Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Boikott skiskytternes verdenscupfinale i Russland

De jobbet fram den flotteste TV-sporten: - Hvorfor vil ikke NRK hjelpe de ærlige?

En tysk TV-boikott var med å endre sykkelsporten. Hvorfor vil ikke NRK ta ansvar for dopingkampen i skiskyting?

BYGGET SPORTEN: Kjente og kjære NRK-profiler som Jon Herwig Carlsen og Kjell Kristian Rike hjalp Ole Einar Bjørndalen og resten av sporten med å utvikle skiskyting som TV-produkt. Det gjør statskanalens ansvar ekstra tungt når det gjelder å bruke sin innflytelse for å få en renest mulig sport. FOTO: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
BYGGET SPORTEN: Kjente og kjære NRK-profiler som Jon Herwig Carlsen og Kjell Kristian Rike hjalp Ole Einar Bjørndalen og resten av sporten med å utvikle skiskyting som TV-produkt. Det gjør statskanalens ansvar ekstra tungt når det gjelder å bruke sin innflytelse for å få en renest mulig sport. FOTO: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

som de norske skiskytterne har dratt til verdenscupavslutningen i Russland uten å ta noen konsekvens av det store dopingproblemet i sporten, flyttes utfordringen til andre aktører i denne populære idretten. For eksempel NRK.

Statskanalen har gjennom flere år har bygget seg opp som selve vintersportskanalen. Ikke minst ved hjelp av den flotte TV-idretten skiskyting som hver eneste sesong konkurrerer jevnt med langrenn om å være den mest populære idretten blant norske TV-seere.

Vanlige internasjonale renn i skiskyting kan oppnå markedsandeler på over 65 prosent av det totale norske TV-publikummet. Det er bemerkelsesverdig høyt.

Akkurat som det er bemerkelsesverdig at NRK-sporten i forbindelse med de omdiskuterte konkurransene i Russland denne uka, selv ikke har reflektert over muligheten til å ta et tydelig standpunkt i kampen mot dopingsvindelen.

NETTOPP verdenscupfinalen i russiske Tjumen er jo en åpenbar sjanse til det. Det er derfor Tsjekkia, Ukraina, Canada og USA, samt den modige svenske skiskytterkometen Sebastian Samuelsson allerede har boikottet disse konkurransene. For ved å gi Russland disse rennene, trosser det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) under sin norske president Anders Besseberg oppfordringen fra Verdens Antidopingbyrå (WADA) om å presse fram endringer i den elendige russiske dopingkultur.

Siden november 2015 har det nasjonale russiske antidopingbyrået (RUSADA) vært suspendert av WADA for manglende vilje til å gjøre jobben sin. På årskongressen i Lausanne i morgen legger WADA-ledelsen fram rapporten fra det pågående arbeidet med å hjelpe de russiske dopingjegerne i gang igjen:

  • Velger NRK å stoppe sendingene fra Russland på grunn av manglende dopingkontroll, vil det være et viktig bidrag for å presse fram en endring i den dopingbefengte skiskytingen.

Det er slike tydelige handlinger som historisk sett har vist seg å være nødvendige for å forandre dopingkulturen i idrett.

Og det ønsker vel også NRK?

DA svindelen i sykkelsporten var som verst, stoppet for eksempel den tyske allmennkringkasteren ARD direktesendingene fra Tour de France i protest, og fikk med seg private ZDF på denne aksjonen. Den første boikotten ble vedtatt høsten 2 008, før samarbeiden ble totalt stoppet fra 2011 til 2015. Det selv om kanalene satt på svært dyre rettigheter:

  • Denne TV-boikotten hjalp sykkelsporten til å ta et nødvendig oppgjør med dopingkulturen sin.

forteller NRKs sportsredaktør Egil Sundvor til Dagbladet at en eventuell boikott av verdenscupfinalen i Tjumen ikke engang har vært vurdert. Mens kampen for en renere idrett denne vinteren har rast rundt OL og de fleste internasjonale arenaer, er TV-renn fra et Russland med en suspendert dopingkontroll visst bare forretning som vanlig for den norske statskanalen.

Det er like virkelighetsfjernt som en ung norsk OL-mester i skiskyting som forbeholder seg retten til å holde den ekle delen av virkeligheten unna fordi han etter sigende «ikke kan nok om problemet».

Ærlig talt:

  • Dopingproblemet er hverdag for enhver internasjonal utøver i underholdningsidrettene.

Da må du som utøver også holde deg oppdatert om det som påvirker hverdagen din. Hvis ikke vil den aldri bli bedre, og akkurat det ønsker jo de fleste av skiskyttertoppene som velger å dra til Russland. De vil ha vekk dopingen.

Noen løpere; som for eksempel, Ole Einar Bjørndalen er skeptisk til boikott som verktøy for endring. Det er en grei mening. Men det holder ikke å definere vekk dopingproblemet bare fordi du ikke orker å ta tak i jukset.

Altså slik det nå mer eller mindre bevisst har skjedd i NRK. Da ser du ikke hvilke muligheter du har nettopp fordi du er så sentralt plassert i sporten.

FOR de tyske TV-kanalene som til slutt sa at nok var nok, var i årevis tett knyttet til sykkel med flere profilerte medarbeidere med personlige bånd til sporten. Altså akkurat som NRK vinter etter vinter bidro med entusiasmen til kjære profiler som avdøde Kjell Kristian Rike og fortellerglade Jon Herwig Carlsen, samt sterk tekniske ekspertise.

I starten var det bare NRK som sendte skiskyting direkte. Så kom Tyskland og de andre nasjonene litt etter litt etter. Men det var vår egen statskanal som har vært den viktigste bidragsyteren til å bygge opp internasjonal skiskyting til et fengende TV-tilbud.

Betyr ikke det noe nå som den internasjonale skiskytterledelsen tilsynelatende ikke skjønner sportens eget beste?

DETTE svært kompetente norske fjernsynsfaglige arbeidet har ironisk nok gjort at skiskytingen de siste tiårene stadig har fått bedre økonomiske betingelser for produktet sitt. Det statlige NRK har altså hjulpet sporten til å ta seg mye mer betalt for TV-rettighetene. Det er greit nok ut fra tanken om å vise et felles ansvar for norsk vinterkultur:

  • Men omfatter ikke denne bruken av våre felles økonomiske midler også en omtanke for hvordan vi skal ta vare vare på selve sportskulturen? Altså at NRK bevisst fremmer en ærligere idrett?

- Vi er utrolig glad for at NRK kan vise skiskyting til det norske folk i mange år framover, sa NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen da statskanalen signerte avtalen som gir rettighetene til sporten fram til 2022.

De rettighetene forplikter. NRK må også ta sitt ansvar for å gjøre skiskytingen renere.

Og nå midt i den internasjonale kampen om hva som er rett og galt i idrett, betyr det dessverre svarte skjermer fra verdenscupfinalen i Russland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling