ANKER: Aleksandr Legkov kjemper en desperat kamp for langrennskarrieren og OL-gullet sitt fra Sotsji. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet
ANKER: Aleksandr Legkov kjemper en desperat kamp for langrennskarrieren og OL-gullet sitt fra Sotsji. Foto: Thomas Rasmus skaug / DagbladetVis mer

Aleksandr Legkovs advokat slår knallhardt tilbake mot IOC

- De kunne spart seg høringen. Konklusjonen var klar før vi kom inn døra

Legkovs advokat varsler nok en omkamp i CAS.

(Dagbladet): Mandag publiserte IOCs disiplinærkomite den knusende dommen mot Aleksandr Legkov etter dopingskandalen i Sotsji.

IOC mener Legkov må ha visst om det omfattende jukset, og diskvalifiserte ham fra mesterskapet han vant femmilsgullet i, i tillegg til å utestenge ham fra alle framtidige leker.

- Disiplinærkomiteen anser prøvebytteopplegget i Sotsji som et av de aller verste slagene mot integriteten og ryktet til de Olympiske Lekene, skrev IOC i dommen mot Legkov, og la til:

- Det vil være utenkelig at den Olympiske bevegelsen vil kunne fortsette å ta imot en utøver eller person som har vært med på et sånt opplegg.

Høring uten nytte

Legkov møtte til en egen høring i Lausanne 30. oktober, men klarte aldri å vinne gjennom med sine argumenter. Nå reagerer Legkovs advokat, tyske Christof Wieschemann, på dommen mot hans klient.

- Man kunne spart seg høringen. Utvalget hadde dommen klar før vi åpnet døra til møterommet, skriver Wieschemann i en pressemelding.

Advokaten er nådeløs mot IOC og måten de har behandlet Legkovs sak på. Wieschemann mener det ikke er kommet fram noe nytt siden de møttes i CAS i mai.

Da mente idrettens voldgiftsrett, CAS, at bevisene var gode nok til å midlertidig utestenge Legkov og de fem andre russiske langrennsutøverne, men ikke gode nok til å suspendere dem permanent, skriver advokaten.

- Det er oppsiktsvekkende at faktaene og konklusjonene IOC beskriver ikke en gang nevner CAS-dommen. Panelet har åpenbart ikke forholdt seg til den, skriver Wieschemann.

Skylder på IOC

Legkov og hans advokat fastholder at dersom dopingprøvene ble tuklet med i Sotsji, slik IOC legger til grunn, var Legkov totalt uvitende om det.

Legkov, hevder Wieschemann, skal ikke ha visst om lista over utøvere som skulle beskyttes mot dopingtesting, og derfor har han heller ikke visst at han har gitt ren urin til skyggelaboratoriet som byttet ut dopingprøvene under OL.

I tillegg, hevder Wieschemann, at disiplinærkomiteen til IOC virket uinteressert i hva utøverne selv forklarte i Lausanne i slutten av oktober i år.

- Forsvaret tar til etterretning av både FIS (det internasjonale skiforbundet) og CAS har vurdert faktum forskjellig fra IOC. Advokatene i Wieschmann foretar egne undersøkelser og begynner ankeprosessen mot CAS, skriver Wieschemann, og anklager IOC for ikke å ha gjort jobben sin.

- Det er en grov forsømmelse av IOC å ikke holde avlagte dopingprøver trygge, og at det var mulig for utenforstående å manipulere utøvernes prøver. Hvis IOC hadde tatt ansvaret sitt på alvor, hadde ikke Rodtsjenkov vært i Sotski, og dermed ville ikke denne saken eksistert, skriver advokaten.

Vil gå i Davos

Legkov er ikke aktuell for helgas verdenscup på Lillehammer, men er ikke utestengt av FIS.

Det betyr at russeren, i likhet med de fem andre langrennsløperne som står på dopinglista i Sotsji, kan konkurrere i verdenscupen fram til FIS eventuelt bestemmer noe annet.

- Akkurat nå er Aleksander i Davos, hvor han har vært i åtte dager allerede og lader opp til å gå 15 kilometer fristil der. Han forsøker å trene som normalt, men det er vanskelig når situasjonen er som den er. Det er grusomt både for Aleksander og for langrennssporten. Hva skal han gjøre nå? Det er en umenneskelig situasjon å være i, sa Legkovs tyske trener, Markus Cramer til Dagbladet i går.

- Vi håper at anken når fram og at CAS og FIS kommer til en bedre avgjørelse enn IOC, fortsetter han.

Cramer er rystet over utestengelsen fra IOC.

- Det er galskap. Aleksander er 100 prosent ren. Han har vunnet Tour de Ski og verdenscuprenn, men aldri testet positivt på doping. Disse testene har vært i Mellom-Europa og i Skandinavia, ikke Russland. Aleksander er helt knust og sjokkert, men advokaten hans kjemper for frifinnelse.

Hard satsing

Cramer bedyrer at Legkovs suksess er et resultat av beinhard trening.

- Aleksander spurte meg etter OL i Vancouver om hva han måtte gjøre for å ta gull i Sotsji. Satsingen var finansiert av russiske myndigheter og jeg ble spurt om å bli trener. Vi dro på treningsleirer verden rundt for å bli best i verden. Vi hyret blant annet inn sveitseren Reto Burgermeister som trener, forteller Kramer.