- De har ikke antydning til samarbeid mot Northug

Sundby helt uenig med Sveriges landslagssjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Fellesstart med skibytte er favorittøvelsen til Petter Northug, og de fleste holder ham som klar favoritt til å forsvare VM-gullet fra Holmenkollen, i tremila som starter klokka 14.15.

Men 27-åringen måtte se seg grundig slått i generalprøven i Sotsji tidligere denne måneden - der Dario Cologna vant foran russertrioen Ilia Tsjernousov, Alexander Legkov og Maksim Vylegsjanin.

I etterkant hevdet svenskenes norske landslagssjef, Arild Monsen, at vi nå er vitne til en endring i måten å gå fellesstart på.

- Konkurrentene har innsett at de ikke slår Petter i en spurt. Nå ser vi at det blir jobbet mye hardere underveis for å riste ham av. De klarte det i Sotsji, sa Monsen til Dagbladet.

Det utspillet møter motbør i den norske leiren. Landslagstrener Trond Nystad mener Northug snarere mørnet seg selv gjennom å gå for alle de innlagte spurtene.

- Jeg tror ikke noen av lagene tenker sånn, og de er ikke koordinerte nok til å gjøre det heller. Alle vet at Petter kan vinne hvis han har en god dag, men samtidig er det 25-30 andre. Så hvis fokuset blir å ødelegge for Petter, kan plutselig Cologna eller Legkov komme i stedet, sier han til Dagbladet.

Sikker på at Northug er med i spurten I Val di Fiemme er løypene tøffe, akkurat som i Sotsji. Og det er slett ikke utenkelig at det blir satt stor fart fra start i morgen.

Men Martin Johnsrud Sundby ser på det som utenkelig at utlendingene greier å riste av seg Northug.

- Jeg har foreløpig ikke sett antydning til samarbeid på tvers av nasjoner, som eventuelt ville vært løsningen på å bli kvitt ham. Jeg har ikke sett så mye endring. Noen påstår at det var en endring i prøve-OL i Sotsji, men strengt tatt var det bare en langspurt der, hvor Petter ikke var med i det hele tatt.

- Er man avhengig av å riste av seg Northug for å ta gullet?

- Det er nok ikke den eneste måten, de kan jo prøve å spurte fra ham på oppløpet også. Men skal de ha håp om å riste ham av, må det jobbes på tvers av nasjoner. Og det gjør de ikke. Så Petter er med i spurten i morgen, det er jeg helt sikker på, sier Sundby til Dagbladet.

Spår råkjør på sisterunden Selv har han bevist at han kan kjempe i toppen på fellesstart med skibytte. I Holmenkollen ble han nummer fem, og uten Northug på startstreken har han vist seg som den sterkeste nordmannen i NM-sammenheng.

<strong>GÅR FOR MEDALJE:</strong> Martin Johnsrud Sundby ble nummer fem på fellesstart med skibytte i forrige VM. Denne gangen sikter han litt høyere. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GÅR FOR MEDALJE: Martin Johnsrud Sundby ble nummer fem på fellesstart med skibytte i forrige VM. Denne gangen sikter han litt høyere. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Men for å ta en medalje er han trolig avhengig av at farta er høy hele fra start til slutt.

- Jeg trenger et løpsopplegg hvor det går fort underveis, sånn at det ikke er 30 mann inn i den siste bakken. Forhåpentligvis er vi 7-8 mann som har ristet oss løs og ligger foran i en tetpulje. Da har jeg en god mulighet, og en klar og tydelig plan på hvordan jeg vil gjøre ting, sier Sundby, uten å ville røpe noe særlig mer.

Men han tror han får viljen sin med tanke på høy fart underveis - særlig på fristildelen.

- Det blir vanvittig tøft, jeg tror det blir gått steinhardt på sisterunden. Fra stadion og ut er det nesten to kilometer med bare stigning. Alle som ønsker å ta medalje kommer til å ønske å gå knalltøft opp dit, så blir det spennende å se hvem som er igjen på toppen. Så er det slak utforkjøring og den siste motbakken. Jeg tror noe avgjøres opp til toppen, og resten i siste motbakke.

- Er det mulig å gå fra Northug i bakkene?

<strong>SER ENDRINGER:</strong> Svenskenes landslagssjef, Arild Monsen, hevder farta på fellesstartene er blitt høyere som et resultat av Petter Northugs spurtstyrke. 
Foto: Tobias Röstlund / SCANPIX
SER ENDRINGER: Svenskenes landslagssjef, Arild Monsen, hevder farta på fellesstartene er blitt høyere som et resultat av Petter Northugs spurtstyrke. Foto: Tobias Röstlund / SCANPIX Vis mer

- Nei, svarer Sundby.

Og med det svaret er det ingen overraskelse hvem han holder som favoritt til gullet.

- Det er umulig å komme utenom Northug på alt av fellesstarter. Han er den store favoritten og den alle ønsker å slå. Det gjelder nordmenn så godt som utlendinger. Jeg tror Petter er i fantastisk form, og det blir morsomt å se i morgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer