FORSVARER NORDENS ÆRE I VM: Forventningene til Danmark er ikke de største etter to tap på rappen i oppkjøringen. Her er derimot laget som slo Senegal 2-0 27. mai:  Nederst fra venstre: Christian Poulsen, Dennis Rommedahl, Daniel Agger, Jakob Poulsen og Mikkel Beckmann. Bakerst fra venstre: Thomas Kahlenberg, Simon Kjær, Simon Poulsen, Kim Christensen, Jon Dahl Tomasson og William Kvist. AP Photo / POLFOTO, Finn Frandsen
FORSVARER NORDENS ÆRE I VM: Forventningene til Danmark er ikke de største etter to tap på rappen i oppkjøringen. Her er derimot laget som slo Senegal 2-0 27. mai: Nederst fra venstre: Christian Poulsen, Dennis Rommedahl, Daniel Agger, Jakob Poulsen og Mikkel Beckmann. Bakerst fra venstre: Thomas Kahlenberg, Simon Kjær, Simon Poulsen, Kim Christensen, Jon Dahl Tomasson og William Kvist. AP Photo / POLFOTO, Finn FrandsenVis mer

- De fleste nordmenn hadde Danmark som favorittlag

Men bryr vi oss om dem lenger?

||| (Dagbladet): En virussyk Morten Olsen er beskrivende for tilstanden i det danske landslaget én dag før VM i Sør-Afrika sparkes i gang:

Et rufsete dansk mannskap har gått på tap i de to siste oppkjøringskampene, mot Sør-Afrika og Australia, mens nøkkelspiller Nicklas Bendtner er tvilsom til åpningsmatchen mot Nederland.

At Arsenal-reserven Bendtner er lagets største profil forteller kanskje også noe om mangelen på stjerner og X-faktor hos Danmark - i motsetning til da spillere som Michael Laudrup, Preben Elkjær, Frank Arnesen, Jesper Olsen og Brian Laudrup spilte seg inn i hjertene til mange nordmenn.

Nå virker kjærlighetsforholdet til dansk fotball å ha rustet.

Vant norske hjerter
Medieinteressen og oppmerksomheten rundt Danmark har vært liten her til lands i forkant av VM. Det er lett å få inntrykk av at de færreste vil savne danskene om det blir en tidlig exit fra mesterskapet, der de er i gruppe med Nederland, Japan og Kamerun.

Arne Scheie tror imidlertid mange fotballinteresserte nordmenn fortsatt har et godt øye til Danmark.

- De fleste nordmenn hadde Danmark som favorittlag

- Det er mange som bryr seg om Danmark. Men for det store norske publikum mangler de personligheter, og de har ikke vært gode i oppkjøringen. Dessuten er verden blitt mye mindre. Nå kan folk se fotball fra alle verdenshjørner, og det er mer som skal til for å vinne norske fotballhjerter før et VM, sier han til Dagbladet.

Scheie mener den norske interessen for dansk fotball tok av i 1984, da naboene våre blant annet knuste Jugoslavia 5-0 og Michael Laudrup fikk sitt store gjennombrudd.

Danskene hadde noe vi bare kunne drømme om, de spilte leken og teknisk fotball, og skuffelsen var stor både i Danmark og Norge da de røk ut av mesterskapene i både 84 og 86.

- Jeg vil si de var kjæledegger her hjemme også. Den store hopen av nordmenn holdt med Danmark som sitt førstelag, sier Scheie.

- Har kjærligheten rustet?

INGEN LAUDRUP LENGER: Michael Laudrup er kanskje den beste spilleren Norden har produsert. Her i aksjon mot Frankrike i VM 98. Foto:  Robert Pratta/REUTERS
INGEN LAUDRUP LENGER: Michael Laudrup er kanskje den beste spilleren Norden har produsert. Her i aksjon mot Frankrike i VM 98. Foto: Robert Pratta/REUTERS Vis mer

- Det tror jeg ikke, hvis de kommer tilbake på det nivået.

Fjeldaper
På midten av 90-tallet begynte plutselig Norge å yppe seg. Plutselig var det vi som fikk spise kirsebær med de store, og i Danmark ble Egil «Drillo» Olsen, Nils Johan Semb og Flo-pasninger symboler for alt som var feil med fotballen.

- Fjeldaper, var karakteristikken fra den danske storavisa BT.

At danskene tilsynelatende ikke unnet Norge suksessen, og ga inntrykk av at de satt med fasiten på hvordan fotball skulle spilles, skaffet dem ikke flere venner her til lands.

Scheie tror holdningen til hvordan man vinner har endret seg i Danmark de siste årene.

- Hvis Danmark vinner mot Nederland i første kamp er de happy, selv om noen skulle si at de ikke spilte på den «riktige» måten, sier han.

- Spiller den samme fotballen
Tidligere FCK-proff Magne Hoseth regner seg som en danmarksvenn, og har sett de siste to oppkjøringskampene på TV.

PROFILLØSE: Nicklas Bendtner er den største profilen på det danske landslaget i VM. Nå kjemper han mot klokka for å bli klar til åpningskampen mot Nederland. Foto: AFP PHOTO / PATRICK HERTZOG
PROFILLØSE: Nicklas Bendtner er den største profilen på det danske landslaget i VM. Nå kjemper han mot klokka for å bli klar til åpningskampen mot Nederland. Foto: AFP PHOTO / PATRICK HERTZOG Vis mer

Han tror ikke det er mye som skal til før det norske folk igjen omfavner det danske landslaget.

- Akkurat nå bryr kanskje ikke folk seg så mye, men de kommer til å gjøre det. Danmark har trent i høyden (fjeldaper, journ.anm.) den siste tiden og hatt veldig tøffe perioder. De kommer for fullt når sluttspillet begynner. Jeg tror de kommer videre fra gruppespillet, for jeg har veldig troa på det de gjør. De spiller fotballen de har gjort hele tida. Danmark har masse ballsikre spillere, men er veldig avhengig av folk som Martin Jørgensen og Bendtner, sier Hoseth til Dagbladet.

- De er ditt favorittlag i VM?

- Jeg er Argentina av hele mitt hjerte. Jeg dør og blør for Argentina, sånn har det vært siden 1986, sier han.

På spørsmål om hva som er Danmarks største styrke og svakhet svarer Hoseth slik:

TROR KJÆRLIGHETEN TIL DANMARK FORTSATT ER DER: Fotballnestor Arne Scheie. 
Foto: Knut Falch / SCANPIX .
TROR KJÆRLIGHETEN TIL DANMARK FORTSATT ER DER: Fotballnestor Arne Scheie. Foto: Knut Falch / SCANPIX . Vis mer

- Laget er både styrken og svakheten. De har et sterkt kollektiv som jobber for hverandre, men alle trenger stjerner. Ikke bare fordi de kan gjøre noe ekstra, men fordi de tar mye av oppmerksomheten fra de andre.

SPILTE I DANMARK: Magne Hoseth følger fortsatt Danmark tett, og mener de fortsatt spiller attraktiv og god fotball. 
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .
SPILTE I DANMARK: Magne Hoseth følger fortsatt Danmark tett, og mener de fortsatt spiller attraktiv og god fotball. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX . Vis mer