GIKK TIL STREIK: De franske landslagsstjernene nektet å trene i protest mot det franske fotballforbundets behandling av Nicolas Anelka. Nå beskyldes de for å ha bidratt til en rasismeoppblomstring i hjemlandet av landslagslegenden Lilian Thuram. Foto:   AFP PHOTO / FRANCK FIFE
GIKK TIL STREIK: De franske landslagsstjernene nektet å trene i protest mot det franske fotballforbundets behandling av Nicolas Anelka. Nå beskyldes de for å ha bidratt til en rasismeoppblomstring i hjemlandet av landslagslegenden Lilian Thuram. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFEVis mer

- De har vekket rasismen til live i Frankrike

Thuram med nytt angrep på landslaget.

||| (Dagbladet): Ingen har flere landskamper for Frankrike enn Lilian Thuram.

Derfor er den tidligere forsvarsklippen en mann som blir lyttet til når han uttaler seg, noe han har gjort regelmessig etter den franske fadesen i Sør-Afrika.

I lørdagens utgave av sportsavisa L'Equipe beskylder han spillerne for å ha vekket den underliggende rasismen i det franske samfunnet.

- I mine øyne er det veldig alvorlig, sier Thuram.

Han frykter at franskmenn nå kan trekke en lettvint konklusjon om at problemene med Frankrike i VM var et resultat av for mange mørkhudede på laget.

- Når man er i en posisjon hvor man kan bringe ut det verste i folk, har man et ekstra ansvar, sier han.

Flere av de franske spillerne har rykket ut og beklaget oppførselen sin i etterkant av VM, der de skapte skandale ved å gå til streik foran den siste gruppespillkampen mot Sør-Afrika.

Bakgrunnen var hjemsendelsen av Nicolas Anelka, som skjelte ut trener Raymond Domenech på det groveste i pausen av kampen mot Mexico.

ER BLITT PEKT UT SOM VERSTING: Patrice Evra. Foto:  EPA/JOHANN HATTINGH
ER BLITT PEKT UT SOM VERSTING: Patrice Evra. Foto: EPA/JOHANN HATTINGH Vis mer

Kaptein Patrice Evra framsto som den store agitatoren, og er den som har fått gjennomgå hardest av Thuram.

- Jeg ba forbundet om å straffe spillerne som deltok under VM ekstremt hardt. Jeg sa også at Patrice Evra aldri bør spille for det franske landslaget igjen, fortalte han pressen etter å ha vært i møte med et nasjonalt utvalg i fotballforbundet.

Lyon-spiller Jeremy Toulalan har avslørt at samtlige spillere stilte seg bak streiken, noe han personlig angrer fryktelig på.

- Jeg går gjennom et mareritt, og lurer fortsatt på hvordan vi greide å gjøre slike ting. Det er en flekk på karriereren min, og det vil bli vanskelig å renvaske seg fra det, har han uttalt.

Nicolas Anelka mener konfliktene i det franske laget ville blusset opp før eller siden, uavhengig av ham.

- Hvis det ikke var jeg som utløste det, ville det skjedd via noen andre. Det måtte eksplodere, sier Anelka.

Les også: Disse gutta er blitt symbol på alt som er galt med Frankrike.

KRITISK: Lilian Thuram. Foto: AFP PHOTO / JACQUES DEMARTHON
KRITISK: Lilian Thuram. Foto: AFP PHOTO / JACQUES DEMARTHON Vis mer