Fyrer løs mot PSG-stjerne:

- De gir faen

PSG-stjernen Idrissa Gueye (32) skal angivelig ha stått over en kamp for å unngå å støtte fransk fotballs Pride-markering. Det ledet til et Instagram-stunt fra Mads Hansen (38).

INSTA-STUNT MOT PSG-STJERNE: Mads Hansen. Foto: Tore Meek / NTB
INSTA-STUNT MOT PSG-STJERNE: Mads Hansen. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har stormet rundt PSGs senegalesiske midtbanespiller Idrissa Gueye, etter at han angivelig skal ha valgt å stå over kampen mot Montpellier fordi laget spilte med navn og nummer i regnbuefarger.

PSG, slik som andre franske klubber, deltok i markeringen i anledning «Verdensdagen mot homofobi» som er 17. mai. Dette er et initiativ som ble startet i 2021 av den franske toppdivisjonen, Ligue 1.

Gueye sto også over kampen i fjor, og ifølge BBC skal Gueye ha gjort det klart for PSG at han nekter å spille i regnbuefargene.

PSG-sjef Mauricio Pochettino bekreftet etter kampen at Gueye sto over kampen av «personlige årsaker», mens BBC skriver at det franske fotballforbundet har sendt et brev for å klarhet i Gueyes fravær.

En som har tatt saken i egne hender er Mads Hansen.

Regnbue-aksjon

Den tidligere fotballspilleren, med fartstid i både Fredrikstad og Mjøndalen, la ut et bilde av Gueye på Instagram, og skrev:

«Vi får bare håpe ingen oversvømmer Instagram-kontoen hans med regnbueflagg. Det ville jo vært skikkelig dritt».

Kort tid etter er kommentarfeltet til Gueyes siste bilde fylt til randen av regnbuer og hjerter i regnbuens farger.

- For å sette dette i kontekst, Jake Daniels kom nylig ut som homofil som første fotballspiller i England siden 1990, sier Hansen til Dagbladet.

- Jeg har tenkt mye på at det har vært tilfeldig at det ikke har skjedd før. Selv har jeg alltid tenkt og ment at det aldri hadde vært et problem dersom noen kom ut som homofil i en garderobe der jeg spilte.

Han tror at Gueyes antatte holdninger fort gjør at steget for bredere aksept rundt homofili i fotballen er noe lenger unna.

ØLMERKE: Gueye har spilt med ølmerke i sin tid i Everton. Foto: Matt McNulty/Jmp/REX
ØLMERKE: Gueye har spilt med ølmerke i sin tid i Everton. Foto: Matt McNulty/Jmp/REX Vis mer

- Her ser vi en som aktivt tar avstand fra en kampanje mot homofobi. Hva skjer hvis Jake Daniels og Idrissa Gueye skal spille på lag sammen en dag, spør Hansen.

- Gueye er et forbilde for mange. Men å aktivt gå mot en sånn kampanje viser at du er et dårlig forbilde.

PRIDE: Dagbladets reporter reagerer på hvordan folk endrer oppfatning av ham så snart de finner ut at han er sammen med en mann. Video: Emilie Rydning / Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Hansen forteller at reaksjonene har vært mange, og at det er flere som har forklart Gueyes valg med at han er troende muslim.

- Jeg har sett i mitt kommentarfelt at det er mange som snakker om islam. Jeg kjenner ikke godt nok til islam til å mene mye om det. Men jeg registrerer at det er veldig mange andre muslimske spillere i verdenstoppen som har spilt med tilsvarende farger på drakta, sier Hansen.

- Det er også et poeng at det ikke var noe problem for Gueye å spille med draktsponsor for alkohol eller bookmaker. Det registrerer jeg.

Gueye har tidligere spilt i Everton, og i løpet av sin tid der har han spilt med sponsoren «Chang», som er et thailandsk ølmerke, og «Sportpesa», som er et britisk gamblingselskap.

Ingen i Norge

I Norge er det ingen norske mannlige fotballspillere på toppnivå som har stått fram som homofil ennå. Det mener Hansen er synd.

- Jeg vet ikke hvorfor det er sånn. Aller først; statistisk sett så er det vel fem prosent som er homofile i Norge, men det betyr ikke at fem prosent i toppfotballen i Norge er det, sier Hansen

- Det å leve i et fotballmiljø, og dusje med andre gutter kan ha vært avskrekkende og gjort at de ikke har satsa på fotballen i ung alder også.

Han tror fort også at det kunne vært en tung bør å bære for den som blir først til å stå fram.

STÅTT FREM: Jake Daniels (i oransj) stod nylig frem som homofil. Foto: Paul Dennis/TGS Photo/Shutterstock
STÅTT FREM: Jake Daniels (i oransj) stod nylig frem som homofil. Foto: Paul Dennis/TGS Photo/Shutterstock Vis mer

- Jeg må revurdere synspunktene mine litt. Jeg har tenkt at det ikke ville vært så vanskelig å stå fram, men det ville vært et enormt fokus. Du vil nok ikke bli sett på som fotballspiller, men som «den homofile fotballspilleren». Det tror jeg fort er distraherende og belastende.

I 2020 sto toppdommer Tom Harald Hagen fram som homofil, kort etter at daværende Kristiansund-spiller Flamur Kastrati hadde kalt Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo en «jævla soper».

Hansen tror at, slik som Jake Daniels i England og Josh Cavallo i Australia, så ville den første mannlige homofile fotballspilleren på toppnivå ha «gått opp løypa» for flere i Norge.

Han føler seg likevel sikker på at i løpet av de siste åra så har det vært mannlige homofile fotballspillere på toppnivå også i Norge.

- Det ville vært veldig rart hvis ikke det har vært minst én homofil fotballspiller på toppnivå i Norge de siste fem-ti åra. Jeg er ganske sikker på at vedkommende ville blitt hyllet av et samlet Fotball-Norge.

I REGNBUENS FARGER: Lionel Messi, Kylian Mbappé og de andre PSG-spillerne hadde ingen problemer med å ikle seg regnbuedraktene. Foto: REUTERS/Benoit Tessier
I REGNBUENS FARGER: Lionel Messi, Kylian Mbappé og de andre PSG-spillerne hadde ingen problemer med å ikle seg regnbuedraktene. Foto: REUTERS/Benoit Tessier Vis mer

- Det er folk i klubbmiljø og på tribunene som nok er homofober fremdeles, men de blir færre og færre. Jo flere som står fram i ulike land, og i ulike sporter, jo lettere blir det også å stå fram i fotballen.

Men har Hansens Instagram-stunt fått reaksjoner hos Gueye?

- Han har stengt kommentarfeltet sitt nå. Det kan ikke komme nye kommentarer, men du kan se de som er der, sier Hansen.

- Dessverre, så tror jeg han og PSG gir hylende faen i hva nordmenn sier. Men jeg håper det stikker litt at han har alle de regnbuefargene. Det sitter ganske mange som sier de ikke er enige med ham, og det tror jeg er bra.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer