TØFT I DANMARK: Christian Grindheim da han ble presentert som ny spiller i FC København. Nå er han tilbake i Norge og VIF hvor han skal spille de neste fem månedene.
Foto: Claus Bech / Scanpix
TØFT I DANMARK: Christian Grindheim da han ble presentert som ny spiller i FC København. Nå er han tilbake i Norge og VIF hvor han skal spille de neste fem månedene. Foto: Claus Bech / ScanpixVis mer

- De har sagt at jeg var en fin mann å ha på trening

Grindheim følte seg som sparringspartneren til en bokser i FCK.

VALLE (Dagbladet): 10. januar, bare tre dager etter at Kjetil Rekdal gjorde trenercomeback i Vålerenga, meldte Dagbladet at Christian Grindheim var ønsket tilbake på Valle.

I dag ble overgangen en realitet, selv om han foreløpig bare er lånt ut i fem måneder fra FCK.

- Det er veldig hyggelig å være tilbake, og at så mange tar godt imot deg, hilser og smiler. Det er flott å kjenne at du har gjort noe bra før, som folk setter pris på, sier Grindheim til Dagbladet.

Det er drøye fem år siden han forlot Vålerenga til fordel for Heerenveen. Da hadde han vært en sentral spiller på laget som året i forveien tok seriegull.

Nå er det ikke så mange igjen fra den gjengen, selv om Rekdal har hentet tilbake et par av sine gamle gullgutter fra den gangen.

- Det er meg, Daniel (Fredheim Holm) og Rekdal. Utenom det har du Muri og Berre. Men det er vanlig at en trener henter spillere han kjenner godt når han drar til en ny plass. Da vet han hva han får, sier Grindheim.

Kommer fra benken Vålerenga-supporterne har gode minner fra sist han var i klubben. Da var Grindheim en dynamisk, energisk og kreativ nøkkelspiller. Nå kommer han fra en benketilværelse i FCK, der han ikke har startet en seriekamp siden starten av august.

Av totalt 20 seriekamper i 2012/13-sesongen, har nordmannen bare startet to.

- Men jeg er forhåpentligvis bedre enn da jeg dro herfra. Jeg tror i hvert fall det selv, sier Grindheim.

I sommer ble belgiske Ariel Jacobs ny trener i FCK. Han signaliserte tidlig at Grindheim ikke var en del av hans planer.

- Jeg så med en gang han kom inn at han ikke hadde tenkt å bruke meg så mye. Jeg så det etter én uke. Han hadde sikkert sett DVD-er, og fått en visjon om hvem han hadde lyst til å bruke. Jeg fikk spille litt i begynnelsen, men etter noen uker fikk jeg en liten skade. Da jeg kom tilbake fra den, spilte jeg ingenting.

Stor utfordring For en spiller som har vært mer eller mindre fast på laget gjennom hele sin karriere, var overgangen til benketilværelsen naturligvis utfordrende. Men Grindheim har aldri gått til treneren og klaget.

GODT Å VÆRE TILBAKE: Christian Grindheim føler at folk setter pris på det han har gjort tidligere. Foto: Sigve Kvamme/Dagbladet
GODT Å VÆRE TILBAKE: Christian Grindheim føler at folk setter pris på det han har gjort tidligere. Foto: Sigve Kvamme/Dagbladet Vis mer

- Jeg er proff, og jeg trener hver dag for å bli bedre. Assistenttreneren i FCK har gitt meg ros for det. Jeg sutrer ikke, og jeg kommer for å gjøre en jobb. Det er ikke noen vits i å sutre til treneren og spørre «hvorfor spiller jeg ikke?» Jeg vet jo hvorfor, han mener de andre er bedre. Det er fair nok, det. Men jeg har gjort mitt for å holde meg i form, og være klar hvis sjansen skulle komme. I motsetning til i fjor, da jeg spilte nærmere 50 kamper, har vi ikke hatt noen skader på midtbanespillere denne sesongen, sier han.

Grindheim understreker at han ikke har problemer med trener Jacobs, og at han ikke føler seg dårlig behandlet.

- Han behandler meg likt som alle andre, jeg bærer ikke noe nag til ham. Det er hans oppfatning at de andre er bedre.

Grindheim har kontrakt med danskene til sommeren 2014.

