- De kaller ham ikke bare YouTube-fenomenet lenger

«Kickamania» herjer i Detroit. Storebror Bjørn har aldri sett Håvard Rugland (28) så rolig.

POPULÆR: Uka etter to vellykkede field goals mot NY Jets, har artikkelen om Håvard Rugland vært den mest leste på Detroit Lions hjemmesider. Foto: SCANPIX/AP/Paul Sancya
POPULÆR: Uka etter to vellykkede field goals mot NY Jets, har artikkelen om Håvard Rugland vært den mest leste på Detroit Lions hjemmesider. Foto: SCANPIX/AP/Paul SancyaVis mer

(Dagbladet): Gå inn på Detroit Lions' offisielle nettsider, scroll ned til «What's Trending»-boksen og sjekk hvilken artikkel som er ukas mest populære.

Der, helt på toppen finner du spaltist Mike O'Haras kommentar «You can't call Havard Rugland a novelty anymore».

For det er tonen i Detroit og NFL-gale USA generelt, etter nordmannens to «field goals» i Lions' første treningskamp mot New York Jets (26-17) i helga.

TV-kommentatorene fleipet litt hånlig med YouTube-fenomenet da han erstattet David Akers som kicker ved halvtid i den kampen. Etter to fulltreff lo de ikke mer.

Nå tar de Håvard «Kickalicious» Rugland på alvor.

- Det har blitt utrolig mye oppmerksomhet. Men det viktigste er jo at han gang på gang presterer, for hver nye utfordring han får der borte, sier Bjørn Rugland til Dagbladet.

Han følger lillebroren sin tett fra vestlandet, nesten litt satt ut av det som er i ferd med å skje.

- Alt det snakket om videoen, at dette kunne hvem som helst ha klart om de prøver nok ganger. De kaller ham ikke bare YouTube-fenomenet lenger. To lange «field goals» foran 60 000 mennesker viser at han kan tas på alvor, sier Rugland.

Tar steg etter steg
Utviklingen har gått raskt siden 28-åringen i fjor la ut en video der han viste fram ferdighetene sine, og i treningen for å kunne kjempe med veteran David Akers om kicker-plassen i Detroit, har han tatt mange steg.

Og han har levert jevnt og trutt, etter hvert som lista har blitt hevet.

ALVOR: Rugland tok sjansene han fikk mot New York Jets. Men veien derfra til NFL-kontrakt er fortsatt ganske lang. Foto: SCANPIX/Leon Halip/Getty Images/AFP
ALVOR: Rugland tok sjansene han fikk mot New York Jets. Men veien derfra til NFL-kontrakt er fortsatt ganske lang. Foto: SCANPIX/Leon Halip/Getty Images/AFP Vis mer

Rugland gjorde sine første spark med riktig utstyr, sine første spark med motstandere og motstandertaktikk, og i helga altså den virkelig store prøven: Han sparket foran et fullsatt Ford Field, og traff. Etterpå ble han omringet av pressen i garderoben.

- Nå måtte han prestere foran et publikum, og han klarte det også. Han har alltid vært en rolig kar, men jeg har jo aldri sett ham i en sånn situasjon, foran et fullstappa stadion. Men han taklet det veldig fint, sier Bjørn Rugland.

- Han har jobbet mye med teknikken, han har jo bare spilt fotball tidligere. Han har måttet fikse dette med å telle opp skritt, jobbe med at i amerikansk fotball skal hvert treff på ballen være likt hver gang, for å forebygge at noe kan gå galt. Det er ganske annerledes enn det han har gjort tidligere, sier han.

Blir ikke større
Rugland skyper med lillebroren så ofte det passer, men preseason-regimet i Detroit er hektisk. Det er opp mot 15 timer med trening og møter hver eneste dag, i tillegg står tidsforskjellen i veien for mye prat med de hjemme.

Men etter suksessen mot NY Jets fikk storebror en fornøyd Håvard på tråden.

- Det er så klart en opplevelse han aldri kommer til å glemme. Han har jo alltid vært Manchester United-fan, og har kost seg mye med dem, men det blir ikke særlig større enn å sette sin egen field goal, humrer Rugland.

- Reaksjonene fra de andre lagkameratene også, det var fantastisk. Det viser at de setter pris på ham, det er veldig kjekt å se, sier han.

God tone med Akers
Det skal likevel et lite mirakel til for at Håvard Rugland blir Detroit Lions foretrukne kicker denne sesongen, og får millionkontrakten NFL-spillere lever med.

38-åringen David Akers er blant ligaens mest respekterte i posisjonen, og skal ha mye motgang i forsesongen dersom det skal bli aktuelt for ledelsen å vrake ham - og det regnes som luksus å ha to kickere i sesongtroppen.

- Jeg tror ikke han tenker så mye på den konkurransen, han har en veldig god tone med Akers. De går ikke rundt og håper at den andre skal gjøre det dårlig, det er ikke sånn. Jeg tror det er den rette måten å gjøre på, sier Bjørn Rugland, som heller ikke tror broren fokuserer så mye på muligheten for kontrakt.

- Han er der for å gjøre sitt beste. Jeg tror ikke han har tenkt så mye på det, dette kom jo ut av ingenting. Blir det ikke noe i Detroit, så kommer han hjem. Eller så kan jo andre klubber komme å plukke ham opp, påpeker Rugland.

For uten kontrakt med Detroit er 28-åringen fri på markedet, og oppmerksomheten han nyter i ligaen for øyeblikket kan bli mer verdt.

Flere klubber kan få øynene opp, og en mediasensasjon og supporterfavoritt er heller ikke å forakte i pengesirkuset NFL. Noen har allerede døpt oppstussen «Kickamania».

- Han er jo fra Europa også, ikke sant. Mange snakker om at han kan være enda en link mellom amerikansk fotball og Europa, bidra til å spre sporten ytterligere. Og er han en sånn populær kultperson, så kan det skape interesse hos andre klubber, sier Bjørn Rugland.

Snart kommer det intervjuer med den hete nordmannen i både GQ og Sports Illustrated.

Imens konsentrerer Håvard Rugland seg om å få muligheten i Detroits neste treningskamp, mot Cleveland Browns sent torsdag kveld.