VANT TIL URO: Victor An er mannen som fikk fingeren av Sjinkie Knegt i EM for noen uker siden. I dag går han i sitt tredje OL, men nå for Russland i stedet for fødelandet Sør-Korea. Foto: SCANPIX/AFP / ROBERT MICHAEL
VANT TIL URO: Victor An er mannen som fikk fingeren av Sjinkie Knegt i EM for noen uker siden. I dag går han i sitt tredje OL, men nå for Russland i stedet for fødelandet Sør-Korea. Foto: SCANPIX/AFP / ROBERT MICHAELVis mer

De kaller ham «den stjålne løperen»

Han som fikk fingeren har også en historie.

SOTSJI (Dagbladet): Bildet gikk verden rundt (som det heter) for noen uker tilbake: Skøyteløper Sjinkie Knegt ble utropt til «tidenes dårligste taper» da han ga fingeren til mannen som slo ham i EM-finalen.

Dette skal handle om han som ble offer for nederlenderens vrede.

Victor An skal i aksjon i 1500 meter kortbane i Sotsji i dag, han er en av gullkandidatene, og en uforutsett hjemmefavoritt i Russland.

Da 28-åringen tok tre gull i Torino i 2006 het han nemlig Ahn Hyun-Soo, og gikk for fødelandet Sør-Korea. Siden den gang har han skiftet nasjon.

Har totalt forandret fysikk Koreanerne vraket ham til Vancouver-lekene, An hadde slitt med skader, og trenerapparatet hadde ikke tro på ham. Da tilbød skøytestjernen og faren hans sine tjenester til andre.

Russland, som aldri har tatt OL-medaljer i kortbaneløp, bet på kroken. Det ryktes at penger spilte en viss rolle i Ahn Hyun-Soos valg. Nå er navnet Victor An.

- I Korea handler alt om kvantitet og teknikk. Nå er han i det russiske systemet, som styres av kanadiske trenere, og der handler alt om fart og styrke, sier Steven Bradbury.

Det navnet lyder kanskje også kjent - Bradbury er australieren som tok det oppsiktsvekkende OL-gullet på 1000 meter i 2002, da alle andre falt. En av de som gikk på rumpa på isen i finalen var Ahn Hyun-Soo.

- Han pleide å bruke briller og så ut som han var ti år. Han så ut som en av karakterene i Harry Potter. Han har vokst siden da, og er helt annerledes nå, sier Bradbury, i et intervju med Sydney Morning Herald.

- Han er mye større nå. Mye mer muskler enn før, og formen hans denne sesongen gjør ham til en av gullfavorittene i Sotsji, sier australieren.

Nå kaller de Victor An «den stjålne løperen».

Søkte på internett 28-årigen var folkehelt i Sør-Korea før han skiftet land, fem verdensmestertitler og tre OL-gull bidro greit til det. Men han følte seg sviktet av sitt eget forbund etter skadeproblemene, koreanerne har så mange løpere i verdenstoppen at de ikke fant plass til veteranen da han var frisk igjen.

- Det var faren min som søkte etter en mulig destinasjon på internett. Jeg kunne valgt USA, men endte her, har An fortalt om hvordan han endte opp i Russland.

En epost til russernes skøytesjef Aleksej Krastov løste den saken, og siden den gang har Victor An kommet godt i gang med å vinne medaljer både nasjonalt og internasjonalt.

- Medaljene i seg selv er ikke så viktige for meg. Det viktigste er at selvtilliten og vinnermentaliteten er tilbake, har han sagt, ifølge NBC.

I dag møter han sine gamle landsmenn til duell på 1500 meter. Fingernemme Sjinkie Knegt stiller også til start. Steven Bradbury la opp (på topp) etter OL i Salt Lake City.