Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Calle Hagen imponerte i Tour of Norway:

- De fleste her var proffer alt da jeg satt og dinglet livredd på halen av feltet

Carl Fredrik Hagen viste seg fram for profflagene.

BLE GRATULERT: Carl Fredrik Hagen viste seg fram på nytt under en svært underholdene avslutning av Tour of Norway. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
BLE GRATULERT: Carl Fredrik Hagen viste seg fram på nytt under en svært underholdene avslutning av Tour of Norway. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

LILLEHAMMER (procycling.no): Det er et knippe datoer på kalenderen Carl Fredrik Hagen gleder seg skikkelig til. Da stiger etappeprofilene til værs, og under årets Tour of Norway var det avslutningen på Lillehammer han så fram i mot hele veien.

- For min del er søndagen dagen med skikkelig sykkelritt. Og så er det veldig mye av det her som er mer transport og kjedelig. Det skjer jo ikke veldig mye, så jeg skjønner at det kan bli litt kjedelig for TV-seerne og, sa Calle Hagen til procycling.no etter etappen med målgang i Sarpsborg.

Som vanlig hadde Joker-Icopal mottatt kritikk for ’ikke å engasjere seg’ mens Team Coop tok for seg både med topplasseringer på etappene og klatretrøya, og Uno-X var fiksert mot ungdomstrøya til Erik Nordsæter Resell.

Sportsdirektør Adrian Gjølberg smilte tappert da han tidlig i rittet fortalte at planen var å snike seg til noen bonussekunder i sammendraget ved å sende Bjørn Tore Hoem og Andreas Vangstad i tidlige brudd.

Irriterte deler av hovedfeltet

Det hjalp ikke stort da Joker-rytterne havnet på feil side av splitten både i Sarpsborg og under etappen mot Brumunddal.

Les også: Kontroversiell avgjørelse ble forskjellen i Tour of Norway

UCI-kommissæren delte sågar ut tidsreferanser i øst og vest. Det irriterte store deler av hovedfeltet, men Carl Fredrik Hagen valgte likevel å uttale seg diplomatisk når mikrofonen først ble styrt hans vei.

- Vi sykler ritt, vi. Så får noen andre dømme, sier Hagen til procycling.no.

Søndag var uansett den store dagen, men det startet dårlig med at Bjørn Tore Hoem kastet inn håndkleet med sittesår.

Ofret seg for Vangstad og Hagen

På vei mot Lillehammer engasjerte Kristoffer Skjerping seg først i et tidlig brudd, før Markus Hoelgaard tok seg opp til en gruppe som besto av blant andre David Lopez (Team Sky), Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert) og Nicholas Schultz (Caja Rural).

Deretter satte jokerne seg i front av hovedfeltet inn mot de avsluttende rundene på Lillehammer, for å sørge for fritt leide for Andreas Vangstad og Hagen.

Sistnevnte angrep ved begge rundene med VIP-vegen opp mot Kanthaugen.

Den siste gangen hadde Alexander Kamp alt dratt til i starten av bakken, mens Hagen bidro til at Eduard Prades, rittets utvilsomt sterkeste klatrer, kom på skuddhold av sammenlagten.

- Jeg er veldig glad for at vi lyktes som lag med planen vi la på forhånd. Vi satt veldig bra i det. At jeg kom løs i bakken siste gang, var også det jeg hadde håpet på, sier Hagen.

- Alderen spiller ikke på lag med meg

I april lyktes det den tidligere terrengsyklisten å vinne Tour du Jura Cycliste sammenlagt, og han viste seg også fram under Paris-Camembert (14), Tour de Finistère (9) og Tro-Bro Léon (26).

Uten en god avslutning (på flat mark) blir det likevel vrient å karre til seg topplasseringene.

På vei inn mot Lillehammer måtte han jobbe hardt sammen med Prades og Kamp for å holde feltet med Edvald Boasson Hagen på betryggelig avstand.

STOKK STV: Carl Fredrik Hagen måtte gi alt han hadde for å holde hovedfeltet anført av Edvald Boasson Hagen bak seg på vei inn mot Lillehammer. FOTO: Geir Olsen / NTB Scanpix
STOKK STV: Carl Fredrik Hagen måtte gi alt han hadde for å holde hovedfeltet anført av Edvald Boasson Hagen bak seg på vei inn mot Lillehammer. FOTO: Geir Olsen / NTB Scanpix Vis mer

Oppegård-mannen kalte veien inn til sentrum som ’pyton’, og til slutt måtte han slippe duoen, men berget likevel tredjeplass på etappen og fjerdeplassen sammenlagt.

Det er nok en bekreftelse på at 26-åringen holder et høyt nivå, på tross av han er relativt fersk på landeveien:

- Jeg vet at alderen min ikke spiller på lag med meg. Jeg er fortsatt ung som syklist. Det er bare mitt fjerde år på landeveien. De fleste guttene her var også proffer da jeg startet og dinglet livredd på halen av feltet. Jeg føler at utviklingen går i riktig retning og at jeg tar steg hele veien. Det går ikke bare på det fysiske, men på taktiske valg og hvor man best plasserer seg i feltet, påpeker Hagen overfor procycling.no.

Lagkompis mener Hagen bør være proffaktuell

Etter bronse under VM i Ponferrada (2014) opplevde sotrastilen Kristoffer Skjerping guttedrømmen ved å skrive signaturen sin på en proffkontrakt med Cannondale.

Lagkompisen mener Hagen også begynner å aspirere til WorldTouren basert på det siste årets innsats på sykkelsetet.

- Er det muligheter for Carl Fredrik Hagen som utenlandsproff, tror du?

- Slik han har kjørt de siste ukene, skal du ikke se bort ifra det. På slutten av fjoråret og fram til nå har han kjørt på et veldig høyt nivå.

- Hvor tilfeldig opplever du at det er, om man faktisk ender opp med tilbudet eller ikke?

- Når du presterer så jevnt over tid, er det ikke tilfeldig. Glimter du til og vinner en spurt her og der, så kan det være litt tilfeldig. I rittene som Calle gjør det bra så går det på styrke. Han er der oppe i hvert ritt. Jeg har sett veldig mange proffer som er ti ganger dårligere enn Calle, han fortjener plassen mer enn andre, sier Skjerping.

Ankom Joker for å ta steget ut

Hagen valgte å forlate Team Sparebanken Sør til fordel for Joker-laget foran 2017-sesongen.

Den gangen var han klar på at det var et strategisk og litt egoistisk valg for å komme nærmere proffdrømmen.

Les også: - Jeg er toppidrettsutøver og må tenke på mitt eget beste

Og denne sesongen har også resultatene begynt å tikke inn.

- Jeg håper at det er en ny søknad om at jeg kanskje er klar for høyere nivå og større oppgaver etter hvert. Jeg er mest fornøyd med at vi lykkes som lag og gjennomfører planen vi satt opp. Alle guttene kjører dritbra i dag, og gir så mye energi i finalen. Jeg vet at bakkeformen er mye bedre nå enn den har vært på samme tid tidligere. Det er fint å få bekreftelsen i et 2HC-ritt.

- Hvor tilfredsstillende å levere resultater over tid?

- Det er veldig deilig å kunne levere jevnt. Det er det som må til. Du kan ikke ha ett resultat i april og ett i august, og tro at noen følger med på deg. Jeg har ikke de sykeste formtoppene, jeg er mer en rytter som har stabilt jevn form, sier Carl Fredrik Hagen.

- Hadde ikke laget til Lillehammer-etappen

Etter Tour of Norway-seier til Prades, etappeseier og andreplass til Alexander Kamp - ble det til slutt tredjeplass for Boasson Hagen.

Rudsbygdingen har tre totaltriumfer fra tidligere, og har i tillegg to andreplasser å vise til.

Dimension Data-DS, Gino Van Oudenhove, var en skuffet mann etterpå.

- Det har vært på håret de siste dagene, men vi har akkurat klart det. Vi visste at det ville bli i tøffeste laget i dag. Jeg hadde likevel forventet litt mer. At flere skulle kjøre bedre oppover. Vi hadde ikke laget for dagens etappe. Det ble for vanskelig for Edvald mot slutten, innrømmer han.

Belgieren har tidligere fungert som proffagent, men er nå engasjert av det sørafrikanske profflaget på heltid.

Han lot seg imponere av Carl Fredrik Hagen, men minner også om at han ikke hadde nytt den samme friheten til å angripe innenfor WorldTouren.

- Jeg tror en type som ham ender opp som hjelperyttter. Hadde han kjørt for Dimension Data her i dag, hadde han ikke fått lov til å støte men måtte ha kjørt for å hente inn bruddet. Det er opp til ham selv hva han ønsker seg. Men hvem ble nummer fire i Tour of Norway i fjor?

- Det husker jeg ikke ...

- Ikke sant. Det er bra det han gjør, og det blir lagt merke til i Norge. Men det må nok opp et par hakk til for at lag skal fatte for interesse for ham. Jeg har all mulig respekt for ham som rytter, men det er ikke enkelt, altså, påpeker han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media