De jaktet på jegerne

Ny russisk skandale: Brukte cyberspioner for å lure dopingjegerne.

SPORTENS VOKTERE: Vladimir Putin og sportsminster Vitaly Mutko på hjemmebane i Sotsji sist uke. Hvor mye visste de om overvåkningen av dopingjegerne? Skremmende mye, konkluderer granskernes rapport. FOTO: Scanpix.
SPORTENS VOKTERE: Vladimir Putin og sportsminster Vitaly Mutko på hjemmebane i Sotsji sist uke. Hvor mye visste de om overvåkningen av dopingjegerne? Skremmende mye, konkluderer granskernes rapport. FOTO: Scanpix.Vis mer

DET å avsløre russisk statsorganisert svindel for å vinne flere VM -og OL-medaljer i sport, løfter dopingjakt til enda et nytt nivå. De siste årene er juksemetodene blitt stadig mer sofistikerte, og denne gangen utfordres de internasjonale dopingjegerne  av cyber spionasje.

Da medlemmene av den uavhengige kommisjonen utpekt av Verdens Antidopingbyrå (WADA) sist vinter begynte å gå opp anklagene mot russisk friidrett, oppdaget de fort at de selv var overvåket. Noen jaget altså jegerne; eller som det lakonisk er beskrevet i den knusende rapporten om Russlands juks som kommisjonen la fram sist uke:

«Det globale preget på etterforskningen gjorde det nødvendig å sikre den mot cyberangrep for å trygge vitner og uavhengighet».

Flere ganger ble de interne e-mailene i gruppa forsøkt åpnet, noe som førte til at hele etterforskningsmaterialet ble kryptert og lagret for å sikre at opplysningene hverken lekket underveis eller kunne bli misbrukt i etterkant.

DISSE sikkerhetstiltakene rundt selve dopingjakten står mildt sagt i kontrast med hvordan vi selv har forsøkt å finne ut hva konkurrentene driver med på bakrommet. Da de russiske skijentene totalt dominerte  under VM på ski i Trondheim 1997, ville Oddvar Brå teste hvor fort disse jentene egentlig gikk.

Den aldrende skikongen hadde selv konkurrert mot produktene til østtysk og sovjetisk statsdop på 1970 -og 80-tallet, og var fortsatt i glitrende fysisk form.  Da han tilfeldigvis passerte de russiske jentene idet de startet en  intervalløkt, la han seg førti, femti meter bak i sporet for å sjekke farten deres. Oddvar klarte såvidt å holde avstanden på det første draget, men skjønte at det ikke var noen grunn til å bli med på resten av jentenes intervalltrening i Bymarka denne dagen. Der gikk det på alle måter unaturlig fort.

DERFOR ble nesten alle de russiske medaljevinnerne fra VM 1997 tatt for doping noen år etter.  De nye forbedrete kontrollmetodene for bloddoping ble starten på slutten for russisk kvinnelangrenn. Selv ikke i sitt eget Sotsji-OL i 2014 klarte de å hevde seg. Dopmisbruket og de abnorme treningsmengdene sånt ofte medfører, har fortsatt ødeleggende virkning på hele miljøet.

Men andre deler av russisk idrett har ikke vært til å stoppe, og rapporten fra granskingskommisjonen forteller hvorfor. Sentrale myndigheter mente at det var legitimt å vinne medaljer med juks, og lot toppidretten både organisere og oppføre seg deretter.

DET er bakgrunnen for at denne rapporten direkte plasserer ansvaret for jukset på sportsminister Vitaly Mutko og så anbefaler utestengelse for sjefene i russisk friidrett, det nasjonale sportsinstituttet, det eneste godkjente dopinglaboratoriet og Russlands eget antidopingbyrå. Med andre ord; de fleste med makt i russisk toppidrett har stått sammen om denne svindelen. Det unaturlige er naturlig for dem. Slik som både DDR-regimet og Sovjet hadde hemmelige nasjonale doplaboratorier plassert på båter utenfor Seoul under sommerlekene der i 1988 for ved hjelp av egen testing å sikre at ingen stjerner ble unødvendig avslørt, fortsetter bakspillet nå.

Denne kulturen blir avslørt av videobevisene fra de russiske varslere som stod fram i den tyske TV-dokumentaren «Hvordan Russland skaper vinnerne sine». Et par av disse varslerne var selv utestengt for doping, og angret. De ville stoppe systemet som hadde ødelagt dem, og kanskje oppnår de mer enn de kunne ha håpet på:

•• Varslernes personlige mot kombinert med fremragende journalistikk fra filmskaperen  Hajo Seppelt og granskingskommisjonens solide rapport, tvinger nå russerne til å ta et oppgjør med sin egen doptradisjon.

Hvis ikke, blir mer enn friidretten utestengt.

RAPPORTEN viser samtidig hvor vanskelig dette oppgjøret blir. Av de 53 russiske toppidrettsutøverne granskerne prøvde å intervjue, møtte til slutt bare ni. Resten stakk unna for å bevare systemet der stjernene vinner med juks, trenerne tar beskyttelsespenger, kontrollørene lar seg bestikke og lederne dekker over hele dritten.

Det blir som scenen med skjult kamera der en av trenerne klager til den dopingutstengte 800 meter løperen Yulia Stepanova om at Sergej Portugalov, den mangeårige sjefslegen på det tradisjonsrike russiske toppidrettsinstituttet, er blitt så slurvete med dopingdoseringene at de må finne alternative doktorer så hun kan bli riktig preppet igjen før sitt come back:

- Det er sannsynligvis fordi Portugalov har for mye å gjøre. Da jeg sist besøkte ham var det svømmere og langrennsløpere der. Han har så mange at han åpenbart glemmer ting, sier Stepanova som samtidig tar opp samtalen med et hemmelige videokamera.

- Ja, det er derfor vi må klare oss uten ham, svarer treneren før han ivrig forteller om andre muligheter for å jukse videre.

er det dopet russisk toppidrett må klare seg uten. Til uka samles ledelsen i Verdens Antidopingbyrå for å finne ut hvordan avsløringene skal drives framover. Det kan for eksempel skje ved å reteste alle de russiske prøvene fra Sotsji-OL.

Da får de som jager dopingjegerne for å fortsette svindelen garantert enda travlere tider.

KIKKET I E-MAILEN: Underveis i granskingen oppdaget dopingjegerne at noen forsøkte å kikke i den interne e-mailen. FOTO: Scanpix.
KIKKET I E-MAILEN: Underveis i granskingen oppdaget dopingjegerne at noen forsøkte å kikke i den interne e-mailen. FOTO: Scanpix. Vis mer
AVSLØRTE ALT Den russiske 800-løperen Yulia Stepanova ble tatt for doping. Så fortalte hun tysk TV om resten av det russiske dopsystemet. Det er denne historien som nå er blitt verifisert av den uavhengige granskingskommisjonen til WADA. FOTO: AP/Aleksander Chernykh.
AVSLØRTE ALT Den russiske 800-løperen Yulia Stepanova ble tatt for doping. Så fortalte hun tysk TV om resten av det russiske dopsystemet. Det er denne historien som nå er blitt verifisert av den uavhengige granskingskommisjonen til WADA. FOTO: AP/Aleksander Chernykh. Vis mer
TRADISJONELL NORSK OVERVÅKNING: Oddvar Brå prøvde å finne ut hvor fort de russiske jentene egentlig gikk under VM i Trondheim 1997. Han ble skremt over farten der ute i Bymarka. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
TRADISJONELL NORSK OVERVÅKNING: Oddvar Brå prøvde å finne ut hvor fort de russiske jentene egentlig gikk under VM i Trondheim 1997. Han ble skremt over farten der ute i Bymarka. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer
EN GIGANT SLÅR TILBAKE: Canadiske Dick Pound har stått sentralt i internasjonalt antidopingarbeid i en årrekke. Hans granskingskommisjon er nådeløs i avsløringen av russisk statsjuks. FOTO: AP/Bernat Armangue.
EN GIGANT SLÅR TILBAKE: Canadiske Dick Pound har stått sentralt i internasjonalt antidopingarbeid i en årrekke. Hans granskingskommisjon er nådeløs i avsløringen av russisk statsjuks. FOTO: AP/Bernat Armangue. Vis mer
EN LURELAB: Doplaboratoriet i Moskva drev sin egen forretning for å holde de russiske stjernene unna avslørende testing, og opererte i tillegg med et skyggelaboratorium for å sikre at ingen nasjonale helter ble tatt.. Nå er denne labben blitt fratatt alle rettigheter. FOTO: Scanpix.
EN LURELAB: Doplaboratoriet i Moskva drev sin egen forretning for å holde de russiske stjernene unna avslørende testing, og opererte i tillegg med et skyggelaboratorium for å sikre at ingen nasjonale helter ble tatt.. Nå er denne labben blitt fratatt alle rettigheter. FOTO: Scanpix. Vis mer
BARE FIN FASADE: Det russiske antidopingbyrået RUSADA var tilsynelatende både moderne og effektivt. Det var bare en fasade for statskontrollert juks.APAlexander Zemlianichenko.
BARE FIN FASADE: Det russiske antidopingbyrået RUSADA var tilsynelatende både moderne og effektivt. Det var bare en fasade for statskontrollert juks.APAlexander Zemlianichenko. Vis mer
TVILSOMME PRØVER? Skandalen på det WADA-akkrediterte laboratoriet i Moskva der russisk hemmelig politi kontrollerte testingen betyr at også prøvene fra Sotsji OL 2014 kan ha blitt manipulert. Neste steg i avsløringene er muligens en retest av russiske prøver derfra. FOTO: Tobias Röstlund / TT .
TVILSOMME PRØVER? Skandalen på det WADA-akkrediterte laboratoriet i Moskva der russisk hemmelig politi kontrollerte testingen betyr at også prøvene fra Sotsji OL 2014 kan ha blitt manipulert. Neste steg i avsløringene er muligens en retest av russiske prøver derfra. FOTO: Tobias Röstlund / TT . Vis mer
REKKER RUSSERNE RIO? Sebastian Coe og det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har foreløpig utestengt all russisk friidrett på ubestemt tid. Spørsmålet er om noen russisk utøver rekker Rio-OL neste sommer og om andre russiske idrettsgrener snart blir avslørt på samme måte. De første svarene kommer på WADA-møtet midt i neste uke. FOTO:  AFP/ Justin Tallis.
REKKER RUSSERNE RIO? Sebastian Coe og det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har foreløpig utestengt all russisk friidrett på ubestemt tid. Spørsmålet er om noen russisk utøver rekker Rio-OL neste sommer og om andre russiske idrettsgrener snart blir avslørt på samme måte. De første svarene kommer på WADA-møtet midt i neste uke. FOTO: AFP/ Justin Tallis. Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.