- De har gjort så godt de kunne, men handlet klønete

Rognlien og Andersen har ikke lykkes i sin kommunikasjonsstrategi, mener Kaggestad.

KLØNETE: Det har blitt en brutal dagen derpå for generalsekretær Inge Andersen og Idrettspresident Børre Rognlien. - De har gjort så godt de kunne, men har handlet klønete, sier TV2s ekspertkommentator Johan Kaggestad. Foto: Morten Holm / Scanpix
KLØNETE: Det har blitt en brutal dagen derpå for generalsekretær Inge Andersen og Idrettspresident Børre Rognlien. - De har gjort så godt de kunne, men har handlet klønete, sier TV2s ekspertkommentator Johan Kaggestad. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

(Dagbladet): I går ble det klart: Høyre sier nei til et OL i 2022, og dermed var skjebnen til et OL i Oslo satt.

TV2s ekspertkommentator Johan Kaggestad  mener at idrettspresident Børre Rognlien og generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, ikke har lykkes med sin kommunikasjonsstrategi på veien mot et OL i Oslo i 2022.

- Rognlien og Andersen har frontet et norsk OL, og har lagt ned mye tid og krefter i dette. De har gjort så godt de kunne, men handlet klønete, sammen med sine kommunikasjonsrådgivere. De har ikke klart å få fram det de ønsket, og ikke klart å skape tillit, sier Johan Kaggestad til Dagbladet.

Kommunikasjonsstrategien mislyktes - Kommunikasjonsstrategien har slått feil. Man har ikke klart å skape nok engasjement hos den jevne nordmann, og etter min mening har det vært manglende involvering i de forskjellige leddene i Idretts-norge. Motstanderne har blitt behandlet ovenfra og ned, og det er nesten lagt fram som om «de som ikke vil ha vinter-OL ikke har forstått at det er til sitt eget beste», sier Kaggestad til Dagbladet.

Kaggestad mener også at det burde ha blitt stilt sterkere krav til IOC. Blant annet har nordmenn reagert på de store pengesummene som kreves til et OL.

- Folk tror ikke på at kravene som er stilt til 2022 ville blitt en realitet. Noe IOCs 7000-siders manual er en bekreftelse på. Det er langt mellom de kravene og det den vanlige nordmann mener et idrettsarrangement burde representere, sier Kaggestad.

- Bør evalueres Da Dagbladet møtte Inge Andersen tidligere i dag, ville han ikke kommentere om han hadde tillit i Idretts-norge i en brutal dagen derpå for for Idrettsforbundet og Andersen. Johan Kaggestad mener at det bør komme en evaluering av prosessen så fort som mulig.

- De har tapt en kamp, og sånn sett så bør det komme en klar evaluering så fort som mulig. Både ekstern og intern. Det har blitt brukt mye penger for å jobbe mot dette, og idretten har tapt prestisje. Enten man taper eller vinner evalueres prosessen, og det må den også her, sier Kaggestad.

- Kunne gjort en bedre jobb Idrettsforbundets kommunikasjonssjef, Per Tøien, svarer i kveld på Kaggestads uttalelser overfor Dagbladet.

- NIF har kommunisert gjennom de kanalene vi tradisjonelt kommuniserer gjennom, nemlig vår egen organisasjon. Det er ikke en organisasjon som er rigget for å drive kampanjer, og vi har ikke brukt eksterne kommunikasjonsrådgivere siden starten av 2014, sier Tøien til Dagbladet.

Han legger til at Kaggestad har rett i at komiteen ikke har nådd fram med sitt budskap.

EKSPERT: TV2s ekspertkommentator Johan Kaggestad mener at prosessen bør evalueres så fort som mulig.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
EKSPERT: TV2s ekspertkommentator Johan Kaggestad mener at prosessen bør evalueres så fort som mulig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Det er riktig at komiteen ikke har nådd fram med sitt budskap. Det viser den manglende støtten i befolkningen. I det perspektivet kan man si at Kaggestad har rett i at søkerne om OL i 2022 kunne ha gjort en bedre jobb. Men det er som sagt, viktig å si at det ikke er NIF alene som har kommunisert mot befolningen. Det er det søkerne om OL og Paralympics som har gjort, sier Tøien.

Folkeavstemningen Tøien sier at folkeavstemningen i Oslo i fjor også kunne ha vært med på å gjøre kommunikasjonen mot resten av landet vanskeligere.

- I fjor, i forbindelse med stortingsvalget, forlangte bystyret i Oslo en folkeavstemning i Oslo. Den la beslag på mye krefter, og jeg tror i ettertid at kanskje var det å fremme Oslos argumenter for å få et flertall i Oslo, og kanskje med på å gjøre at kommunikasjonen mot resten av landet ble vanskeligere. I tillegg er det kommet inn mange elementer underveis som har brakt nye elementer inn i søknadsarbeidet og gjort det mer komplisert. Det gjelder for eksempel innholdet i IOCs teksniske manualer og arrangørkontrakten.

Tøien legger også til en positiv side ved kommunikasjonen mot OL i Oslo.

- De tekniske manualene og kontrakten ble offentliggjort takket være arbeidet og kommunikasjonen søkerne og har hatt overfor IOC. Det tør jeg si har vært en langsiktig og positiv effekt av kommunikasjonsarbeidet, sier Tøien.