«De fleste bruker dop»

LONDON (NTB-Reuters): De fleste friidrettsutøvere som vinner medaljer i internasjonale mesterskap bruker dopingmidler, hevder den britiske mellomdistanseløperen Matthew Yates.

- Jeg mener at de fleste medaljevinnere har brukt eller bruker dopingmidler, skriver Yates i en artikkel for avisa Observer.

- Er det mulig for en 'ren' utøver å ta medalje i Sevilla-VM i 1999 eller Sydney-OL i 2000? Kanskje en eller to, i tekniske øvelser. Og det er alltid mulig at en talentfull løper kan gjøre et fenomenalt taktisk løp, skriver han.

Yates er tidligere innendørs-europamester på 1500 meter. Han sier at han etter et tiår med internasjonal konkurranse innså at han aldri ville vinne en VM- eller OL-medalje uten å dope seg.

- Lureri

- Det er ikke noe jeg er villig til å gjøre, så da har jeg bare å prøve å lure meg selv til å tro at jeg kan oppnå noe uten ulovlig kjemisk assistanse. På samme måte som publikum lures til å tro at verdensrekordene de ser er ekte, når flere av dem åpenbart ikke er det.

Yates sier han er skeptisk til friidrettsmyndighetenes vilje til å ta jukserne, når idretten trenger rekorder for å lokke til seg sponsorer og skaffe tv-avtaler.

Artikkelen var en reaksjon på et utspill fra den britiske treneren Wilf Paish, som i forrige uke tok til orde for å legalisere doping.