KASTEBALL: I internasjonal sammenheng er landslaget til San Marino lite annet enn en kasteball. Forrige gang de gjestet Ullevaal vant Norge 10-0 og Gunnar Halle (avbildet) scoret hat-trick. Foto: Scan-Foto / NTB Scanpix
KASTEBALL: I internasjonal sammenheng er landslaget til San Marino lite annet enn en kasteball. Forrige gang de gjestet Ullevaal vant Norge 10-0 og Gunnar Halle (avbildet) scoret hat-trick. Foto: Scan-Foto / NTB ScanpixVis mer

Norge - San Marino:

De har vunnet én av 141 kamper og slipper inn mer enn fire mål i hver kamp. Nå venter Norge på Ullevaal

Forrige gang ble det 10-0.

  • Norge - San Marino spilles tirsdag 20.45

(Dagbladet): Etter et skuffende 1-0-tap for Aserbajdsjan i Baku, handler det meste her hjemme om hvorvidt Per-Mathias Høgmo er rett mann til å lede Norge gjennom resten av VM-kvalifiseringen.

Selv sier Høgmo at han ikke har noen umiddelbare planer om å trekke seg, og allerede tirsdag skal Norge spille sin neste kamp.

En kamp hvis resultat nærmest er uinteressant, for det er en kamp som i praksis er vunnet før den er spilt.

San Marino er nemlig ikke blant Europas fotballstorheter.

Én seier

Siden lilleputtnasjonen med omlag 33 000 innbyggere spilte sin første fotballandskamp i 1990, har de unnagjort 141 kamper.

136 av disse 141 har endt med tap, nå sist mot Nord-Irland med 0-4. Og den begredelige statistikken stopper naturlig nok ikke der.

Bare én gang har San Marino trukket det lengste strået. Det skjedde da Liechtenstein ble slått 1-0 på eget gress i en vennskapskamp i april 2004.

Den totale målforskjellen er heller ikke mye å skrive hjem om. På 140 forsøk har de scoret fattige 21 mål, mens ymse sisteskanser gjennom årene har måttet plukke 598 baller ut av nettet. Et snitt på nesten 4,3 baklengs per kamp.

10-0

Norge har også gjort sitt for å forverre den målforskjellen. I kvalifiseringsspillet før VM i USA i 1994 møtte Egil «Drillo» Olsens menn San Marino to ganger.

I Serravalle ble det 0-2 foran litt i underkant av 1200 tilskuere etter scoringer «Mini» og Jostein Flo. På Ullevaal ble det en ganske annen affære.

Norge ga seg ikke før måltavla viste 10-0, Gunnar Halle hadde scoret hat-trick, Erik Mykland hadde scoret på hodet og Kjetil Rekdal hadde rundet av matchen med et hælspark i krysset.

Det er likevel ikke det største tapet for San Marino - det kom mot Tyskland i 2006 da «Die Mannschaft» vant 13-0.

Husker kampen godt

San Marinos trener Pierangelo Manzaroli var på banen forrige gang laget hans fikk stryk på norsk jord.

- Den kampen husker jeg godt fordi jeg spilte den. Vi møtte et fysisk sterkt og meget godt norsk lag. Samtidig var vi ikke skikkelig i gang med vår egen sesong. Vi klarte oss mye bedre hjemme ikke så lenge etter, sier Pierangelo Manzaroli til NTB.

Hverdagen dreier seg ikke sjelden om å få sammen nok spillere til å fylle benken. Lørdag ble Mirko Palazzi utvist og pådro seg karantene mot Norge.

- Hele historien vår er egentlig utrolig med omlag 30 000 statsborgere i San Marino. Det er jo bare en liten del av flere byer i Norge. I min tropp til kampen tirsdag, finnes det ingen profesjonelle spillere. Vi har også trøbbel på flere områder nå. Noen av gutta er skadd, og andre får ikke fri fra jobben denne gangen, sier han.

Kampstart tirsdag er klokka 20.45