- De fleste fans er flaue over stempelet som homohatere

Ny undersøkelelse antyder at homofobien i fotballen er sterkt overdrevet.

80 PROSENT SIER HOMSER ER OK: 3000 personer, deriblant supportere, spillere, managere og dommere, er spurt om hvordan de forholder seg til åpne homofile i fotballen. Svarene tyder på at homofobien i fotballen ikke er like utbredt som mange tror. Foto:  REUTERS/Jed Leicester
80 PROSENT SIER HOMSER ER OK: 3000 personer, deriblant supportere, spillere, managere og dommere, er spurt om hvordan de forholder seg til åpne homofile i fotballen. Svarene tyder på at homofobien i fotballen ikke er like utbredt som mange tror. Foto: REUTERS/Jed LeicesterVis mer

|||(Dagbladet): Ikke en eneste spiller i moderne toppfotball har stått fram som homofil.

Frykten for fordømmelse innad i fotballfamilien og fra supportere er trolig det som skremmer noen fra å gjøre det - men homofobien i fotballen er kanskje ikke like stor som man skulle tro.

I hvert fall om man skal tro en undersøkelse gjort av Staffordshire universitet.

Funnene viser at 80 prosent av engelske fotballsupportere ville vært «avslappet» i forhold til at en spiller hadde kommet ut av skapet. Og ikke bare det - den samme gjengen etterlyser større ærlighet om seksuell legning blant profesjonelle fotballspillere. 

Undersøkelsen baserer seg på svar fra 3000 personer innen fotballmiljøet, både fra supportere, spillere, trenere og dommere.

- Faktisk er majoriteten av supportere flaue over antakelsen om at er sterkt homofobe. De er tydelige på at det eneste de bryr seg om er hvorvidt han er en god spiller. Som én supporter uttrykte det: Jeg vil heller ha en homofil spiller som er god, enn én heterofil som ikke er det, sier professer Ellis Cashmore til The Guardian.

Dobbeltmoral?
Mengden av tribunesanger som ikke akkurat omtaler homofile i hyggelige vendinger står som en skarp kontrast til undersøkelsen, og Cashmore legger ikke skjul på at det ikke alltid er samsvar mellom teori og praksis.

- På den ene siden reagerer de på beskyldninger om homofobi, men samtidig aksepterer de grov homohets så godt som hver eneste uke, sier han.

Supporterne svarte at slike sanger ikke betyr at de er homofobe - bare at de vil gi spillerne tyn.

Tok livet sitt
I engelsk fotball er Justin Fashanu den eneste som har stått fram som homofil.

I Nottingham Forest, der han spilte under legendariske Brian Clough, fikk unggutten gjennomgå allerede før han hadde kommet ut av skapet.

- Justin, hvor går du når du vil ha brød? spurte Clough.

- Til et bakeri, boss, svarer Fashanu.

- Hvor går du hvis du vil ha et stykke kjøtt? spurte manageren igjen.

TOK LIVET SITT: Justin Fashanu er den eneste toppspilleren i engelsk fotball som har stått fram som homofil. Foto: EPA PHOTO/PRESS ASSOCIATION/MPC
TOK LIVET SITT: Justin Fashanu er den eneste toppspilleren i engelsk fotball som har stått fram som homofil. Foto: EPA PHOTO/PRESS ASSOCIATION/MPC Vis mer

- Til et slakteri, svarte Fashanu.

- Så hvorfor fortsetter du å gå du på de helvetes homseklubbene? freste manageren.

Til slutt gikk det så langt som at Clough suspenderte Fashanu fra treningsfeltet. Da han nektet ble politiet tilkalt, og han ble ekskortert vekk av uniformerte betjenter.

Før sin død sa Clough at behandlingen av Fashanu var noe av det han angret mest på.

Først i 1990 tok Fashanu avgjørelsen om å stå fram.

«£1Million Football star: I AM GAY», sto det på forsida av The Sun. Åtte år senere tok Fashanu sitt eget liv.

- Det var homofobien som definitivt knuste karrieren og livet til Justin Fashanu, fortalte hans gode venn Peter Tachell til Dagbladet i 2008.

Homser i Premier League
Den kjente PR-guruen Max Clifford har nylig uttalt at han vet om to profilerte spillere i Premier League som skjuler sin homofile legning fordi fotballen «fortsatt befinner seg i steinalderen, omgitt av homofobi».

Ifølge undersøkelsen til Staffordshire universitet er akkurat det i ferd med å bli en myte.

STO FRAM SOM HOMOFIL: Gareth Thomas er landslagskaptein for Wales' rugbylag og sto i fjor fram som homofil. Foto:      REUTERS/Kieran Doherty/Files
STO FRAM SOM HOMOFIL: Gareth Thomas er landslagskaptein for Wales' rugbylag og sto i fjor fram som homofil. Foto: REUTERS/Kieran Doherty/Files Vis mer