- De ler av oss

Siden Gerhard Heiberg kom til Mexico forrige søndag, har han lært seg uttrykket «ingen røyk uten ild» på fire språk - engelsk, tysk, fransk og spansk.

Mexico By (Dagbladet): Årsaken er at dopingryktene fra TV 2 har nådd delegatene på møtet i den internasjonale olympiske komité (IOC) i Mexico denne uka.

IOC-medlem Gerhard Heiberg forteller at Rikets tilstand har medført stor skadefryd blant IOC-toppene.

- Det kan jeg skrive under på, sier Heiberg til Dagbladet da vi treffer ham i lunsjen på luksushotellet Camino Real, som troner i et av 25-millionersbyens klart bedrestilte strøk. Rundt oss svirer herrer _svært få kvinner_ fra hele den olympiske verden som er i denne vanvittige fine byen for å bedrive OL-business. Heiberg vil at vi skal sitte i den øverste baren.
-Så slipper jeg å bli avbrutt av kjentfolk som skal hilse.

Skaden har skjedd


- Det eneste jeg håper nå er at denne dopingsaken er over, at ballen legges død etter at forliket ble inngått. Et forlik som jeg synes er bra, men det er ikke til å komme utenom at skaden allerede er skjedd.
Heiberg var i Australia da navnebror Gerhard Helskog ,og «Rikets Tilstand», ble sendt ut i den vide idrettsverden.
- Jeg ble brifet om hva som ble sendt, men jeg har ikke uttalt meg grundig om saken blant annet fordi jeg var i Australia og derfor ikke så tilgjengelig på telefon, sier Heiberg over en cola light og franske bakervarer.

Må slutte


- Hva er tonen i IOC-gjengen?
- I IOC er som kjent doping er viktig tema. I dette miljøet står det alltid på vår dagsorden, og ettersom vi nordmenn alltid har prøver å framstå som de reneste og flinkeste gutta i klassen, så er det klart at det trekkes på smilebåndene med en viss skadefryd.
- Det går over?
- Jeg tror dette som skjedde vil henge ved oss som sportsnasjon lenge, sier Heiberg som er av den oppfatning at idretts-Norge og TV2 må unngå enhver form for flere beklagelser ovenfor utlandet.
- Jo før vi kommer over dette hjemme, jo bedre. Jeg har absolutt ingen tro på noen annonsekampanjer for å rette opp denne skaden. Jeg tror dette vil virke stikk i mot sin hensikt, fordi hvis vi fortsette å beklage oss da vil folk føle at her var det noe.
- Går du rundt i hotellet og forsøker å forklare og unnskylde?
- Nei, men jeg svarer hvis temaet blir tatt opp.

Finner og svensker


- Er finnene og svenske ekstra skadefro?
- Nei, det vil jeg ikke si, men vi har snakket om det. Dog ikke på mitt initiativ. Jeg har også forstått det slik at utenlandske medier ikke vil ta i mot noen trykte beklagelser, sier Gerhard Heiberg som under Lillehammer-lekene i 1994.
- At det skulle ha forekommet doping blant de norske utøverne under lekene på Lillehammer ville jeg ha visst om, og det viser seg da også at det ikke skjedde. Men, hadde det skjedd ville jeg visst noe om det, sier Heiberg som under denne IOC-sesjonen er involvert i tre ting som han sier:
- Formann i marketingkommisjonen, formann i evaluering av vinter-OL i 2010 _der vi har møter med de tre finalistene_ og så er jeg med i alle plenumsmøtene.

OL-problemer


- Hva med OL i Aten og Torino, har ikke de to vertsnasjonene store problemer med å bli ferdige i tide?
- Athen 2004: - Akkurat nå går det bedre enn på lenge i Athen, men det skal gå på skinner hele veien. Det gjenstår fortsatt mye både når det gjelder overnatting, transport og arenaer. Hvis alt klaffer blir ferdig i tide. Men, da må det ikke hende noe som ikke er planlagt, sånn som f.eks en streik blant de som arbeider med veinettet.

- Vinter-OL i Torino i 2006: - Her er det visse problemer av økonomisk art ettersom det er nedgangstider i området med krisen ved Fiat-fabrikken. Denne var jo en av de som var hardt inne på den økonomiske siden da Torino ble valgt. Akkurat nå står vi uten sponsor om bord, og dette er en av de tingen jeg jobber med nå. Jeg håper og tror de blir ferdige, men det er de ikke i dag altså, sier Heiberg, mens en liten mann får ned en trapp.

- Det er FIFA-president, og en mange vil kalle fotballskurk, Zepp Blatter. Dette er en annen historie som du kan lese om i Dagbladet mandag.

IOC-LATTER: - Det er ikke til å komme ifra at denne uka har mange trukket på smilebåndene i skadefryd etter at spekulasjonene om norsk doping under Lillehammer-lekene ble presentert, sier Gerhard Heiberg som legger til at han ikke har vært ute av hotellet denne uka OL-sesjonen i Mexico har pågått.