Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

De hjelper Russland og er to modige menn

Det er bra at Alexander Kristoff og Stein Ørn tør å sykle i front for russerne midt i det store dopingåret 2016.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DEN russiske kalenderen med en oktoberrevolusjon som egentlig fant sted i november og en nyttårsfeiring 1.september som ble tvangsflyttet til 1.januar, har tidvis vært noe uoversiktlig for oss naboer. Men en ting er til å forstå:

•• 2016 blir det store russiske dopåret.

En etter en felles idrettsheltene deres for bruk av folkedopet meldonium. Denne bølgen av avsløringer kommer på toppen av en nasjonal eliteidrett som gjennomgående er dopinfisert. Og helt foran i feltet drar en nordmann trent av en nordmann inn triumfer for russisk idrett nettopp i den sporten som historisk har slitt mest med systematisk svindel.

KAN dette gå bra? Ja, absolutt; bare mange nok i feltet fortsatt konkurrerer rent. 

Der har det aldri vært noen tvil knyttet til de to norske. Både Alexander Kristoff og Stein Ørn har vært tydelig verdibaserte gjennom hele sykkelsatsingen sin:

•• Ærlige seire er det eneste som teller.

Underveis koster et slikt standpunkt. Det var ikke lett for Alexander åpent å kritisere at den norske OL-troppen til London i 2012 inneholdt en dopingdømt utøver, men han gjorde det. Mens sjefene i Idrettsforbundet og Olympiatoppen feide sin egen doputfordring under teppet, ga Alexander klar beskjed om at han følte det ubekvemt å representere Norge sammen med en som kom rett fra soning for svindel.

Først da de store internasjonale og nasjonale dopingsakene eksploderte noen måneder seinere, tok de samme lederne konsekvensene som er nødvendig for å få en renest mulig idrett. Det kravet gjelder enten du setter sammen en norsk OL-tropp eller prøver å endre hverdagen i et russisk profflag i sykkel, men framgangsmåten kan være forskjellig.

STEIN ØRNS trenerjobb i det gamle dopredet Katusha, er motivert av et sterkt ønske om å vise at ærlig treningsarbeid holder for å vinne i en stadig renere sykkelsport.

Det hadde selvsagt vært mer behagelig for Ørn bare å konsentrere seg om stesønnen Alexander og hans norske kamerater. Isolert sett hadde det også gitt bedre resultater for oss.

Etter flere år med systematisk sterke prestasjoner, er det ingen tvil om at dette norske paret har utviklet et treningsregime for distansesykling som ligger på et usedvanlig høyt internasjonalt nivå. Når de velger å dele opplegget, gir de samtidig fra seg en konkurransefordel.

DETTE er Alexander Kristoff og Stein Ørn villige til fordi de mest av alt ønsker en sunnere sykkelsport. Nå er det mulig å håpe på noe slikt. Den tidligere dopingverstingen er for andre år på rad nede på fjerdeplass bak friidrett, bryting og baseball på den tvilsomme rankingen over de mest befengte sportene.

Akkurat den rekkefølgen er ganske uinteressant. Poenget er å holde oppe trøkket i den endringen som den nye ledelsen av det internasjonale sykkelforbundet (UCI) gjennomfører.

Der er både Kristoff og Ørn i skvis etter at Katusha-rytteren Eduard Vorganov i februar ble tatt for bruk av meldonium. Det var lagets andre dopingbrudd på under ett år, og skulle ifølge aktivistfellesskapet  Movement for Credible Cycling (MPCC) betydd at Katusha frivillig holdt seg utenfor World Tour en drøy uke. Istedet trakk Katusha seg ut av bevegelsen med henvisning til at UCI ikke regnet fjorårets kokaindom mot lagets daværende rytter Luca Paolini som en fullverdig dopingsak.

BARE sju av de 18 profflagene i World Tour er fremdeles med blant aktivistene i MPCC. De tydelige kravene til konsekvens for nye lovbrudd, har kostet for mye for mange. Samtidig holder UCI en stadig hardere linje overfor dopingbrudd, og gjør det lettere for lederne og rytterne på de ulike lagene å si at det rekker med ett organ som setter standarden for det etiske oppgjøret innen sykkelsporten.

I en sport så gjennomsyret av dophistorie vil selve opprenskingen uansett bli en grisete affære for de som vil bidra. Alexander Kristoff er svært godt betalt for den jobben, og skal fortsatt utfordres på det problematiske ved å fronte et lag som sliter med å bevare en troverdige satsing .

Men foreløpig framstår begge disse norske sykkelprofilene som to modige menn i en sport og et Russland som trenger nettopp det.

FOTNOTE: Sesongens første store ritt for Alexander kommer søndag i Flandern Rundt etter at oppkjøringkonkurransen De Panne denne uka endte med en fin andreplass sammenlagt. Hvor bra det blir avhenger om han er blitt helt bra etter det korte sykdomsavbrekket før siste helg. 

 

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!