FASTE TURKAMERATER: Heidi Weng (i midten) har et nært forhold til sin bestemor Ruth, og de to var faste turkamerater. Det siste halvåret har 87-åringens demenssykdom blitt stadig verre, noe som har gått hardt innpå bronsevinneren fra torsdagens 15 kilometer. Foto: Privat
FASTE TURKAMERATER: Heidi Weng (i midten) har et nært forhold til sin bestemor Ruth, og de to var faste turkamerater. Det siste halvåret har 87-åringens demenssykdom blitt stadig verre, noe som har gått hardt innpå bronsevinneren fra torsdagens 15 kilometer. Foto: PrivatVis mer

- De første ti årene lå vi foran, mens Heidi dannet baktroppen med bestemor

Wengs VM-tårer handler mest om Ruth (87).

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Heidi Weng har vokst opp i en skikkelig langrennsfamilie, og gikk lange turer med familien omtrent før hun lærte å gå.

Men ofte var det ikke mamma May-Bente eller pappa Ole Morten som tok seg av Heidi på disse langturene. Den jobben tilfalt bestemor Ruth - og det la grunnlaget for et helt spesielt forhold mellom farmor og barnebarn.

- Vi har vært en gjeng i familien Weng med felles hytte. Bestemor Ruth var flink til å gå på ski, og de ti første årene i Heidis liv dannet de to baktroppen, mens vi andre lå foran. Hun hadde så mye å fortelle bestemora si, sier mamma May-Bente Weng til Dagbladet.

Satt klistret til TV-skjermen
Nå er bestemor Ruth blitt 87 år. Hun er dement, og det siste halvåret har symptomene forsterket seg mer og mer.

Det har vært sårt for barnebarnet på 21 år - og etter VM-bronsen på 15 kilometer torsdag ble det vanskelig å holde følelsene tilbake.

Også under pressetreffet i dag tok Heidi Weng til tårene da hun begynte å snakke om bestemorens betydning for langrennskarrieren.

- Bestemor er den som har betydd veldig mye for meg. Jeg begynner sikkert å gråte nå. Ååå, jeg klarer ikke det. Jeg begynner å gråte... Åå! Jeg visste jeg kom til å begynne å gråte. Hun har gått med meg siden jeg var liten, så...., sa Weng, mens tårene rant.

Mamma May-Bente sier det såreste for datteren er at bestemor Ruth ikke får oppleve gleden.

- Hun satt alltid klistret til TV-en da Heidi gikk, men sykdommen har kommet veldig på henne det siste halvåret. Man kan prate til henne uten at hun forstår. Det er sårt for Heidi, når hun pluselig knaller til og er en del av verdens beste lag, sier mamma May-Bente.

Droppet skolen
Fortsatt er familien Weng ofte på treningsturer sammen. Men nå må far, mor og storesøster Merete veksle på hvem som løper intervallene for å holde følge med Heidi.

Mamma May-Bente var selv en meget lovende langrennsløper som ung, på nivå med Marit Mikkelsplass og Trude Dybendahl. Men hun våget ikke å satse på samme måte som de to andre - som ble verdensmestere.

Den erfaringen har vært verdifull med tanke på datterens idrettskarriere.

- Heidi har ofret mye for dette, og hoppet av skolen. Det har vi bare støttet henne på. Vi tenkte at hun kunne prøve noen år, og heller sette seg på skolebenken senere. Det er litt deilig at den tankegangen i hvert fall ikke har ødelagt for henne, sier hun.

Bjørgen som mentor
Heidi Weng har blitt en profil på kort tid, og har måttet lære seg å håndtere medietrykket på relativt kort tid.

Denne uka har det blitt mye tårer og gråt foran kameraene, og etter bronsen måtte 21-åringen avbryte pressekonferansen.

May-Bente Weng tror likevel datteren liker å være i medias søkelys.

- Jeg tror hun koser seg. Hun var veldig stolt etterpå, og ærlig. Hun sa: «Mamma, nå gråt jeg veldig mye». Jeg sa at det ikke var så rart, for dette var helt spesielt. Jeg tror de fleste synes det bare var sjarmerende, sier hun.

Og trekker fram Marit Bjørgen som den perfekte mentor.

- Jeg prøver å si til Heidi at hun må huske på hvordan Marit var som ung jente. Hun var veldig beskjeden og hadde korte svar. Men du vokser veldig etter noen år på laget, og Heidi kommer til å mestre dette veldig bra underveis.

- Har du sett henne på denne måten før?

- Jeg har aldri sett Heidi så emosjonell før. Jeg tror det er fordi vi har mistet bestemor, det er det enkle svaret på det. Og at det er hennes første senior-VM, der hun bare klinker til og blir nummer tre. Det er vanvittig stort, sier May-Bente Weng.