KJÆRLIGET PÅ BENKEN:  Karl Erik Bøhn skifter ut samboer Heidi Løke. Slikt blir heretter forbudt i Larvik Håndballklubb. FOTO: Torbjørn Berg / Dagblade.
KJÆRLIGET PÅ BENKEN: Karl Erik Bøhn skifter ut samboer Heidi Løke. Slikt blir heretter forbudt i Larvik Håndballklubb. FOTO: Torbjørn Berg / Dagblade.Vis mer

De klokeste jentene

Dramaet i Larvik Håndballklubb er mye mer enn en vanlig kjærlighetshistorie.

HERETTER får du sparken som håndballtrener i Larvik hvis du blir grepet i kos med en av spillerne. Som daglig leder Bjørn-Gunnar Bruun Hansen sier til Dagbladet før den kommende rettsaken mot eks-trener Karl Erik Bøhn:

_Vi har endret reglene, og tar derfor inn i framtidige ansettelseskontrakter for trenere at slike forhold automatisk vil føre til oppsigelse.

Det var altså den kjærligheten i en norsk håndballsport med tradisjon for hygge og innavl. I hvert før flere får tenkt seg om. Etter hvert vil nok både Larvik-lederne og resten av håndballfamilien skjønne at helt strikte regler ikke løser alle utfordringene rundt ganske så normale kjærlighetsforhold på jobben.

Dessuten er ikke eventuelle koseregler det viktigste i denne konflikten. Det er mye mer spennende å se hvordan Norges beste håndballjenter på imponerende voksent vis takler en røffe utfordring i arbeidslivet.

FOR du skal kunne mer om det aller innerste livet i Larvik Håndballklubb enn godt er for å skille mellom rett og galt i tvisten om eks-trener Karl Erik Bøhn. Sterke meninger om treningskvalitet, spillerdisponering og kamptaktikk hører all lagsport til. Dessuten har  norsk kvinnehåndball i årtier vært preget av mer eller mindre kompliserte kjærlighetshistorier mellom spillerne og deres mannlige sjefer. Forholdet mellom Karl Erik Bøhn og Heidi Løke representerer altså ikke noe nytt.

Slik er det ikke disse ingrediensene som gjør sesongens drama hos den regjerende Champions League-mester så spesielt. Derimot hvordan alle jentene har mestret presset og gjort det sportslige til en enestående suksess.

LARVIKS TRIUMF for noen uker siden er den første store internasjonale lagseieren for en norsk klubb. At det skjer i en sesong der spillerne er blitt splittet i to fraksjoner, forteller om en sjelden evne til å takle intern uenighet:

•• Det er altså mulig å ha vidt forskjellig oppfatning av en ganske så personlig sak uten at den uenigheten forstyrrer den felles innsatsen til hele spillergruppa.

Det går til og med an å se reflektert på sin egen oppfatning slik eks-trenerens interne forsvarer Gro Hammerseng gjorde i et TV 2-intervju nylig:

_Jeg vet at jeg er farget av at Heidi er en nær venninne av meg, og at han er hennes nærmeste, sa Gro før hun forklarte hvorfor hun var klar til å vitne i en rettsak mot den klubben hun ellers trives i.

Slik erkjennelse sier vel mer om hvorfor Gro Hammerseng har vært speilbildet av den sunne tradisjonen som de siste årene har preget norsk kvinnehåndball.

DET er neppe tilfeldig at det er Larviks mange landslagsspillere som har klart å holde laget sterkt midt i konflikten om Karl Erik Bøhns lederkvaliteter. Denne jentegjengen er trent til sånt.

Med Marit Breivik som sjef og mentor ble kvinnehåndballen helt forandret midt på 1990-tallet. Den sporten som tidligere var preget av trenerguttas kontrollbehov over jentespillerne, ble ombygget til et laboratorium for en mer tidsriktig arbeidsledelse:

•• Marit så ikke spillernes kunnskap som noen trussel mot egen trenermakt. Tvert imot mente hun at spillernes høye kunnskapsnivå kunne bli det viktigste verktøyet for å skape en felles suksess.

De sportslige resultatene av denne nye tenkningen kan telles i antall VM -og OL-medaljer. Ingen norsk trener har vunnet så mye i lagidrett som Marit Breivik. Det hjalp å ansvarliggjøre den enkelte spiller.

DA ER DET bare naturlig at spillerne som har gått denne skolen, nå er i stand til å skille mellom en vond arbeidskonflikt og den felles jobben som har vært nødvendig for å vinne Champions League.

Mest av alt kan Heidi Løke etter hvert se tilbake på sesongen 2011 med stolthet fordi hun tross alt presterte maksimalt på banen i en situasjon der de fleste hadde mistet fokus.

Sånt gjør bare en ekte proff. I sport måles den yrkestittelen ikke i størrelsen på lønnsutbetalingen, men i forståelsen av hva som er nødvendig for å vinne.

Lenge før kjærlighetsforbudet har Larvik Håndballklubb tross alt vunnet mye mer enn det som har gått tapt i denne trenerkonflikten. Da blir det nok snart mulighet for litt mer kos i klubben også.