Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

De kaller ham «den stjålne løperen»

Han som fikk fingeren har også en historie.

VANT TIL URO: Victor An er mannen som fikk fingeren av Sjinkie Knegt i EM for noen uker siden. I dag går han i sitt tredje OL, men nå for Russland i stedet for fødelandet Sør-Korea. Foto: SCANPIX/AFP / ROBERT MICHAEL
VANT TIL URO: Victor An er mannen som fikk fingeren av Sjinkie Knegt i EM for noen uker siden. I dag går han i sitt tredje OL, men nå for Russland i stedet for fødelandet Sør-Korea. Foto: SCANPIX/AFP / ROBERT MICHAEL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOTSJI (Dagbladet): Bildet gikk verden rundt (som det heter) for noen uker tilbake: Skøyteløper Sjinkie Knegt ble utropt til «tidenes dårligste taper» da han ga fingeren til mannen som slo ham i EM-finalen.

Dette skal handle om han som ble offer for nederlenderens vrede.

Victor An skal i aksjon i 1500 meter kortbane i Sotsji i dag, han er en av gullkandidatene, og en uforutsett hjemmefavoritt i Russland.

Da 28-åringen tok tre gull i Torino i 2006 het han nemlig Ahn Hyun-Soo, og gikk for fødelandet Sør-Korea. Siden den gang har han skiftet nasjon.

Har totalt forandret fysikk Koreanerne vraket ham til Vancouver-lekene, An hadde slitt med skader, og trenerapparatet hadde ikke tro på ham. Da tilbød skøytestjernen og faren hans sine tjenester til andre.

Russland, som aldri har tatt OL-medaljer i kortbaneløp, bet på kroken. Det ryktes at penger spilte en viss rolle i Ahn Hyun-Soos valg. Nå er navnet Victor An.

- I Korea handler alt om kvantitet og teknikk. Nå er han i det russiske systemet, som styres av kanadiske trenere, og der handler alt om fart og styrke, sier Steven Bradbury.

Det navnet lyder kanskje også kjent - Bradbury er australieren som tok det oppsiktsvekkende OL-gullet på 1000 meter i 2002, da alle andre falt. En av de som gikk på rumpa på isen i finalen var Ahn Hyun-Soo.

- Han pleide å bruke briller og så ut som han var ti år. Han så ut som en av karakterene i Harry Potter. Han har vokst siden da, og er helt annerledes nå, sier Bradbury, i et intervju med Sydney Morning Herald.

- Han er mye større nå. Mye mer muskler enn før, og formen hans denne sesongen gjør ham til en av gullfavorittene i Sotsji, sier australieren.

Nå kaller de Victor An «den stjålne løperen».

Søkte på internett 28-årigen var folkehelt i Sør-Korea før han skiftet land, fem verdensmestertitler og tre OL-gull bidro greit til det. Men han følte seg sviktet av sitt eget forbund etter skadeproblemene, koreanerne har så mange løpere i verdenstoppen at de ikke fant plass til veteranen da han var frisk igjen.

- Det var faren min som søkte etter en mulig destinasjon på internett. Jeg kunne valgt USA, men endte her, har An fortalt om hvordan han endte opp i Russland.

En epost til russernes skøytesjef Aleksej Krastov løste den saken, og siden den gang har Victor An kommet godt i gang med å vinne medaljer både nasjonalt og internasjonalt.

- Medaljene i seg selv er ikke så viktige for meg. Det viktigste er at selvtilliten og vinnermentaliteten er tilbake, har han sagt, ifølge NBC.

I dag møter han sine gamle landsmenn til duell på 1500 meter. Fingernemme Sjinkie Knegt stiller også til start. Steven Bradbury la opp (på topp) etter OL i Salt Lake City.

Hele Norges coronakart