Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russisk nettpropaganda vinter-OL 2018

De hacket Hillary Clinton. Nå skal de stoppe norske skiløpere før OL

Dess flere russiske stjerner som blir utestengt fra OL, dess større blir mistenksomheten mot konkurrentene fra vest.

ANGRIPER NORSK SKISPORT: Russiske Fancy Bears har noe forsinket kaset seg inn i astmadebatten i langrenn. E-mailen de legger fram som bevis kan knapt sjokkere noe i skimiljøet. FOTO: AP Photo/Alexander Zemlianichenko,
ANGRIPER NORSK SKISPORT: Russiske Fancy Bears har noe forsinket kaset seg inn i astmadebatten i langrenn. E-mailen de legger fram som bevis kan knapt sjokkere noe i skimiljøet. FOTO: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DEN russiske hackergruppa Fancy Bears skaffet seg et internasjonalt navn ved å offentlige gjøre mengder av e-mail før det siste amerikanske presidentvalget. Det hjalp muligens til å stenge veien til Det hvite hus for Hillary Clinton. Nå er målet å stoppe norsk skisuksess i OL.

I går publiserte gruppa materiale bygget på en gammel uttalelse fra den norske landslagslegen for langrenn Petter Olberg som angivelig viser hvordan norsk eliteidrett systematisk misbruker astmamedisin for å oppnå internasjonale resultater. Dette funnet er nå topp sportsnyhet på den store russiske propagandakanalen Russia Today under tittelen "Astma+TUE= olympiske medaljer. Fancy Bears avslører oppskriften på vestlige utøveres suksess».

Hackergruppa legger fram et e-mail materiale basert på en tidligere uttalelse fra langrennslegen Petter Olberg der han anslår at mellom 50 og 70 prosent av de norske langrennsløperne får behandling for astmalignende problemer. Det er bakgrunnen for følgende konklusjon gjengitt i Russia Today:

- Dette bekymrer og framstår som en institusjonalisert sammensvergelse mellom den norske Olympiatoppen og de ulike særforbundene.

Men akkurat i langrennssporet er det russernes propagandametoder som gir mest grunn til bekymring.

FOR der diskusjonen om medisinske fritak; de såkalte TUE'ene (Therapeutic Use Exemptions) blir sentralt i flere idretter framover, virker situasjonen i langrenn avklart etter den store astmarunden sist vinter. Da konkluderte en uavhengig internasjonal fagkommisjon med at den norske praksisen for å behandle yrkesrelaterte luftveisplager hos skiløperne såvisst ikke var suspekt. Den var derimot svært god.

Det førte til at videre forskning med utgangspunkt i det norske opplegget nylig fikk midler fra kulturdepartementet i Danmark. Ekstrem belastning på luftveiene er et stort problem i flere idretter, men har en ganske ung forskningshistorie tilbake til 1980-tallet. Slik er det viktig å få stadig mer kunnskap om gode behandlingsmetoder som ikke gir unormale fordeler til de utøverne som blir medisinert.

I mellomtida har den norske praksisen blitt akseptert som standarden av tilnærmet alle de nasjonale langrennslegene. Det er naturlig ettersom det er velkjent i miljøet at langrenn og vinterkulde lett blir en trist combo for lungene.

I SÅ MÅTE er den publiserte russiske liksom-avsløringen av norske langrennsløpere i Russia Today gammel nytt. Tilsvarende tall som det langrennslegen Petter Olberg blir sitert på, ble også publisert med en annen vinkel i VG sommeren 2016. Der hadde avisa gått igjennom hvordan flesteparten av de norske skimedaljene siden tidlig på 1990-tallet var blitt vunnet av løpere som tidvis har fått behandling for astma.

Dette materialet var en del av utgangspunktet for den opprivende debatten som fulgte om astmamedisinering i norsk langrenn .Poenget var bare at denne koblingen mellom medaljer og astma ikke var den avgjørende forklaringen på norsk suksess.

For det var ifølge konklusjonen til den uavhengige internasjonale granskingskommisjonen ikke ønsket om å ta medaljer som hadde presset fram den utstrakte medisineringen i langrenn.

Det var den belastende skigåingen i seg selv.

SLIKE nyanser forsvinner enda lettere i en russisk propagandakanal enn i den norske astmadebatten. I så måte fungerer Fancy Bears publisering kanskje etter hensikten:

  • Mens stadig flere russiske vinterstjerner blir utestengt fra OL, gjelder det å vise at de vestlige konkurrentene jukser like mye.

Dette var grunnen til at Fancy Bears etter utestengningen av Russland i friidrett har jobbet systematisk for å finne internasjonal svindel i den idretten, og at flere vinteridretter nå får den samme oppfølgingen.

SPESIELT kritisk er man mot Norge siden vi er hovedmotstander i langrenn der russerne nå ser ut til å miste hele laget sitt fra Sotsji-OL, mens Martin Johnsrud Sundby ifølge Fancy Bears bare fikk to måneders straff etter å ha testet positivt på astmamedisin.

Denne påståtte kontrasten mellom egne avslørte utøvere og konkurrentene i vest som blir mildere behandlet, er bakgrunnen for at dette materialet inneholder e-mail fra det internasjonale akeforbundet. De avslørte e-mailene derfra viser hvor utbredt det er blitt å gi utøverne medisinske fritak. Det gjelder for eksempel et ungt svensk talent som Fancy Bears trekker fram med den ironiske kommentaren «Sveriges olympiske komite er også kjent med oppskriften for opptrening av nye mestere: Astma+ TUE = Olympiske medaljer».

PROPAGANDAEN mot de vestlige landene vil sannsynligvis øke kraftig i russisk media etter at det dag for dag blir kjent hvilke av deres egne stjerner som ikke blir klarert for å være med i OL.

I siste OL ble Russland beste nasjon inntil dopingavsløringene forandret tetstriden på medaljelista totalt og til slutt sendte Norge øverst. Da er det neppe til å unngå at kritikken i ukene framover vil bli rettet nettopp mot de eventuelle norske framgangene.

I en alt for lukket internasjonal vinteridrett der dopingkampen ikke har vært troverdig innen for eksempel langrenn, skiskyting eller skøyter, kan slike avsløringer hjelpe fram mer åpenhet. I hvert fall om opplysningene blir satt inn i en sannferdig sammenheng.

Denne såkalte avsløringen gir imidlertid bare russerne selv et nytt forklaringsproblem.

For hvorfor sjekket de ikke fakta i astmadebatten før de vendte seg mot norske skiløpere?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!