Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

De hjalp Carlsen i all hemmelighet, men kun tilfeldigheter gjorde at Anand ikke fant ut hvor de var

- Media fikk ikke rede på det.

PÅ VEI TIL FEST: Magnus Carlsen, nærmest som alltid akkompagnert av manager Espen Agdestein, feirer i kveld VM-triumfen i Sotsji. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ VEI TIL FEST: Magnus Carlsen, nærmest som alltid akkompagnert av manager Espen Agdestein, feirer i kveld VM-triumfen i Sotsji. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

OSLO/SOTSJI (Dagbladet): Etter VM-seieren mot Vishy Anand fortalte Magnus Carlsen for første gang at han hadde fått hjelp franske Laurent Fressinet (33) og britiske Michael Adams (43) i forberedelsene til partiet.

Sammen med Jon Ludvig Hammer analyserte og forberedte de to toppspillerne åpninger for Carlsen i forkant av hvert eneste VM-parti.

- De har gjort en utrolig god jobb, sovet lite og jobbet utrolig hardt i tre uker. Det er veldig bra jobbet, jeg kunne ikke klart det uten dem, sier Carlsen i kveld.

Ble gjengjent Teamet rundt nordmannen har gjentatte ganger stresset viktigheten av å holde hjelperne hemmelig. Hvis Anand-leieren hadde funnet ut hvem de var, ville inderen hatt en bedre mulighet for å forutse hvilke åpninger Carlsen kom med.

Derfor var det essensielt at ingen visste hvor hjelperne var under VM, men den hemmeligheten kunne fort blitt avslørt langt tidligere enn i kveld. For mens kampen pågikk for fullt, ble franske Fressinet overraskende gjenkjent på hotellet i Kragerø.

- Vi har blitt gjenkjent en gang, uten at dere i media fikk rede på det, røper Hammer overfor Dagbladet.

- Hva skjedde?

- Det var Fressinet som ble gjenkjent, faktisk. Da kom han tilbake til oss og fortalte om det. Men ellers har det gått fint. Vi er ikke noen superkjendiser, så vi har kunnet gå fritt rundt.

- Veldig deilig Hammer forteller at samarbeidet mellom de tre har fungert utmerket. Sammen har de hatt et mål: Å hjelpe Carlsen til å forsvare VM-tittelen. Da oppgaven viste seg vellykket i kveld, var gleden naturligvis stor.

- Det er veldig deilig at det ble avgjort nå og at vi ikke måtte pine oss gjennom et veldig nervøst siste parti, sier Hammer og fortsetter:

- Vi har vært spente. Vi har gjort jobben vår og så fulgt med på tv-sendingene. Når man bidrar i dette selv, blir man ekstra nervøs. Det er også sånn at hver enkelt gjerne har forskjellige ansvarsområder, og da blir man kjempenervøs når det er ditt parti som spilles. Tenk om det er noe man ikke har fått med seg. Tenk om jeg har anbefalt noe dumt, er blant spørsmålene Hammer og de andre har stilt seg.

Feirer med pizza Det ene partiet som skiller seg ekstra ut, med tanke på forberdelser, er da Anand vant VM-kampens tredje.

Etterpå spurte Dagbladet Magnus Carlsen om tapet skyldtes han selv eller dårlige analyser av sekundantteamet. Da svarte 23-åringen kort at han alltid anser et tap som hans egen feil.

Når Hammer nå får det samme spørsmålet, ønsker heller ikke han å utdype hvordan Carlsen havnet i Anands åpningsfelle.

- Det var noe som skjedde i det partiet. Det var et viktig punkt. Det er åpenbart om at det ikke hadde vært for det partiet så hadde Magnus cruiset inn til seier. Det viser også veldig fint hvor giftige disse forberedelsene til Anand er. Når han får det til, er det effektivt. Han fikk det til i denne kampen, så sånn sett er vi litt misfornøyde.

Men ikke mer misfornøyde enn at de unner seg en hyggelig liten feiring i kveld.

- Det er god stemning her nå. Det blir pizzakveld!

HJALP CARLSEN: Jon Ludvig Hammer var en av to hjelpere som ble offentliggjort før VM. Den andre var sjefsekundant Peter Heine Nielsen. Sistnevnte koordinerte arbeidet fra Sotsji, mens Hammer oppholdt seg i Kragerø sammen med Laurent Fressinet og Michael Adams. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HJALP CARLSEN: Jon Ludvig Hammer var en av to hjelpere som ble offentliggjort før VM. Den andre var sjefsekundant Peter Heine Nielsen. Sistnevnte koordinerte arbeidet fra Sotsji, mens Hammer oppholdt seg i Kragerø sammen med Laurent Fressinet og Michael Adams. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling