De ti beste Manchester derbyene gjennom tidene

De klassiske kampene: Manchester-derbyene vi husker best

Lørdag møtes to av de største klubbene i Premier League og forventningene er større enn noensinne.

SURT: Sir Alex Ferguson etter 1-6 tapet. Foto: NTB Scanpix
SURT: Sir Alex Ferguson etter 1-6 tapet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(FourFourTwo) Begge Manchester-lagene har fått nye managere denne sommeren - to av verdens beste i José Mourinho og Pep Guardiola. FourFourTwo har raidet arkivene for å finne ti av de beste kampene mellom City og United.

Det har vært flere minneverdige kamper i Manchester. I april 1974 sendte Denis Law gamleklubben ut av ligaen med et vakkert hælspark. Birmingham hadde slått Norwich og de rødkledde hadde rykket ned uansett, men det visste ikke Law. City vant kampen 0-1.

Skotten nektet å feire og ble byttet ut rett etter scoringen. City hadde vunnet signaturen til Law foran Sir Matt Busby i 1960, men han ble bare en sesong i klubben. To år senere signerte han for United og ble en legende for de rødkledde. På sine 404 kamper scoret han 237 kamper for djevlene før han ble frigitt fra kontrakten sin i 1973. Spissen gikk da tilbake til City før han la opp en sesong senere.

Kampen i 1974 varte ikke engang 90 minutter. Med fem minutter igjen av ordinær spilletid stormet United-supporterne banen og dommeren tok med seg alle spillerne av banen. Ligaen bestemte at resultatet skulle bli stående og Old Trafford-laget ble sendt ned en divisjon.

September 2009: United 4 – 3 City
Den første av de fire kampene mellom lagene denne sesongen var uten tvil den beste – og kanskje er det den beste kampen mellom de to noen sinne.

City hadde punget ut over 100 millioner pund på nye spillere over sommeren. Emmanuel Adebayor, Joleon Lescott og tidligere United-spiller Carloz Tevez var blant nysigneringene. Dette var likevel en kamp som penger ikke kunne styre.

Kampen var jevn og United tok ledelsen tre ganger. Bortelaget klarte å utligne hver gang før United endelig klarte å score på det avgjørende målet på overtid.

Wayne Rooney ga Sir Alex Fergusons gutter ledelsen etter bare to minutter. Det tok ikke lang tid før Citys nysignering Gareth Barry scoret sitt første mål for de blåkledde. Fire minutter senere headet Darren Fletcher ballen i mål og det stod 2-1. Igjen kom City og ødela ledelsen da Craig Bellamy skrudde et nydelig skudd i mål fra utsiden av 16-meteren.

Fletcher og United ga likevel ikke opp, med ti minutter igjen på klokka satte skotten sin andre scoring. Så rotet Rio Ferdinand det til i forsvar og Bellamy stoppet igjen jubelen til de rødkledde.

Det var likevel ikke slutten. Langt på overtid, i det 96. minutt, fant Ryan Giggs Michael Owen med en praktfull pasning. Spissen scoret sitt mest minneverdige mål og sendte Old Trafford inn i ekstase. Mark Hughes ble erstattet av Roberto Mancini bare to korte måneder etter den kampen.

OVERTID: Michael Owen sikret seieren på overtid. Foto: FourFourTwo/Haymarket
OVERTID: Michael Owen sikret seieren på overtid. Foto: FourFourTwo/Haymarket Vis mer

April 2001: United 1-1 City
Kampen blir ikke husket for spillet, men for den bitre feiden mellom Roy Keane og Alf-Inge Håland.

Historien er ikke ukjent: Keane var fortsatt rasende på Håland etter at nordmannen hadde beskyldt ham for å imitere en skade i kampen mellom Leeds og United i september 1997. Den norske forsvarspilleren hadde gått til City i 2000. I rivaloppgjøret så iren sin mulighet til å få ut frustrasjonen og sendte nordmannen i bakken med en avskyelig kne-takling. Keane fikk direkte rødt kort, FA utestengte ham i tre kamper og ga ham en bot på fem tusen pund. I sin biografi skrev iren at han hadde «ventet lenge nok... Jeg taklet ham jævla hardt. Ta det din f***e». Det ble dermed opplagt at det ikke var et uhell.

Det som ikke er så kjent er at selv om taklingen var direkte forkastelig, så endte den ikke Hålands karriere. Nordmannen spilte hele kampen. Han hadde slitt med kneet en stund og da det ikke ble bedre etter medisinsk hjelp, ble nordmannen tvunget til å legge opp i 2003.

Forøvrig scoret Teddy Sheringham på straffe i andre omgang, mens Steve Howey utlignet og kampen endte 1-1.

UTVIST: Roy Keane skjeller ut Alf-Inge Håland. Foto: FourFourTwo/Haymarket
UTVIST: Roy Keane skjeller ut Alf-Inge Håland. Foto: FourFourTwo/Haymarket Vis mer

November 1993: City 2-3 United
«2-0 ledelse og dere dreit dere ut» ropte folkehavet på Maine Road. Ropet kom på bakgrunn av Uniteds Champions League-exit etter tap mot Galatasaray fire dager før derbyet. I fotball lønner det seg ikke alltid å være store i kjeften, noe City-supporterne fikk lære.

Det begynte strålende for hjemmelaget etter at Niall Quinn headet Brian Hortons-mannskap til en 2-0 ledelse før pause. Takket være forsvarspiller Michel Vonk sluttet City-fansen å synge. Hans blunder havnet hos Eric Cantona som halverte ledelsen.

«King Eric» utlignet i det 78. minutt på en nydelig pasning fra Giggs. Med bare tre minutter igjen på klokka scoret en ung Keane vinnermålet i sitt første Manchester derby.

På dette tidspunktet var Fergies menn formidable – seieren var deres 19. på 22 kamper. Sesongen endte i deres andre tittel under skotten og kronen på verket for sesongen var seier i FA-cupen. City avsluttet sesongen på 16.plass, bare tre poeng over nedrykkssonen.

FØRSTE: Keane ble matchvinner i sitt første derby. Foto: FourFourTwo/Haymarket
FØRSTE: Keane ble matchvinner i sitt første derby. Foto: FourFourTwo/Haymarket Vis mer

Oktober 2011: United 1-6 City
Dette var ikke en pekepinn på Citys intensjoner for sesongen, det var mer som et slag i fjeset.

Roberto Mancinis mannskap rev United i fillebiter på tittelrivalenes hjemmebane. Fergie raste etter kampen. Djevlene slapp inn seks mål og skotten sa det var hans verste dag som manager i klubben.

Mario Balotelli startet målfesten etter 22 minutter og italieneren feiret målet med t-skjorten «Why always me?» som han hadde under drakta. Og ja, han ble straffet for det.

Det var den katastrofale utvisningen av Jonny Evans som var katalysatoren for Uniteds mareritt omgang. I andre omgang scoret Balotelli sitt andre, Agüero det tredje, Dzeko kom fra benken og scoret både det fjerde og sjette målet, mens playmakeren Silva scoret det femte.

Den sesongen svarte United med en FA-cupseier over rivalene, mens City vant krigen og tok tittelen helt på tampen.

MINNEVERDIG: Det er vanskelig å glemme stuntet til Balotelli da City regelrett overkjørte United. Foto: EPA/ROGER PARKER 
MINNEVERDIG: Det er vanskelig å glemme stuntet til Balotelli da City regelrett overkjørte United. Foto: EPA/ROGER PARKER  Vis mer

Mars 2004: City 4-1 United
Da United besøkte Ethiad for første gang i 2003/04 var Fergusons menn 12 poeng bak uovervinnelige Arsenal, og de var desperate etter poeng. Men det de tok med seg fra kampen var ikke annet enn ydmykelse. City var bare to plasser og tre poeng over nedrykkssonen.

Robbie Fowler sendte hjemmelaget i ledelsen etter tre minutter, før tidligere United-spiller Jon Macken økte ledelsen etter at hans skudd gikk gjennom beina på Mikael Silvestre.

Paul Scholes utlignet for gjestene, men Silvestre dummet seg ut nok en gang. Og Trevor Sinclair scorets Citys tredje mål. Shaun Wright-Phillips avsluttet det hele med en praktfull scoring, og knuste tittelhåpet til de rødkledde.

United havnet på tredjeplass den sesongen, 15 poeng bak Arsenal. City endte to plasser over nedrykkssonen og ni poeng over Leicester som rykket ned.

FEIRER: Trevor Sinclair utnyttet muligheten til å vise muskler. Foto: FourFourTwo/Haymarket
FEIRER: Trevor Sinclair utnyttet muligheten til å vise muskler. Foto: FourFourTwo/Haymarket Vis mer

September 1989: City 5-1 United
City feiret opprykket til første divisjon i stil med en seier som ga dem skryterettigheter for sesongen.

United hadde enda til gode å blomstre under Sir Alex. Forsvaret deres var et eneste kaos da hjemmelaget kjørte over dem. En blunder fra Gary Pallister lot David Oldfield score det første, før Trevor Morley scoret det andre.

Ian Bishop scoret raskt det tredje, som forøvrig var det første målet hans for City. Mark Hughes briljante brassespark skapte et lite håp for gjestene.

Det var likevel kortvarig. Oldfield scoret sitt andre for dagen og igjen ledet de blåkledde med tre mål. Mel Machins menn gjorde det til en minneverdig kamp da venstrebacken Andy Hinchcliffe dundret ballen i mål med hodet på bakerste stolpe.

I slutten av sesongen var det bare målforskjellen som skilte de to lagene, og det var United som var best. City følte likevel at de hadde vunnet en viktig kamp.

Desember 2012: City 2-3 United
De hadde hatt sju måneder på å svelge Citys tittelseier, men Fergies menn lovet blod da klubbene skulle møtes igjen midt i sesongen. United ledet ligaen med tre poeng etter 15 kamper, mens City var på andre plassen.

Mancinis mannskap så døde ut etter den første halvtimen. Wayne Rooney scoret de to første målene innen 30 minutter var spilt.

Hjemmelaget ga likevel ikke opp uten en kamp. Yaya Toure halverte ledelsen etter en time, og med fire minutter igjen på klokka utlignet Pablo Zabaleta på corner fra Tevez.

Game over? Ikke akkurat. I det andre minuttet på overtid sendte Robin van Persie et nydelig frispark over alle og rett i mål. United-spillerne jublet, og midt i feiringen måtte Joe Hart avverge en City-supporter som hadde kommet seg ut på banen og var på full fart mot Rio Ferdinand. Noen hadde også kastet noe på United-spilleren før supporteren kom på banen.

United vant sesongen med god margin – elleve poeng foran andreplassen. City-manager Mancini fikk sparken med en kamp igjen av sesongen.

INNTRENGER: Joe Hart var raskt ute og stoppet supporteren som ville bort til Rio Ferdinand. Foto: REUTERS/Phil Noble 
INNTRENGER: Joe Hart var raskt ute og stoppet supporteren som ville bort til Rio Ferdinand. Foto: REUTERS/Phil Noble  Vis mer

Oktober 1990: City 3-3 United
United var fast innstilt på å slå tilbake etter 5-1 tapet fra forrige sesong. De rødkledde forbedret seg hele tiden under Ferguson. City på sin side gjorde det også bra under Howard Kendall.

Under den tidligere Everton-legenden hadde City bare tapt en kamp på sine første ni, og de var tre poeng foran naboene. Med ti minutter igjen av den ordinære spilletiden så ledet de blåkledde 3-1 og det så ut til å bli nok en superb seier over djevlene.

David White sendte hjemmelaget i ledelsen med to mål, men Uniteds Hughes svarte raskt og stanget ballen i mål. Colin Hendry scoret hjemmelagets tredje mål og det så ut til at kampen var så godt som avgjort.

City-manageren bestemte seg for å bytte ut Peter Reid med Ian Brightwell. Det første innbytteren gjorde var å miste ballen til Uniteds Brian McClair, og spissen utnyttet muligheten til å score 3-2 målet. To minutter senere hadde gjestene corner. McClair traff Steve Bruce som headet ballen i mål. Kampen endte 3-3.

Denne sesongen var det City som avsluttet sesongen foran rivalene på femteplass – men det var den siste gangen det skjedde på 21 år.

MCCLAIR: Spissen var viktig da United slo tilbake og fikk med seg ett poeng i 1990. Foto: FourFourTwo/Haymarket
MCCLAIR: Spissen var viktig da United slo tilbake og fikk med seg ett poeng i 1990. Foto: FourFourTwo/Haymarket Vis mer

November 2002: City 3-1 United
Gjennom sommeren hadde det gått rykter om at publikumsfavoritten Shaun Goater skulle forlate City etter at de hadde hentet Nicolas Anelka og Macken for en kombinert sum på 18 millioner pund. Likevel bestemte han seg for å bli en siste sesong på Maine Road, noe som var heldig for de lyseblå.

Innen åtte minutter var spilt hadde både Ole Gunnar Solskjær og Anelka scoret hvert sitt mål. Og scenen var satt for 32 år gamle Goater. Alene med Gary Neville klarte han å stjele ballen på streken, snudde seg og satt ballen bak Fabien Barthez.

Fem minutter inn i andre omgang scoret Goater sitt 100. mål for City på en nydelig pasning fra Eyal Berkovic.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer