Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard Norge - Luxembourg fotball

De funker ikke!

Stjernene våre sliter med samarbeidet. Men Erling Braut Haalands mål er mye viktigere.

LITE SAMSPILL: Martin Ødegaard fant sjelden Erling Braut Haaland mot Luxembourg. De fungerte ikke som noe superpar. FOTO Geir Olsen / NTB
LITE SAMSPILL: Martin Ødegaard fant sjelden Erling Braut Haaland mot Luxembourg. De fungerte ikke som noe superpar. FOTO Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

DET norske fotballandslaget er blitt mye Erling Braut Haaland, en del Martin Ødegaard og lite annet. Slik er sjelden virkelig gode lag, men for oss kan knapt være annerledes. Tross alt er dette en en helt spesiell sesong der vi akkurat har hatt toppscoreren i Champions League og en ballfordeler på tidvis høyt nivå i Premier League.

Sist de to spilte landskamper sammen stokket det meste seg. Ødegaard ble skadet allerede i den første kvalikkampen mot Gibraltar, og var tydelig hemmet i de to neste. Haaland blåste noen målsjanser i starten, og mistet den flyten som alle spisser er avhengig av. Det ga en fæl smell i den viktige kvalikkampen mot Tyrkia.

Men i går kveld skulle det bli helt annerledes:

  • En lekekamp med gode venner var i utgangspunkt perfekt for at de to fant tonen også på banen.

Det skjedde slett ikke. Martin Ødegaard preget hele kampen fra en ny posisjon, mens Erling Braut Haaland knapt var til å se.

Før han avgjorde to minutter på overtid, og skaffet seg den scoringen som over tid kan være like viktig som at samspillet med Martin fungerer.

Det avgjørende for Norge blir fort at Haaland i landslagstrøya minner mest mulig om seg selv.

OGSÅ for en toppscorer på et så skyhøyt nivå, er den sportslige selvfølelsen gjerne direkte knyttet til scoringene. Da betyr det lite at sjansen til slutt kom litt tilfeldig via leggene til en snublende motstander.

I scoringsposisjon var dette så avgjort Erling Braut Haaland slik du har sett ham i Dortmund-drakta gjennom hele den fabelaktige 2920/21-sesongen:

  • Rett på sak, trygg og effektiv.

Det er akkurat det Norge trenger for å vinne nok i VM-kvaliken til å komme et etterlengtet steg videre. Vi har ennå ikke et komplett lag til å ta noe sånt for gitt.

Men vi har Erling Braut Haaland som scorer mål oftere enn de fleste i hele verden.

DA får heller Ståle Solbakken lete videre etter formasjoner og kombinasjoner som gjør at Haaland oftere får utnyttet de unike ferdighetene sine.

I kveld satt det ikke. Martin Ødegaard hadde veldig mye ball, gjorde isolert sett mye fint med den, men fant nesten aldri Haaland eller noen andre i gunstige posisjoner.

Før altså et rask framspill rett opp til innbytter Kristian Thorstvedt, ble til en frispilling av Haaland bak motstandernes stoppere.

Og det målet som var så viktig fordi Erling Braut Haaland scoret det.

HVORFOR den målsjansen kom så seint, krever en dypere analyse enn en enkel gjennomgang med TV-skjerm og notatblokk. Flere av spillerne kom fra ferie., det har fortsatt vært for få kvalitetstreninger sammen og dette var første forsøk denne sesongen på å få Martin Ødegaard inn i en antatt gunstigere posisjon i forhold til å spille fri Haaland.

Da er det naturlig å søke etter hvor ofte Martin direkte eller indirekte fant den beste linken fram til Erling Braut Haaland. Dette nye norske superparet, er jo tenkt å fungere optimalt sammen.

Deres felles forståelse kan knapt vurderes høyt nok. For la oss være ærlige:

  • Norsk fotball har aldri sett maken til to så gode offensive spillere med ferdigheter som i teorien matcher perfekt.

Det vil de sikkert gjøre i praksis også. Men denne gangen altså ikke før to minutter på overtid mot Luxembourg.

21.00 - Fotball menn A-landslaget, pressekonferanse med landslagssjef Ståle Solbakken etter kampen mot Luxembourg Vis mer

FØR pause var det gjennomgående lite som stemte offensivt mellom noen av de norske spillerne. Omgangens to farligste sjanser hadde motstanderne. Mulighetene kom på god aggressivitet og fine ferdigheter, og mot et norsk lag som var sårbare både etter egne feil og i tilnærmet etablert forsvar.

Bare en eneste gang fant Martin Ødegaard sin tenkte drømmemakker Erling Braut Haaland i en farlig posisjon. Det skjedde på et frispark fra langt, skrått hold som Martin slo perfekt i rommet foran bakerste stolpe. Der kom også Haaland nesten presist.

Men det ble nesten.

ETTER pausen la Luxembourg seg dypere i lengre perioder. Det gjorde at Martin Ødegaard kom seg høyere i banen, og at de norske angrepene ble lengre og bedre.

Men det sprudlet ikke. Den første norske sjansen kom etter 54 minutter med en fin opprulling på venstresiden som fikk Birger Meling med ball helt ned på dødlinja. og et innlegg som Haaland headet over.

Samtidig virket Norge passive foran stopperne våre de få gangene motstanderen klarte å holde seg lenger i angrep. Det er et tegn på at en sentral midt med Martin Ødegaard som en av to spillere, kommer med noen defensive utfordringer mot bedre motstandere.

I hvert fall om han oftere skal komme seg høyt i banen offensivt.

ETTERTRAKTET: Landslagssjef Ståle Solbakken sier at Erling Braut Haaland står i en unik situasjon uavhengig av hva som blir hans neste klubb. Video: NTB Vis mer

MOT Nederland i den første kvalikkampen i høst, er Alexander Sørloth utestengt. Det betyr at det er nærliggende å se mot Erling Braut Haaland som enslig spiss igjen; muligens med Martin Ødegaard i en friere rolle bak ham.

Det norske stopperparet er ikke sterkere på dette nivået enn at de trenger mer skjerming foran seg. Ikke minst fordi vi har sidebacker som sliter i luftduellene. Det gjør oss ekstra sårbare på innlegg skrått bakfra. Dette er rom der presset må bli bedre, og da er kanskje ikke løsningen noen annen enn å ha to defensivt sterkere sentrale midtbanespillere.

DET blir spennende å se om Ståle Solbakken tester en spiss og en slik tryggere defensiv midtbane mot Hellas på søndag.

Det viktigste på en laber norsk kveld var likevel at Erling Braut Haaland scoret.

Målet gjorde ham så glad at alt fløt som vanlig i de to små minuttene som var igjen av denne treningskampen. Han rakk til og med å fleipe med trener Solbakken ute på sidelinja.

Kanskje var det derfor Ståle Solbakken ga de norske sportsjournalistene en utvidet geografitime etter kampen, og mer enn antydet at de ikke skjønte hva som skjedde mot et godt kjempende Luxembourg:

- Dere har bare lest på kartet hvor landet ligger, og tatt for gitt at dette ville bli lett, sa han, og var i godt humør.

Det er det faktisk grunn til. En glad og trygg Haaland er bedre enn det meste for norsk landslagsfotball.

Akkurat en så stor målscorer er han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer