Opprør mot idrettforbundet og bedriftsidretten:

- De fortjener en beklagelse

Det avsatte styret i Oslo Bedriftsidrettskrets mener de ble avsatt fordi de ville ha en begrunnelse for at Bedriftsidrettsforbundet sentralt sparket deres daglige leder. Nå har daglig leder fått jobben tilbake, men styret blir ikke satt inn igjen.

TOK OVER OBIK: Bedriftsidrettspresident Grethe Fossli satte Oslo Bedriftsidrettskrets under administrasjon, men tar ikke det avsatte styret inn i varmen igjen, til tross for at forbundet ikke fikk gjennomslag for oppsigelsen av den daglige lederen i kretsen. Foto: Erlend Aas / NTB
TOK OVER OBIK: Bedriftsidrettspresident Grethe Fossli satte Oslo Bedriftsidrettskrets under administrasjon, men tar ikke det avsatte styret inn i varmen igjen, til tross for at forbundet ikke fikk gjennomslag for oppsigelsen av den daglige lederen i kretsen. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bedriftsidrettsforbund (NBIF) satte hele Oslo Bedriftsidrettskrets (OBIK) under administrasjon da styret i OBIK nektet å godta at daglig leder for kretsen ble sparket uten begrunnelse.

NBIF hevdet at de ikke kunne begrunne oppsigelsen under dekke av personvernhensyn. Styret i OBIK godtok ikke dette, og nektet å anerkjenne oppsigelsen.

Da ble de avsatt av NBIF, og hele OBIK ble satt under administrasjon. Norges idrettsforbund (NIF) gikk god for måten NBIF kvittet seg med både styret og daglig leder i OBIK på.

- Bedriftsidrettsforbundet har benyttet sin styringsrett og har av hensyn til medlemmenes og organisasjonens interesser satt et underliggende organisasjonsledd under administrasjon. Det har forbundet full anledning til iht. NIFs lov. Bedriftsidrettsforbundet har også gitt en begrunnelse for dette, men innholdet i begrunnelsen ønsker ikke forbundet å gjengi til pressen av personvernhensyn. Det må respekteres, skrev kommunikasjonsansvarlig i NIF, Finn Aagaard, i en e-post til Dagbladet.

Inngikk forlik

Samtidig saksøkte den sparkede daglige lederen, Stein Aker, NBIF for ulovlig oppsigelse.

Halvveis inn i arbeidsrettssaken i Oslo tingrett forrige uke, gjorde NBIF helomvending.

Etter en sterk oppfordring fra tingrettsdommer Kim Heger om å bli enige, fikk Aker jobben i OBIK tilbake. I tillegg fikk han etterbetalt pengene for perioden han var uten jobb.

Men det avsatte styret gjorde NBIF ingenting med, til tross for at hele grunnlaget for å avsette styret i OBIK var at de ikke anerkjente avskjedigelsen av Stein Aker.

- Dette tydeliggjør at beslutningen om å sette OBIK under administrasjon er fattet på et utilstrekkelig grunnlag. Det er forbundsstyret som har tatt denne beslutningen, på bakgrunn av informasjon fra forbundets administrasjon. Dette viser at det er dårlige rutiner for å kvalitetssikre grunnlaget som beslutningene bygger på. Dette bør få konsekvenser for de det gjelder, sier avsatt styreleder i OBIK, Tom Erik Sundsbø, til Dagbladet.

NIF tar feil

Han får medhold fra Oslo Idrettskrets (OIK), som også løftet det prinsipielle i at OBIK ble overkjørt på hemmelig grunnlag av det sentrale styret i Bedriftsidrettsforbundet inn til Idrettsstyret i NIF.

Idrettsstyret ga ikke OIK medhold i at maktovertakelsen var prinsipielt betenkelig.

- Oslo idrettskrets mener, ut fra alt vi har kjennskap til, at Norges Bedriftsidrettsforbund ikke hadde grunnlag til å avsette styret og sette Oslo bedriftsidrettskrets under administrasjon. Utfallet av rettssaken underbygde dette, og vi mener derfor at NIF har konkludert feil i saken, skriver styreleder i OIK, Sveinung Oftedal, i en e-post til Dagbladet, og fortsetter:

- Saken er alvorlig da demokratiet i idretten har krav på større beskyttelse enn det som har vært utøvd i denne saken. Medlemmer i det avsatte styret i Oslo Bedriftsidrettskrets fortjener en beklagelse fra Bedriftsidrettsforbundet. Også Idrettsstyret bør se at det er viktig og i realiteten handler om beskyttelse av idrettsdemokratiet.

Foretar seg ingenting

Men i kjølvannet av retretten i tingretten, har ikke NBIF tenkt å foreta seg noe overfor det avsatte styret. Allerede 27. november ble OBIK vedtatt slått sammen med Akershus Bedriftsidrettskrets, og under det midlertidige styret i OBIK, ble det valgt et nytt styre som skal ta over tømmene i den sammenslåtte kretsen fra 1. januar.

Fram til da skjer det ingenting med det avsatte styret, bekrefter NBIF overfor Dagbladet.

- Forbundsstyret gleder seg over at sammenslåingen nå er formalisert, og ser fram til å følge arbeidet til den nye storkretsen, sier president Grethe Fossli i NBIF via kommunikasjonsavdelingen i forbundet.

Også i denne avgjørelsen får NBIF full støtte fra NIF. Ifølge Finn Aagard i NIF, mener de fortsatt at det ikke var noe tvilsomt ved at NBIF satte OBIK under administrasjon, til tross for at NBIF nå har trukket avskjedigelsen av den daglige lederen.

- Fra NIFs ståsted er det altså slik at våre tidligere uttalelser fortsatt står ved lag, inkludert vurderingen knyttet til NBIFs beslutning om å sette OBIK under administrasjon, skriver Aagaard til Dagbladet.

Forventet noe annet

Avsatt styreleder i OBIK, Tom Erik Sundsbø, hadde forventet noe helt annet fra både NBIF og NIF. Blant annet at de nå, etter at forliket i Oslo tingrett viste at det ikke var noen god nok grunn til å sparke den daglige lederen, ble gjeninnsatt som styre.

SKUFFET: Avsatt styrelder i OBIK, Tom Erik Sundsbø. Foto: Privat
SKUFFET: Avsatt styrelder i OBIK, Tom Erik Sundsbø. Foto: Privat Vis mer

- For oss i det avsatte styret kan det synes som om NIF sine synspunkter utelukkende er tuftet på NBIF sin informasjon. NIF sier også at de har foretatt grundige vurderinger i saken. For oss synes dette underlig, siden NIF bare har informasjon fra den ene parten. Vi i det avsatte styret er ikke gitt mulighet til å legge fram våre synspunkter. Av det kan vi trekke en slutning om at NIF er partisk, noe idrettsdemokratiet ikke er tjent med. Styret er tillitsvalgt og består av frivillige ildsjeler som blir behandlet udemokratisk og respektløst av både NIF og NBIF, sier Sundsbø til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer