De kan visst aldri få nok

Feil etter feil på det bildet som skulle avsløre FIFA-sjefenes grådighet.

EN ÆRA ER OVER:  Etter 34 år i FIFA-toppen er Sepp Blatter-perioden over. Han etterlater seg en styrtrik sport. FOTO: AFP
EN ÆRA ER OVER: Etter 34 år i FIFA-toppen er Sepp Blatter-perioden over. Han etterlater seg en styrtrik sport. FOTO: AFPVis mer

HVEM hadde trodd at det til slutt ble sjefen for den så ofte utskjelte internasjonale olympiske komite (IOC) som leste teksten for verdens fotballpamper? IOC-sjef Thomas Bach har lenge vært blant de mest kritiske til hvordan de internasjonale fotballsjefene har ødelagt sporten sin. Da hele toppsjiktet i FIFA forsvant sist helg, var han nådeløs mot de som har latt 79-årige Sepp Blatter få sitte så lenge med makten:

- Nok er nok. Vi håper at alle i FIFA endelig skjønner at de ikke kan være passive, sa Bach, før han kom med et råd til de som overtar kontrollen over alle fotballens milliarder:

LIKEVEL IKKE ÅRETS SPORTSBILDE?  Den britiske komikeren Lee Nelson kastet pengesedler mot Sepp Blatter på en pressekonferanse i sommer. En-dollar sedlene hadde garantert for lav verdi til å gi et korrekt bilde av tilstanden i FIFA-toppen, samt til å forklare hvorfor så mange menn tviholder på så mye makt. FOTO:. REUTERS/Arnd Wiegmann.
LIKEVEL IKKE ÅRETS SPORTSBILDE? Den britiske komikeren Lee Nelson kastet pengesedler mot Sepp Blatter på en pressekonferanse i sommer. En-dollar sedlene hadde garantert for lav verdi til å gi et korrekt bilde av tilstanden i FIFA-toppen, samt til å forklare hvorfor så mange menn tviholder på så mye makt. FOTO:. REUTERS/Arnd Wiegmann. Vis mer

- Dere må reagere kjapt. Snart blir det umulig å skille mellom FIFA sin troverdighet og selve fotballens troverdighet, advarte Bach.

Men holder slike formaninger til å motstå alle fristelsene?

IDYLLISKE DAGER:  Midt på 1980-tallet dengang Joao Havelange, Pele og Sepp Blatter fortsatt var på samme lag og fotballøkonomien såvidt hadde begynt å rulle. Seinere tok Pele et slags personlig oppgjør med de to FIFA-sjefene. FOTO:KEYSTONE.
IDYLLISKE DAGER: Midt på 1980-tallet dengang Joao Havelange, Pele og Sepp Blatter fortsatt var på samme lag og fotballøkonomien såvidt hadde begynt å rulle. Seinere tok Pele et slags personlig oppgjør med de to FIFA-sjefene. FOTO:KEYSTONE. Vis mer

FOR i rekken av mer eller mindre avslørte FIFA-pamper som det siste halvåret er sendt ut i skam, er det lett å miste oversikten om du ikke husker det gamle etterforskertrikset: Follow the money!. Akkurat det har ikke vært lett i en sport som helst har holdt forretningene for seg selv, men det siste FIFA-regnskapet gir deg i hvert fall et sikkert tips. Her skal du tenke stort.

Det gjorde ikke den britiske komikeren Lee Nelson da han på en pressekonferanse i sommer kastet en bunke med en-dollar sedler mot Blatter. Den spøken ga et feil bilde av hva som har trigget store deler av sportens ledelse de siste tiårene:

SOM FAR OG SØNN:  Michel Platini blir hedret av Sepp Blatter på FIFA-kongressen 2002. Ni år seinere fikk han også mer enn en ærespin for plassen i eksekutivkomiteen i FIFA. Da kom den etterbetalingen på 17,5 millioner kroner som har gjort at de begge nå foreløpig er suspendert i 90 dager.. FOTO: Henri Szwarc/ABACAPRESS.COM
SOM FAR OG SØNN: Michel Platini blir hedret av Sepp Blatter på FIFA-kongressen 2002. Ni år seinere fikk han også mer enn en ærespin for plassen i eksekutivkomiteen i FIFA. Da kom den etterbetalingen på 17,5 millioner kroner som har gjort at de begge nå foreløpig er suspendert i 90 dager.. FOTO: Henri Szwarc/ABACAPRESS.COM Vis mer

•• For hvem av de fotballpampene som til nå er blitt avslørt, har solgt sine tjenester så billig?

Da den unge sveitsiske ishockeylederen Joseph Blatter kom i lære hos den forrige FIFA presidenten Joao Havelange midt på 1970-tallet tenkte de adskillig større. Med den geskjeftige advokat Havelange som sjef ble fotball både en global og høyst personlig forretningside. Mens de utviklet verdens vakreste spill som jordas felles handelsplass, spant Havelange og Blatter et nett over hele kloden med seg selv i midten med full kontroll. FIFA fikk 209 medlemsland, der prinsippet om en stemme pr. land bandt stadig flere nasjonal forbund direkte til toppledelsen. For FIFA fikset etter hvert de store TV -og sponsorpengene, FIFA spanderte systematisk på alle og FIFA-gutta visste virkelig å feste.

FRITT VILT :  FIFA er hardt presset etter et halvår med sammenhengende avsløringer. Her leter en kameramann etter riktig vinkel ved hovedkvarteret i Zürich. FOTO: RUTERS/Arnd Wiegmann.
FRITT VILT : FIFA er hardt presset etter et halvår med sammenhengende avsløringer. Her leter en kameramann etter riktig vinkel ved hovedkvarteret i Zürich. FOTO: RUTERS/Arnd Wiegmann. Vis mer

Da Havelange ble valgt til president hadde bevegelsen et årlig overskudd på et par millioner kroner. Rett før Blatter ble gjenvalgt i det samme vervet i våres, leverte han et 2014-regnskap med en omsetning på mer enn 45 milliarder kroner, et overskudd på 2,7 milliarder og enda 12 milliarder på bok. Er det noe rart at det fortsatt er nok av fotballedere som villig vokter sparegrisen sin?

Eller som den korrusjonstiltalte fotballbossen Jack Warner forteller fra pampemiljøet i den Dagblad-serien om FIFAs svik som starter både på nett og papir i dag:

ENKEL MORO:  Med alle sine krumspring har Sepp Blatter i mange land gjort seg til latter. Likevel hadde han så seint som i mai overveldende støtte blant de 209 FIFA-medlemmene. Hvorfor? Follow the money! FOTO:  AP Photo/Michael Probst.
ENKEL MORO: Med alle sine krumspring har Sepp Blatter i mange land gjort seg til latter. Likevel hadde han så seint som i mai overveldende støtte blant de 209 FIFA-medlemmene. Hvorfor? Follow the money! FOTO: AP Photo/Michael Probst. Vis mer

-Det finnes folk her som føler at de er frommere enn andre. Om de føler de er fromme, mine venner, hvorfor ikke åpne en kirke. Vår business er vår business.

DET er disse pampene som nå utfordres av IOC-president Thomas Bach, og de er mange. På FIFA-kongressen seint i mai var Sepp Blatter sin posisjon fortsatt så knusende overlegen at motkandidaten, den jordanske prins Ali, trakk seg etter første valgrunde. Det hjalp ikke at amerikanske og sveitsiske rettsmyndigheter allerede hadde begynt å taue inn prominente FIFA-ledere for korrupsjon og at det burde vært mulig å ane slutten på langvarig moro; det gamle regimet var fortsatt ikke til å rikke. Til det hadde for mange for personlige interesser filtret inn i Blatters eget nett.

TVILSOM ERSTATTER:  Issa Hayatou har tatt over som president mens Blatter soner. Det er ikke en utpreget trygt skifte. Hayatou har selv vært i søkelyset for korrupsjon. FOTO: AFP / Issouf Sanogo SANOGO.
TVILSOM ERSTATTER: Issa Hayatou har tatt over som president mens Blatter soner. Det er ikke en utpreget trygt skifte. Hayatou har selv vært i søkelyset for korrupsjon. FOTO: AFP / Issouf Sanogo SANOGO. Vis mer

Et snaut halvår seinere er FIFA-president Blatter ferdig sammen generalsekretær Jerome Valcke. Det samme er muligens Michel Platini; stjernespilleren som skulle redde fotballen, men som foreløpig har nok med å redde seg selv.

DET verste er kanskje at de som rykker inn som sparegrisens fremste voktere, sliter med eget omdømme. Sepp Blatter er i praksis erstattet med Issa Hayatou, en godt voksen gymlærer fra Kamerun som er beskyldt for å ha solgt stemmer til korrupte VM-arrangører. I Europa blir Michel Platini etterfulgt av  Angel Maria Villar Llona, den mektige spanske fotballsjefen som muligens selv nektet å vitne for den FIFA-kommisjonen som skulle finne ut om verdensmesterskapene til Russland og Qatar også ble fikset med kjøpte stemmer.

GOD BUTIKK :  FIFA hadde sist år 45 milliarder kroner i omsetning og et overskudd på 2,7 milliarder. De som nå vinner maktkampen disponerer også 12 milliarder som bevegelsen har på bok. FOTO:T AFP / Fabrice Coffrini.
GOD BUTIKK : FIFA hadde sist år 45 milliarder kroner i omsetning og et overskudd på 2,7 milliarder. De som nå vinner maktkampen disponerer også 12 milliarder som bevegelsen har på bok. FOTO:T AFP / Fabrice Coffrini. Vis mer

Til sammen øker det kravet om en ny uavhengig granskingskommisjon for å finne ut hva som egentlig har skjedd de siste årene i den innerste FIFA-kretsen. Grasrotaksjonen NewFifaNow fronter en slik type opprydning støttet av Transparency International og den internasjonale fagforeningen. Vanligvis har ikke slike allianser holdt til å løse opp fotballmakt, men nå er også sponsorer som McDonald's, Visa og Coca Cola på samme parti. Da blir det verre for sparegrisens voktere.

FOR det var nettopp Coca Cola som sponset det første tungt kommersielle verdensmesterskapet tilbake i 1978 foran øynene på en argentinsk militærjunta som ville ha applaus og en sportsverden som ville bedras.

RENSEMIDDEL :  Coca Cola -- det eneste middelet som holder mot FIFA-korrupsjon?
RENSEMIDDEL : Coca Cola -- det eneste middelet som holder mot FIFA-korrupsjon? Vis mer

Coca Cola viste Havelange og Blatter hvilke muligheter det var for menn som skaffet seg kontroll over den allmektige fotballsporten.

Nå er det misbruket vi ser. Det er ikke vakkert; grådighet er sjeldent det.