Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

De fire ordene på en hotellbar var med på å avsløre friidrettens største skandale

Russiske Lilija Sjobukhova ble seinere tatt.

JUKSET - OG TYSTET: Maratonløper Lilija Sjobukhovas dopingprøver var med på å felle en rekke topper i Det internasjonale friidrettsforbundet. Foto REUTERS/Paul Hackett/Files
JUKSET - OG TYSTET: Maratonløper Lilija Sjobukhovas dopingprøver var med på å felle en rekke topper i Det internasjonale friidrettsforbundet. Foto REUTERS/Paul Hackett/Files Vis mer

(Dagbladet): Tre friidrettstopper ble i går utestengt på livstid for å ha mottatt bestikkelser og dekket over dopingsaker. Det gjaldt blant annet Det internasjonale friidrettsforbundets (IAAF) tidligere økonomisjef Valentin Balakhnitsjev.

Utestengelsene kommer i kjølvannet av dopingskandalen og rapportene rundt russisk friidrett som seint i fjor ble slaktet av Verdens antidopingbyrå (WADA). Russland er utestengt fra all friidrett inntil videre.

Britiske The Guardian kommer nå med skildringer fra øyeblikket og samtalene som bidro til opprullingen.

Det hele startet i en hotellbar i Tokyo i februar 2014 - dagen før Tokyo Marathon.

Samtalen mellom den russiske sportsagenten Andrey Baranov og IAAF-topp Sean Wallace-Jones skulle nemlig føre til en sensasjon. Det var fire ord som satte prosessen i gang da de to møttes.

«Jeg trenger din hjelp», sa russeren.

Betalte 4 mill. Sentralt i samtalen var langdistanse- og maratonløper Lilija Sjobukhova (38). Russeren var tidenes nest raskeste kvinne på maraton, hun sto også på klientlista til agenten Baranov. Tida var 2:18:20. Bare britiske Paula Radcliffe har vært raskere.

TATT. Lilija Sjobukhova. Foto: AP Photo/Charles Rex Arbogast
TATT. Lilija Sjobukhova. Foto: AP Photo/Charles Rex Arbogast Vis mer

Snart to år etterpå møtet i hotellbaren er hun en jukser og seinere en tyster.

I samtalen mellom agent Baranov og IAAF-medlem Wallace-Jones kom det nemlig fram at Sjobukhova hadde betalt 450 000 euro - over fire millioner kroner - til russiske idrettsledere for å dekke over tester som viste grums i hennes biologisk pass.

Sjobukhova ble seinere dømt for dopingbruk og har i ettertid vært informant og tystet mot russisk friidrett.

I desember 2014 bidro den dopingtatte idrettsutøveren i en tysk dopingdokumentar som tok for seg Russlands juks på idrettsbanen. I ettertid er det også kommet fram at ledere høyt oppe i systemet har oversett rapportene om Sjobukhovas dopingprøver som var meget mistenkelige.

- Straff lederne Ifølge The Guardian har avsløringen rundt og med Sjobukhova - som startet på hotellbaren i Tokyo i 2014 - ført til at både IAAFs tidligere økonomisjef Valentin Balakhnitsjev og sønnen til tidligere friidrettspresident Lamine Diack - Papa Massata Diack -  er utestengt fra idretten på livstid.

Jukseren Sjobukhova har lurt seg til en rekke gode plasseringer: Hun har deltatt i VM og OL. Men også vunnet blant annet London Marathon i 2010 og Chicago Marathon i 2009 og 2011. Alle maraton-triumfene er nå strøket, noe som ble klart i fjor sommer.

Sjobukhova har også reagert negativt på at russiske utøvere straffes.

- Hva skal idrettsutøverne gjør med dette? Hvordan kan du ta bort muligheten for en ung utøver til å komme til OL? Å straffe en idrettsutøver gjør at personen mister alt: Medaljer, prispenger og lønn. Hva skjer med idrettslederne? Ingenting! De må straffes, ikke oss, sa Sjobukhova til The Guardian i fjor sommer.

Ny rapport neste uke I går fortalte WADA at det kommer en ny rapport i neste uke.

UTESTENG PÅ LIVSTID:  Det internasjonale friidrettsforbundets (IAAF) tidligere økonomisjef Valentin Balakhnitsjev. Foto: REUTERS/Joseph Okanga
UTESTENG PÅ LIVSTID: Det internasjonale friidrettsforbundets (IAAF) tidligere økonomisjef Valentin Balakhnitsjev. Foto: REUTERS/Joseph Okanga Vis mer

Annen del av WADA-rapporten om doping og bestikkelser i friidretten blir offentliggjort 14. januar, bekreftet antidopingbyrået.

WADA-formann Richard Pound vil legge fram hovedpunktene i rapporten på en pressekonferanse i München, heter det i en uttalelse, ifølge NTB:

- Rapporten vil også inneholde den uavhengige kommisjonens konklusjoner om atferd som ikke bare er i strid med antidopingreglementene, men som også kan være kriminell.

Kommisjonen ble opprettet etter at alvorlige beskyldninger om doping og hemmelighold av positive dopingprøver ble framsatt i en dokumentarfilm fra den tyske TV-kanalen ARD.

Russland er som følge av avsløringene utestengt fra all friidrett inntil videre, og det er satt en rekke krav om endringer for at russere skal få delta i sommerens OL.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media