- Hvis han fortsatt er trener i FCK når låneavtalen din går ut om fem måneder, ser du en framtid i den klubben da?

- Det er vanskelig å si. Hvis de vil ha meg tilbake, må jeg tilbake. Men jeg er veldig glad for at de var samarbeidsvillige og lot meg gå hit, for jeg har vært en fin mann å ha på trening, det har de sagt - at jeg pusher de andre. Men det blir som å være en sparringspartner for en bokser. Du får bare sparre, men ikke bokse noen store kamper selv. Det er det du har lyst til, gå ut der og føle trykket, presset og adrenalinet i kroppen. Så jeg setter veldig pris på at de var villig til å leie meg ut, sier han.

Aldri i nærheten av Haugesund I hjembyen Haugesund hadde man et håp om å se Grindheim returnere dit i stedet for til Vålerenga. Det var aldri nære.

- Jeg sa til agenten min (Tore Pedersen) at han kunne høre hva de hadde å si. Men for det første tror jeg aldri de ville kommet til enighet med FCK, for de skulle ha ganske mye penger for et salg. Jeg måtte selvsagt gått ned i lønn, men vi kom aldri til det punktet. Det ble snakket mye om at nå skulle jeg hjem, det virket nesten som «alle» forventet det. Men jeg følte meg ikke klar for det. Jeg forstår at mange er sure i Haugesund, men vi var ikke så veldig nær en overgang. Det var ganske langt ute i drømmeland, sier han.

Grindheim kom til FC København i juni 2011, etter å ha vært lei av tilværelsen i Heerenveen en god stund.

- Jeg kommer til å stortrives her i FCK, og jeg håper på mye spilletid fra starten av, sa nordmannen da.

Starten hans var da også godkjent, og han fikk godt med spilletid, men skoene han skulle fylle var store. Publikumsfavoritt og kaptein William Kvist ble solgt til Stuttgart i samme tidsrom, og Grindheim ble sett på som hans erstatter.

MYE SITTING PÅ BENKEN: Christian Grindheim fikk ikke så mye spilletid i FCK. Foto: POLFOTO/Thomas Sjorup/NTB scanpix
MYE SITTING PÅ BENKEN: Christian Grindheim fikk ikke så mye spilletid i FCK. Foto: POLFOTO/Thomas Sjorup/NTB scanpix Vis mer

- Det første halve året gikk ganske greit. Vi ledet serien, kom til semifinalen i cupen, men røk ut i Champions League-kvalifiseringen mot Viktoria Plzen. Mange mente at de var så dårlige, men de beit godt fra seg i Champions League likevel. Det tapet ble en liten hindring for meg. Stemningen var at det ville blitt Champions League om William Kvist hadde vært der, sier Grindheim.

- Men jeg kom til en klubb som hadde skiftet ut sju av de 11 faste i løpet av en sesong. Det tar tid å bygge opp et nytt lag, og i en så stor klubb som FCK får du ikke tid.

Plutselig benket Grindheim fikk like fullt spille det meste i siste halvdel av debutsesongen. Helt til alt skulle avgjøres - i femte siste serierunde var det «seriefinale» mot Nordsjælland. Da ble nordmannen plutselig benket.

- Vi ledet med fire poeng før den kampen. Jeg ble satt på benken, og var dritforbanna. Kampen i forveien spilte jeg, vi ledet 3-0 da jeg ble byttet ut i 2. omgang, og siden kampen mot Nordsjælland kom tre dager senere trodde jeg at treneren ville spare meg. Men så ble jeg tatt ut for å sitte på benken.

Grindheims erstatter ble skadet ti minutter før pause, og dermed fikk han spilte en drøy omgang. Men FCK tapte 0-1, fikk skjelven og rotet bort seriegullet etter å ha tapt 0-1 i nest siste kamp.

- Det var rett og slett en kollaps, sier Grindheim.

- Er det en nedtur for deg å returnere til Tippeligaen for å få fart på karrieren?

- Jeg begynner å bli en «gammel» mann, og har vært ute og spilt i fem år. Jeg føler jeg har mange gode år igjen på banen, og da denne muligheten bød seg, var det greit å komme hjem og vise at jeg fortsatt duger. Forhåpentligvis holder jeg fortsatt høyt tippeliganivå, sier Grindheim.