ligaer i flere land. Blant annet USA, Kanada, Australia, Irland, Tyskland, England, Spania, Mexico og Frankrike.


Kilder: Wikipedia, LFL

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer