FORELDRE:  Petter Northug har skapt bekymring for sine foreldre, John og May. Dette bildet er fra gladere dager, etter VM-gullet på femmila i 2011.Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
FORELDRE: Petter Northug har skapt bekymring for sine foreldre, John og May. Dette bildet er fra gladere dager, etter VM-gullet på femmila i 2011.Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

- De har det forferdelig, og må bearbeide det som har skjedd

Familievenn om mamma og pappa Northug.

STEINKJER/TRONDHEIM (Dagbladet): Audun Kolstad (68) formet Petter Northug som skiløper i tenåra. Slik mener han 28-åringen kan reise seg etter fyllekjøringa.

Kolstad er også en god venn av Petters foreldre, John og May Northug. Han har gitt sin støtte etter at skistjerna smadret luksusbilen i et autovern søndag morgen.

- De nærmeste har det absolutt verst. Alle kan tenke seg en sånn situasjon, der sønnen eller datteren din gir seg selv et håpløst utgangspunkt. Det er fortvilelse, sier Kolstad.

- De har det forferdelig, og må bearbeide det som har skjedd. Men alle kan komme styrket ut av dette. Jeg håper Petter vil bli husket som den skiløperen han kan være, og ikke som en fyllekjører.

Nøye plan Dagbladet forsøkte å komme i kontakt med Petters profilerte pappa, John Northug, i går. Men han og familien har gitt seg selv munnkurv. På gården i Mosvik var det aktivitet, men ingen ønsket å si noe.

Etter det Dagbladet forstår, er strategien regissert av selskapet Nye Høyder i Trondheim. Her er Are Sørum Langås prosjektleder og pressekontakt, og selskapet ønsker å styre informasjonen rundt Northug mest mulig. I verste fall risikerer han å bli kastet i fengsel etter villmannsferden på Byåsen i Trondheim.

Audun Kolstad trente Northug fra han var 15 til 18 år i Henning Skilag på Steinkjer. Han var med på å skape suksessløperen, men erkjenner at han ikke er like imponert over det som skjedde i helga.

- Petter må ta et valg. Han må endre livsstilen. Det er han også i stand til å gjøre, og da vil han komme styrket ut av dette. Han vet hva som kreves. Han må begrense det utenomsportslige.

Respektert Kolstad er en respektert skitrener på Steinkjer. I en alder av 68 år er han fortsatt aktiv. Han er ikke sikker på at det er lurt at Northug trenes av barndomskompisen Eirik Myhr Nossum på privatlaget til Coop.

- Det er ikke bare enkelt å være trener når du også er venn. Myhr Nossum er kjempeflink, men denne relasjonen skaper også utfordringer. Petter trenger noen som kan sette skapet på plass, sier Kolstad.

- Han kan ikke bare ha ja-personer rundt seg. Det samme gjelder på landslaget.

GAMLETRENEREN:  Audun Kolstad. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
GAMLETRENEREN: Audun Kolstad. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Selv om Northug hadde en dårlig OL-sesong, mener Kolstad at han så oppløftende tendenser.

- Han var på gang igjen. Derfor ble jeg så overrasket over det som skjedde i helga.

- En vekker Gamletreneren fortsetter:

- Naturligvis er det vanskelig å kvalitetssikre når en 28-åring skal legge seg. Men nå må han ta et skikkelig tak. Han må sette seg et mål, og gjøre ting bedre enn alle andre. Sånn sett kan dette bli en vekker.

Pressekontakten «fredet» Northug i går. Politiet jobber med å utarbeide en siktelse. Blir han dømt, må han trolig sone i fengsel.

Northug uttalte mandag at han vil satse for fullt i skisporet. VM i Falun er det store målet kommende sesong.

- Petter er definitivt en som kan slå tilbake når det gjelder, erklærer Kolstad.

KRASJET:   Villmannsferden til Petter Northug og en kompis endte i dette autovernet på Byåsen i Trondheim søndag morgen. Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpix
KRASJET: Villmannsferden til Petter Northug og en kompis endte i dette autovernet på Byåsen i Trondheim søndag morgen. Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpix Vis mer