- De har veldig mye å bevise

John Arne Riise må jobbe i steden for å jåle seg på banen. Morten Gamst Pedersens gullfot er oppskrytt. Det mener TV 3s fotballekspert Vidar Davidsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MINSK (Dagbladet): I gårsdagens Dagbladet ble Riise og Gamst Pedersen kraftig kritisert av Nils Arne Eggen. Tross dette er Riise og Gamst Pedersen de eneste norske spillerne som kommer med på «Nordens landslag» som Dagbladets ekspertpanel tar ut i dag (side 6-7).

Vidar Davidsen er i Minsk som fotballekspert for TV 3.

Han mener som Eggen, at både Riise og Gamst Pedersen har veldig mye å bevise i landslagstrøya.-  Jeg synes at John Arne Riise og Morten Gamst Pedersen har spilt langt under pari. Riise har vært dårlig for Liverpool også. Gamsten har prestert i enkeltkamper, men ikke hver gang. Disse to har til gode å vise i kamp for Norge at de er så dyktige som de har pratet om i forkant.

-  Jeg synes de har pratet mer enn de har spilt foreløpig, sier han.

John Arne Riise har ifølge Davidsen lagt seg til for fine vaner - også på banen:

-  Riise må ha et mye større fokus på knallhard jobbing og være den sliteren han må være. Han er ingen feinschmecker, men vil gjerne være det på landslaget. Da tar han på seg feil rolle, og da blir det som Omdal sa for noen år siden, litt for mye tubaspilling, sier Davidsen.

Det var etter 3-1 tapet mot Finland i Helsingfors for fem år siden at den daværende fotballpresidenten kom med en utblåsning på banketten etter kampen.

-  Den gangen trodde vi at vi var gode, og ingen jobbet hardt, men bærebjelken i norsk fotball er å jobbe hardt - også for John Arne Riise. Det er det han har gjort når han er god for Liverpool. Der jobber han steinhardt, men den gløden har jeg ikke sett på en stund i landslaget. Dette er det bare han sjøl som kan finne ut av, og da må han prate mindre og levere mer, sier Davidsen.

SKEPTISKE: Både Mini (t.v.) og Vidar Davidsen støtter Nils Arne Eggen i kritikken av to av landslagets antatt største stjerner, Morten Gamst Pedersen og John Arne Riise. Alle foto: Arnt E. Folvik
SKEPTISKE: Både Mini (t.v.) og Vidar Davidsen støtter Nils Arne Eggen i kritikken av to av landslagets antatt største stjerner, Morten Gamst Pedersen og John Arne Riise. Alle foto: Arnt E. Folvik Vis mer

Han berømmer Riise for å ha innrømmet at han mistet fokus etter seieren i Champions League.

-  Han var mer opptatt av alt annet enn å trene hardt. Det er fort gjort, og det er voksent gjort å innrømme det. Men det er ikke gjort på to uker å finne tilbake til seg sjøl. John Arne trenger minst en måned med fast spill på Liverpool der han legger inn full innsats hver gang.

For upresis

Morten Gamst Pedersen har ifølge Davidsen bidratt sterkt til at cornere og frispark gir dårlig uttelling for Norge.

-  Løpene og inngangene er der, men serven er for upresis. Det har vi slitt med de siste par sesongene. Vi må vel nesten tilbake til Drillo-tida med Stig Inge Bjørnebye for å huske presisjon på dødball. Og da fikk vi høy uttelling også, sier Davidsen.Som mener at Gamst Pedersen har blitt pålagt en byrde han ikke kan bære.

-  Det har forundret meg at Gamsten skal ha så forferdelig god fot. Den har jeg ikke sett ofte. Da må vi slutte å si at han har så sikker pasningsfot. Han har jo ikke det, sier Davidsen som for øvrig er formann i Trenerforeningen.

-  Gamsten treffer på to av ti cornere, og da er foten hans oppskrytt. Hadde han levert åtte av ti, så hadde han hatt en god fot. Vi har skapt en forventning her som han sliter med å leve opp til.

Mangler kreativitet

Gårsdagens spillestilavklaring fra Åge Hareide fant Davidsen nyttig. Han tror at forventningene som ble skapt i startfasen av Hareides regjerningstid, nå bør justeres ned i møte med realitetene.

-  Åge var i startfasen veldig opptatt av å utvikle det offensive. Men etterhvert har realitetene innhentet landslaget. Da har det blitt gitt mer avkall på det offensive til fordel for det kyniske - også fordi vi ikke har fått det til så godt mot gode lag. Det er stor kvalitativ forskjell på treningskamper i Hong Kong og kvalikkamper. I kvalikkampene er også Norge mye mer kartlagt, og da får vi ikke ut potensialet på samme måten, sier han.

Mangelen på ferdigheter har kanskje også senket endringstakten:

-  Vi har blitt tatt litt på at vi ikke har så mange kreative spillere. Da kommer Åge til slutt i en situasjon der det kun er resultat som teller, og da tyr han til mer kyniske virkemidler - uten at jeg tror det har noe å si for hans langsiktige mål som er å skape et mer spillende Norge, sier Davidsen til Dagbladet.

PESES: John Arne Riise peses av sjefen.
FØLGES: Morten Gamst Pedersen følges av sjefen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer