Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM i Lahti

De kan ødelegge den norske gullfesten

De norske langrennsløperne har vinnersjanser på alle distanser i Lahti, men Stina Nilsson, Charlotte Kalla og Krista Pärmäkoski kan ødelegge den norske gullfesten. 

SATTE DE NORSKE JENTENE PÅ PLASS: Stina Nilsson har nedsablet konkurrentene en rekke i ganger i vinter, og er den store favoritten på sprinten. Foto. Bjørn Langsem
SATTE DE NORSKE JENTENE PÅ PLASS: Stina Nilsson har nedsablet konkurrentene en rekke i ganger i vinter, og er den store favoritten på sprinten. Foto. Bjørn Langsem Vis mer

OTEPÄÄ Dagbladet): Hvis vi lærte noe av helgas VM-generalprøver i Estland, var det at de norske langrennsløperne er gullfavoritter på 11 av 12 distanser i Lahti.

Det gjenspeiles i Dagbladets VM-tips - som du kan lese her (plussak). Vi tror på et gullrush i de finske skogene.

Når VM starter med sprint for damer og menn torsdag, er det den eneste dagen en ikke-norsk løper må finne seg i å være favoritt i langrennssporet.

Stina Nilssons maktdemonstrasjon i Otepää var hennes tredje sprintseier på rad i verdenscupen, og akkurat som i Val Müstair i januar, vant hun prologen, kvartfinalen, semifinalen og finalen.

Maiken Caspersen Falla ble nummer to i alle de tre rennene.

- Hun er jo veldig god, så jeg må jo bare skjerpe meg og gjøre så godt jeg kan. Det er selvfølgelig inspirerende å bli nummer to, og det viser at vi har vært på pallen i veldig mange løp og gjort det veldig bra. Jeg er veldig nærme, så det er ikke så mye som skal til. Det er mulig å slå henne, og jeg er offensiv. Jeg gleder meg til VM og enda en sjanse, sier Falla til Dagbladet.

Den største favoritten

Selv om hun leder verdenscupen i sprint, må hun likevel finne seg i å gi fra seg favorittstempelet i VM.

- Stina Nilsson er den aller største favoritten i skøytesprinten, sier Eurosports langrennsekspert og tidligere landslagssjef for Norge, Åge Skinstad.

Denne sesongen han Nilsson vunnet distanserenn i verdenscupen også, og i Tour de Ski ledet hun helt fram til monsterbakken den siste dagen.

Hvor mange distanser hun går i VM, avhenger av hvordan åpningsdistansen går. Vinner hun sprinten, går hun i hvert fall lagsprinten sammen med Ida Ingemarsdotter.

- Vi får se det litt an. Jeg tar ett renn av gangen, sier Stina Nilsson i sedvanlig stil til Dagbladet.

Men også Charlotte Kalla kan stoppe en eventuell norsk parademarsj på distanseløpene i Lahti.

Andreplass ga selvtillit

Kalla er regjerende verdensmester på tikilometeren, og andreplassen i Otepää viser at også Kalla er tilbake som en seriøs gullutfordrer til Marit Bjørgen og Co.

- Dette ga selvtillit foran det som venter, så jeg har i hvert fall fått arbeidsro nå, sa Kalla etter søndagens andreplass.

NÆRMEST: Marit Bjørgen var i en egen klasse, men Charlotte Kalla hang best på under helgas tikilometer i Otepää. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
NÆRMEST: Marit Bjørgen var i en egen klasse, men Charlotte Kalla hang best på under helgas tikilometer i Otepää. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hun var den eneste som holdt noenlunde følge med Marit Bjørgen den siste halvdelen av tikilometeren søndag, men også et par finner vil være med og kjempe om gullet når den distansen skal gås tirsdag i neste uke.

- Jeg tror Krista Pärmäkoski kan vinne gull på alle distansene hun stiller opp på. Hun er i hvert fall en medaljekandidat på dem, sier Skinstad til Dagbladet.

Pärmäkoski selv er enig med Skinstad, men har likevel blinket seg ut én distanse hun satser maksimalt på.

- Jeg tror jeg har størst mulighet på den klassiske tikilometeren. Jeg er nødt til å ha fullt fokus på den, men også fellesstarten med skibytte og teamsprinten er gode muligheter for meg, sier hun, før hun leende forteller at hun ikke aner hvilke distanser hun faktisk skal gå i VM på hjemmebane.

- Jeg kommer ikke til å gå sprinten, men kanskje alle de andre distansene. Vi får se.

Nemesis tilbake

På herresiden er det tre stykker som skiller seg ut blant konkurrentene.

TOUR-VINNER: Sergej Ustjugov. Foto: NTB Scanpix
TOUR-VINNER: Sergej Ustjugov. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sergej Ustjugov vant Tour de Ski og har vist at han på sine beste dager kan hamle opp med hvem som helst. Pass opp for den russiske bjørnen både på tremila og sprinten. I den nevnte sprinten blir også den italienske sprinteksperten Federico Pellegrino en av dem som kan ødelegge den norske gullfesten.

Finske Iivo Niskanen blir er alltid livsfarlig når det skal gås 15-kilometer, og Finland er en av outsiderne til å ta gull på lagsprinten.

Og så er det Johan Olsson da. Den svenske veteranen som kjemper en knallhard kamp for å finne formen til VM. Gjør han det, går det ikke an å avskrive Olsson verken på femmila etter 15-kilometeren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media