-  De må nappe tak i folk

På tre VM-kamper har knapt 300 mennesker sett Norge fra tribunen. Blant dem er en pizza-spisende Kjersti Beck og en russer som leser bok.

ST. PETERSBURG (Dagbladet): -  Det er rart at ikke det internasjonale håndballforbundet (IHF) legger sterkere føringer overfor VM-arrangører. For det skulle vært litt mer liv i hallen, noe av rammen rundt mangler når det knapt er tilskuere, sier Marit Breivik til Dagbladet.

Hun legger ikke skjul på at hun er litt skuffet over det som i øyeblikket er en håndballfest uten særlig futt i. I går kveld sørget riktignok de norske jentene for brukbar underholdning i målshowet mot kasteballen Australia - som etter 47- 10 tapet nå har 145 baklengs på tre VM-kamper (48,3 i snitt!).

-  Arrangørene burde klart å nappe tak i deler av befolkningen, for eksempel gjennom skoleprosjekter og andre ting, sier Marit Breivik.

Pizza og bok

I VM-byen bor det fem millioner mennesker, og St. Petersburg Sports and Concert Complex kan romme 25 000 tilskuere.

I går kunne Dagbladet telle tilskuerne:

På kortsida bak det norske målet i 1. omgang satt keepertrener Mats Olsson for å studere Katrine Lunde. Han hadde følge av tre andre på den tribunen. På tribunen på det andre kortsida satt keeper Kjersti Beck og spiste pizza sammen med to fra norsk lagledelse. På resten av kortsida oppholdt det seg en kameramann, tre fra arrangørstaben og to russere, hvorav den ene var opptatt av å lese en bok!

På begge langsidene var det til sammen 25 - inkludert seks fra Håndballens Venner - som ikke hadde akkreditering.

 LITE STEMNING:  Det kokte ikke akkurat i hallen da de norske jentene sang nasjonalsangen før kampstart. 200 mennesker var alt som fant veien til VM-hallen i går. Alle Foto: Bjørn Langsem
LITE STEMNING: Det kokte ikke akkurat i hallen da de norske jentene sang nasjonalsangen før kampstart. 200 mennesker var alt som fant veien til VM-hallen i går. Alle Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Da blir det stusslig i hallen...

Lignende situasjon har det vært i alle Norges tre kamper. Til sammenligning var det 6 362 tilskuere i Oslo Spektrum da Norge spilte åpningskamp mot Hviterussland i 1999-VM.

Ekko i hallen

Spillerne innrømmer at det føles litt rart å praktisk talt spille uten publikum, selv om de ikke lar seg påvirke av det.

-  Det var så stille at vi måtte lage litt lyd sjøl, ellers hadde det vært helt dødt. Da var det ekko i hallen. I perioder var det jo så stille at vi kunne ha hørt en knappenål falle, sier femmåls-scorer Camilla Thorsen til Dagbladet.

Og legger til:

-  Det er morsommere å score foran 2 000 tilskuere som skriker enn å høre én kubjelle, så klart at det er litt synd. Men samtidig var vi forberedt på det. Det er vel ikke verdens største interesse for håndball i den byen her.

Kristine Lunde er vant til å spille foran 4 000 tilskuere i Aalborg.

-  Det blir litt mer guts på banen når det er trøkk på tribunen. Dessverre tror jeg ikke det kommer til å bli storinnrykk i mellomrunden, heller, sier Lunde - som hadde en rolig dag i går med bare én nettkjenning.

Få ser Russland

Til arrangørens fortvilelse er det også glissent på kampene til vertnasjonen - som spiller i en annen hall. De åpnet med 1000 tilskuere i den første kampen mot Uruguay i Ice palace, mens tilskuertallet var halvert til den andre kampen mot Kina og mot Nederland i går.

Visepresident Yuri Reznikov i det russiske håndballforbundet legger ikke skjul på at han er skuffet over den fraværende interessen i befolkningen, og har to forklaringer på det:

-  Interessen for håndball er ikke like stor i St. Petersburg som i andre byer som Krasnodar, Togliatti og Volgograd. Men det er bare Moskva og St. Petersburg som har store nok haller til å håndtere et verdensmesterskap. Men vi har nok heller ikke markedsført mesterskapet godt nok. Dessverre, sier Reznikov til Dagbladet.

-  Dristig valg

Arrangørene har riktig nok iverksatt et skoleprosjekt, som gir alle unger under 14 år gratis inngang til VM-kampene. Men spørsmålet er hvor mange unger som faktisk vet at det er håndball-VM i byen.

Sett utenfra er kamphallen Norge spiller i helt mørk. Dagbladet trodde først taxisjåføren hadde kjørt feil da vi kom hit første dagen, for utvendig så det ut som en stengt hall.

Tor Lian er norsk representant i det internasjonale håndballforbundet. Han oppsummerer situasjonen slik:

-  Håndball-VM skal ha en festlig ramme. Med tomme tribuner er det ikke det. Jeg vet ikke hvorfor det ikke er blitt slik, men det var nok et dristig valg å legge VM hit.

GOD PLASS: Keeper Kjersti Beck hvilte på tribunen med en pizza i går. Den eneste uten akkreditering hadde tatt med seg en bok til kampen.