SITUASJONEN: Islands Vignir Svavarsson slipper Bjarte Myrhol, som bak ryggen kaster Norges siste skudd mot mål rett på keeper. De danske dommerne mente ikke islendingen hindret Myrhol - norske dommertopper mener det skulle vært syvmeter.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
SITUASJONEN: Islands Vignir Svavarsson slipper Bjarte Myrhol, som bak ryggen kaster Norges siste skudd mot mål rett på keeper. De danske dommerne mente ikke islendingen hindret Myrhol - norske dommertopper mener det skulle vært syvmeter. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

- De har ødelagt for Norge, og det vil henge ved dem resten av karrieren

Store ord fra Norges tidligere toppdommer i straffekrangelen.

(Dagbladet): De norske håndballgutta, og TV 2s Harald Bredeli, var rasende etter at Norge tapte for Island i går. Robert Hedin og co. mente nordmennene skulle hatt syvmeter da Bjarte Myrhol satte det siste skuddet rett på keeper i sluttminuttene.

TV-bildene viser at den islandske spilleren dekker innenfor feltet, men at han trekker hendene til seg slik at Myrhol får vende opp og avslutte i fred.

TV 2-ekspert Frode Scheie mener like fullt det er en opplagt sjumeter.

- Jeg synes den er klar. Det er for mange små ting i situasjonen til at det ikke kan være noen ting. Islendingen går inn med høyrebeinet, og så tar han tak i trøya to Myrhol to steder og drar. Bare der kan det bli en tominutter. Så blir han sittende på knærne inne i feltet, fordi han har dratt i Myrhol. Bjarte kommer ut av balanse. Han ville aldri valgt en sånn type skudd, der han skyter med ryggen mot mål, om han hadde full kontroll, sier han til Dagbladet.

Delte meninger
De danske dommerne forsvarte avgjørelsen etter kampen i går, og sa blant annet til Bjarte Myrhol at en ikke kan få straffe med ryggen mot mål. Danskene fikk også støtte fra andre hold.

Tidligere landslagsspiller Mia Hundvin var blant dem som frikjente Per Olesen og Lars Ejby Pedersen, og skrev blant annet på Twitter:

- Ikke straffe, men folk flest vet ikke at det er en større prestasjon å spille jevnt med Island for herrene enn det er for kvinnene å slå Kina med 10 mål.

At ikke alle deler hans synspunkt - deriblant Hundvin - har Frode Scheie ingen problemer med.

- Det er det fascinerende med idrett, det er delte meninger. Jeg er selvfølgelig subjektiv, men jeg prøver å vurdere situasjonen opp mot masse annet som skjer. Det skal være sjumeter hvis du bruker feltet til egen fordel, og det synes jeg islendingen gjør. Men sjumeteren skal jo fortsatt skytes i mål, sier han.

Toppdommere enige med spillerne
Tidligere toppdommer Terje Anthonsen, med seks EM-finaler og ti europacupfinaler på CV'en, satt ringside og opplevde dramatikken i går kveld.

Han har ikke sett sitasjonen i reprise, men den umiddelbare reaksjonen var at Norge ble snytt.

- Jeg ser det ikke i detalj, men det er ikke en situasjon hvor man trenger detaljer for å kunne si at det var uklokt å ikke dømme straffe. De danske dommerne hadde dømt fem eller seks sjumetere til Island og null til Norge, og så oppstår det en sånn episode på stillingen 33-32. Om islendingene hadde vært uenige i straffekastet ville det gått over med en gang. Nå får de danske dommerne et stempel om at de har ødelagt for Norge, og det vil henge ved dem resten av livet, sier Anthonsen til Dagbladet.

- Danskene har uttalt at det ikke kan være straffe når Myrhol står med ryggen til mål?

- Det er helt feil hvis de sier det. Det er ingen tolkning av regelen om sjumeterkast som heter at man må stå med ryggen til. Når det er en situasjon som kan føre til en klar målsjanse, er det straffekast.

Selv vurderer Anthonsen, som også har vært dommersjef i Norges Håndballforbund, situasjonen slik:

- For det første står islendingen i feltet, og for det andre drar han Bjarte bakover. Selv om Bjarte ikke har ballen på det tidspunktet, kan det dømmes straffekast på det.

Leder for den nasjonale dommergruppa i Norges Håndballforbund, Jan Thore Lauritzen, mener også dommerne ramlet ned på feil avgjørelse.

- Ut fra kameravinkelen ville jeg blåst syvmeter i den situasjonen. Men det er ekstremt stor forskjell på flere kameravinkler og en dommervinkel, sier Lauritzen til Dagbladet.

- Regelverket sier at for å få en syvmeter, skal du bli hindret i en klar målsjanse. Jeg syns Myrhol hindres i en klar målsjanse, også ut fra hva som ble dømt til syvmetere tidligere i kampen.

- Hva med de danske dommernes forklaring om at det aldri er syvmeter når Myrhol har ryggen mot mål?

- Det handler mer om at man sjelden eller aldri har en klar målsjanse med ryggen mot mål, sier Lauritzen.

Vil endre mening
Han tror samtidig at dommerne Per Olesen og Lars Ejby Pedersen vil endre seg når de får sett reprisene flere ganger.

- Disse dommerne dømte VM-finalen i Kroatia, og er blant verdens aller beste dommere. Jeg kjenner disse gutta godt, og de ville aldri på noen måte blitt feige på grunn av omstendighetene i en sånn kamp.

OPPLAGT SJUMETER: TV 2-ekspert Frode Scheie.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
OPPLAGT SJUMETER: TV 2-ekspert Frode Scheie. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Det er beklagelig at de ikke tenker i de baner (dømme syvmeter), men du kan se på kroppsspråket deres at tanken ikke streifer dem engang. Jeg er ganske sikker på at når de får sett det flere ganger fra de vinklene vi har sett, så vil de ikke ha noen problemer med å gå til Robert Hedin eller de norske spillerne og si at den vurderte vi feil. De har jo mye kontakt i dansk seriespill allerede.

- Hva syns du om reaksjonene til det norske laget etterpå?

- Det er voldsomt det TV 2 viser, men det er mye av akkurat det samme i klubbhåndball. Spillerne i et sånt mesterskap er under et ekstremt press, trenere risikerer sparken for dårlige resultater, det er helt normalt at frustrasjon kommer til syne på den måten.

Ikke dommernes skyld
TV2s Frode Scheie vil samtidig passe på å ikke legge all skyld på dommerne.

Han peker blant annet på at det norske overtallsspillet var katastrofalt dårlig i går: Mens Island vant sine overtallsperioder 6-2, presterte Norge å tape sine overtallsperioder 3-5.

- Det er en differanse på seks mål, og det er mye. Overtallsspillet vårt er svakt, og det er noe jeg har ment i lang tid. Vi legger linja ute på kanten, og så skal backen inn og vurdere. Hvis ikke satsen er troverdig nok, vil ikke forsvaret gå fram. Da blir det en bare rein skuddsituasjon fra en bakspiller, sier han.

Det kan også være verdt å minne om at syvmeter langt fra alltid blir mål.

UKLOKT: Tidligere toppdommer Terje Anthonsen.Foto: SCANPIX
UKLOKT: Tidligere toppdommer Terje Anthonsen.Foto: SCANPIX Vis mer